Egymás felé forduló régiók Kelet-Közép Európában · Approaching regions in East-Central Europe

Egymás felé forduló régiók Kelet-Közép Európában · Approaching regions in East-Central Europe

Kisebbségi Sajtófókusz

 

Az imént… / Friss hírek

ò  Törzsök Erika, szociológus, a Civitas Europica Centralis Alapítvány vezetője a Klubrádió Reggeli Gyors vendége volt – www.klubradio.hu/klubmp3/klub20130924-085859.mp3www.klubradio.hu/klubmp3/klub20130924-092858.mp3 (Klubrádió)

 

Magyarország

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (a hátsó sorban középen) és Balról Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára (második sor j4) a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjjal kiitüntettett tanulók között az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2013. szeptember 23-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

 

 

 

 

 

 

ò  Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át Balog Zoltán – Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át az emberi erőforrások minisztere hétfőn a fővárosban. Balog Zoltán a díjátadón tartott köszöntőjében kiemelte: hosszú, sikerekkel teli pillanatokkal és tragédiákkal, szomorúságokkal egyaránt terhelt történet a magyarországi nemzetiségeké. „Voltak és vannak olyan időszakok az ország történetében, amikor nemzetiséghez tartozni és kisebbségben lenni nem előny volt, hanem hátrány. Egyfajta megbélyegzés is érte azokat, akik egyszerre akartak magyarok lenni és valamelyik nemzetiséghez tartozni. Ugyanakkor vannak olyan időszakok is, amikor oly módon fogott össze Magyarország, és a különböző nemzetiségek jó és nemes célokért, amivel példát mutathatnak az egész világban” – fejtette ki Balog Zoltán. A miniszter szerint az 1993-as nemzetiségekről szóló törvény mérföldkő volt a magyarországi nemzetiségek újkori történetében. Kitért arra is, hogy következő országgyűlési választásokon közvetlenül vagy szószóló útján megvalósulhat a nemzetiségek képviselete (MTI)

ò  Dorosz Dávid független országgyűlési képviselő közleménye – „Az Együtt – Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportja megdöbbenéssel vette tudomásul a, hogy a hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés bejegyzését. Az önrendelkezés, a kisebbségvédelem ügye az egyik legfontosabb európai ügy, amely a jövő erősebb Európájának egyik záloga. Szent István intelmét minden európai politikusnak és nemzetállamnak meg kell tanulnia, miszerint ” az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő”. A kisebbségi jogok európai rendezését megkerülni sehogy sem lehet, erre a minél közelibb jövőben alkalmat kell találni…” (MTI – OS)

ò  Lázárt a helyszínen jelölik alelnöknek? – A Millenárison rendezik szombaton a Fidesz a soron következő tisztújító kongresszusát, és már a hivatalos jelölések is megtörténtek. A kongresszust nyáron az árvíz miatt halasztottak őszre (Nsz)

ò  Hamarosan hivatalos lehet, hogy Colleen Bell lesz az új amerikai nagykövet – Hamarosan megérkezhet az új amerikai nagykövet Budapestre. A ‡The Washington Post szerint igazak voltak az első értesülések, és Colleen Bell hollywoodi producert nevezi ki Barack Obama (Nsz)

ò  Állami támogatás hazai holokauszt-emlékhelyek látogatására – A parlament oktatási bizottsága azt javasolja, hogy legyen állami költségtérítés a Holokauszt Emlékközpont vagy a korszak más, jelentős holokauszt-emlékhelyének meglátogatásakor is. Az Országgyűlés a parlamenti nyári szünet előtt fogadta a recski és az auschwitz-birkenaui emlékhely, valamint a Terror Háza iskolai látogatásáról szóló határozati javaslatokat (Nsz)

ò  A Fidesz szerint Baján csak a bizonyítványát magyarázza a baloldal – A Fidesz szerint a baloldal a bizonyítványát magyarázza azután, hogy a bajaiak eldöntötték: nem kérnek a „GyurcsányMesterházyBajnai” jelöltből – Zsigó Róbert válaszolta ezt lapunk azon kérdésére, hogy a bajai baloldali összefogásban részt vevők szerint választási csalás történt a vasárnapi, helyi időközi önkormányzati választásokon (Nsz)

ò  Újabb fideszes ‘szólta le’ Szél Bernadettet – Ismét beszóltak az LMP-s képviselőnőnek. Most Tasó László tett botrányos megjegyzést (Nsz)

ò  Zsigó: A bajai gyűlöletkampány volt a baloldal főpróbája – Sárba tiporta a bajaiak nyugalmát a baloldal – jelentette ki a város polgármestere. Zsigó Róbert feljelentést készül tenni Szigetvári Viktor ellen. Bajnai pártja megóvta a választási eredményt (MNO)

ò  Elfogyóban a moldvai magyarság?Petrás Incze Jánosra, a csángó misszionáriusra emlékeztek szeptember 21-én Egerben, születésének 200. évfordulója alkalmából. Petrás a teológiát Egerben végezte, 1836-ban szentelték fel, majd visszatért szülőföldjére, ahol sokat tett a moldvai magyar kultúra fenntartásáért és megörökítéséért A klézsei pap volt az első csángó folklorista, gyűjtéseit a Magyar Nyelvőr is publikálta. A Rádió Orient műsorában Tampu Stelián, a ‡Csángó tükör főszerkesztője beszélt a moldvai magyarok múltjáról és jelenéről (OrientPress)

ò  Durván torzít a Fidesz választási rendszere – Nincs olyan aktuális pártpreferencia-mérés, amely alapján a Fidesz ne szerezne újra kétharmadot (Nszv)

ò  A HMDK Gazdakör a legnagyobb magyarországi agrárgazdasági rendezvényen – Magyarország egyik legnagyobb agrárgazdasági rendezvényét, az OMÉK-et (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár) szeptember 18-22. között tartották. A mezőgazdasági és élelmiszeripari seregszemlén idén először a HMDK Gazdakör is képviseltette magát (ÚMKÚ)

 

 

 

Románia

ò  Honlapot hozott létre a román parlamenti különbizottság a javaslatok megfogalmazására – Honlapot hozott létre a román parlamentnek a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházást vizsgáló különbizottsága, abból a célból, hogy minél többen javaslatot tegyenek a beruházást elősegítő törvénytervezettel kapcsolatban. A román nyelvű honlap a www.comisiarosiamontana.ro címen érhető el, és hétfőn már üzemelt. Darius Valcov, a különbizottság szociáldemokrata párti elnöke elmondta, hogy a honlapon megtalálható maga a törvénytervezet, valamint minden olyan engedély, amely a bizottság rendelkezésére áll. A honlapon bárki javaslatokat tehet Verespatak jövőjére vonatkozóan, valamint észrevételeket fogalmazhat meg a törvénytervezettel kapcsolatban (MTI)

ò  Tőkés László ügyvédje szerint szabálytalanul hozták létre a kitüntetettek becsületbíróságátTőkés László ügyvédje, Kincses Előd hétfőn egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy védence nevében kifogást emel a Románia Csillaga Érdemrend becsületbíróságának a múlt csütörtöki megalakítása ellen. A sajtótájékoztató után Kincses Előd az MTI-nek elmondta, a kitüntetetteknek csupán a 17 százaléka vett részt azon a gyűlésen, amelyen megválasztották a – Tőkés kitüntetése esetleges visszavonására javaslatot tevő – becsületbíróságot. Kincses szerint azért sem ítélkezhet a megalakult becsületbírság Tőkés László fölött, mert a volt püspök két feljelentője is tagja a testületnek (MTI)

ò  Dolgoznak a székelység háromkötetes történetén – Ez év tavaszán jelentette ki Székelyudvarhely polgármestere, hogy 2014 őszére megjelenik az a reprezentatív munka, amely a székelység történetét foglalja majd össze (Székelyhon.ro)

ò  Winkler: az EU-t az emberiség egyik legnagyobb békeprojektjeként is felfoghatjukWinkler Gyula európai parlamenti képviselő Demokrácia-deficit és kommunikáció-deficit az EU-ban című előadása nagy érdeklődésnek örvendett a XII. MIÉRT Akadémia utolsó napján, szeptember 22-én. Winkler előadásában az euroszkepticizmusról és Európa jövőjéről is megosztotta gondolatait a közönséggel. Winkler Gyula elmagyarázta az Akadémia résztvevőinek, hogy a gazdasági válság következményeként az EU társadalmi válságáról beszélhetünk, az Unió jövője válságban van, teret nyert az unió ellenesség. Ezzel ellentétben az EP képviselő továbbra is bizalommal tekint az EU-ra: „Meggyőződéses pro-európaiként az európai unió béke Nobel-díját indokoltnak tartom, mivel az EU-t az emberiség egyik legnagyobb békeprojektjeként is felfoghatjuk”- fogalmazta meg véleményét. Winkler álláspontja szerint a demokrácia-deficit több úton is csökkenthető, először is szigorúbban kell szabályozni a kinevezett testületek hatáskörét, miközben a választott testületekét növelni kell, a másik lehetőség pedig az információtechnológia fejlődésén alapul (Erdély.ma)

ò  Éljünk nyelvi jogainkkal (Magyar minősítéseket az elemi iskolában) – „Magyarul jegyezzék be a minősítést az ellenőrző könyvbe az elemi iskolák magyar tannyelvű osztályaiban” – ezzel a felhívással fordul a sepsiszentgyörgyi székhelyű Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK), a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége az oktatókhoz, ugyanakkor a szülőket is megszólítják, követeljék jogaik tiszteletben tartását (Háromszék)

ò  Nem mond le kitüntetéséről Tőkés – „Bár méltóságteljes lépés lenne, a Tőkés elleni hadjárat jogosságát legitimizálná a Románia Csillaga érdemrend visszaadása” – mondta el az EP-képviselő ügyvédje, Kincses Előd (Székelyhon.ro)

ò  Verespatak: kitartanak a civilek – Kitartanak a verespataki bányaberuházást ellenző civilek, vasárnap este az ország számos városában tartottak újabb tiltakozó akciókat a Mentsük meg Verespatakot kampány keretében, de több külföldi városban is utcára vonultak a bányaprojekt ellenzői (Krónika)

ò  Sikeres UNICEF-projekt – „Jól működik az UNICEF és az oktatásügyi tárca által az iskolaelhagyás megfékezése érdekében indított Gyere iskolába! (Hai la şcoală!) program” – jelentette be tegnap Ştefan Cojocaru egyetemi oktató (Krónika)

ò  Brüsszel kettős mércéje – „Brüsszeli pofon” – értékeli már elemzése címében a Mensura Transylvanica az Európai Bizottság döntését, amellyel elutasította az RMDSZ és partnerei által kidolgozott kisebbségvédelmi tárgyú európai polgári kezdeményezést (Krónika)

ò  Meddig marad még foghíjas a román parlament? – Nyolc választókerületben már régesrég időközi választásokat kellett volna kiírnia a kormánynak mandátumüresedés miatt. A miniszterelnök azonban arra vár, hogy jogerős ítélet szülessen annak a 21 honatyának az ügyében, aki feltételezett összeférhetetlensége miatt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökséggel pereskedik (Maszol.ro)

ò  Kovács Péter a Tőkés-ügyről: a jogállamiság üres szlogen – „Elméletben Románia jogállam, és az alkotmány szavatolja a szólásszabadságot. Ha Tőkés Lászlót a véleménye miatt megfosztják az állami kitüntetéstől, akkor a szólásszabadság csak egy üres szlogen marad” – írta hétfőn blogján Kovács Péter (Maszol.ro)

ò  Közzétette árnyékkormánya névsorát a Demokrata Liberális Párt – Árnyékkormányt alakított hétfőn a Demokrata Liberális Párt (PDL). A kabinet tagjait Cătălin Predoiuminiszterelnök” mutatta be. E szerint a PDL árnyékkormányának 16 tagja van, hatan nők, az átlagéletkoruk pedig 45 év (Maszol.ro)

ò  Honlapot hozott létre a verespataki különbizottság – Tegnap tartotta első ülését a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházást vizsgáló parlamenti különbizottság. A testület honlapot hozott létre, a www.comisiarosiamontana.ro címre bárki javaslatot tehet Verespatak jövőjére vonatkozóan, észrevételeket fogalmazhat meg a törvénytervezettel kapcsolatban. A szeptember 1-jén kezdődött tiltakozások a hétvégén is folytatódtak – nem csak Romániában. Szombaton mintegy 5-6 ezer fiatal vont élőláncot a román parlament köré a beruházás elleni tiltakozásként, vasárnap Bukarestben több mint 15 ezren vonultak utcára (képünkön egy aranyporral, dollárral „ékesített” bányászsapkát viselő tüntető), Verespatakon viszont több száz helybéli szorgalmazta a beruházás jóváhagyását, a kitermelés mielőbbi megkezdését. Kolozsváron ismét több ezren álltak ki Verespatak mellett, Budapesten a román nagykövetség előtt gyülekeztek a tüntetők (Szabadság)

ò  Építkezés, táborozás, élmények – Az idei nyáron is számos rendezvény zajlott a szamosújvári Téka Alapítvány szervezésében: gyermek- és felnőtt-táborok követték egymást, az alapítvány keretében működő csoportok pedig külföldi fellépések során vitték messzi földre a Téka jó hírét. Közben az építkezés is folytatódott, mind az alapítvány feketelaki táborközpontjában, mind pedig a Mezőségi Szórvány Iskolaközpontban (Szabadság)

 

Szerbia

ò  Ma napirendre kerülhet Đilas leváltása – A hatalmi szocialisták biztosan támogatják az indítványt – A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt belgrádi városi képviselő-testületi frakcióinak vezetői tegnap átadták az indítványt Dragan Đilas demokrata pártbeli polgármester leváltására. Az SZHP és az SZDP a városi pénz ésszerűtlen költésével indokolta kezdeményezését (Magyar Szó)

ò  Hatalomvágy – Jovan Komšić: A pártvezetők számára nem fontosak az alacsonyabb szinten megtartott választások – A Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Demokrata Párt belgrádi városi képviselő-testületi frakcióinak vezetői tegnap átadták a kezdeményezést Dragan Đilas demokrata pártbeli polgármester leváltására (Magyar Szó)

ò  Felkészíteni a tehetséggondozásra, a felzárkóztatásra – A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar szeretne mesterképzést indítani az óvóképző szakos hallgatói számára is – Első ízben szervezett Gólyatábort a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói önkormányzata. Ennek helyszíne a Róka-tanya volt. Pénteken, miután az elsőévesek részt vettek az ünnepélyes tanévnyitón, a Róka-tanyán megkezdődött a kétnapos gólyatábor. A hallgatói önkormányzat tagjai az elsőéves tanító- és óvóképző szakos hallgatókat megismertették az egyetemi, kari szabályokkal és számos csapatépítő játék, valamint természetes szórakozás is szerepelt a programban. A hallgatói önkormányzat terve, hogy hagyományossá tegyék ezt a gólyatábort (Magyar Szó)

ò  ÚJ PÁLYÁZATOK – Több tízmillió dinár a vajdasági turizmus fejlesztésére – Négy új pályázatot mutatott be tegnap Újvidéken Miroslav Vasin tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságáért felelős titkár. Három turizmus fejlesztését célzó, 43,5 millió dinár értékű, valamint egy művészeti és kézművességet támogató 8 millió dinár értékű pályázat részleteit ismertette a tartományi titkár. „Kis- és középvállalkozók, helyi önkormányzatok Vajdaság területéről, valamint civil szervezetek jogosultak arra, hogy a pályázatokon részt vegyenek. Kis- és középvállalkozók számára meghirdetett idegenforgalmi projektumokat támogató első pályázatra a tartományi titkárság 5 millió dinárt különített el. Az érdekelt vállalkozók nem pályázhatnak 200 ezer dinárnál nagyobb összegre. A támogatás célja a turisztikai szolgáltatások minőségének fellendítése Vajdaságban, külön hangsúlyt fektetve a szakemberek képzésére” – mondta Vasin (Magyar Szó)

ò  Danas: márciusban helyhatósági választásokat tartanak Belgrádban – „A belgrádi polgárok márciusban előrehozott választáson dönthetnek arról, hogy ki vezesse a városukat” – értesült a ‡Danas napilap több forrásból is. Mint írják, elég valószínű, hogy a helyhatósági választásokat összekötik az előrehozott parlamenti választásokkal. Egyébként a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökségének az álláspontja is azt támasztja alá, hogy márciusban választásokat tartanak majd a fővárosban, szerintük ugyanis „természetes, hogy az elkövetkező hat hónapban választások legyenek Belgrádban” (Vajdaságma.info)

ò  Jóváhagyta első hiteleit a Vajdasági Fejlesztési Alap – Az újonnan megalakult Vajdasági Fejlesztési Alap (RFV) ma hagyta jóvá első rövid lejáratú hiteleit három vajdasági vállalat kiviteli ügyleteinek támogatására, a kölcsönök összértéke pedig 420 000 euró. Az alap első hiteleit a vágóhidak, a vendéglátóipar, meg a kereskedelmi létesítmények számára hűtő és hőtechnikai eszközöket gyártó rumai Frigo-Žika cég, a fehértemplomi, mezőgazdasági termeléssel foglalkozó Ecoagri Serbia vállalat, és a temerini, mezőgazdasági gépeket gyártó Agroferocoop cégek kapták (Vajdaságma.info)

 

Horvátország

ò  Hatodik alkalommal tartottak néprajzi jellegű vásárt Vukováron – A hétvégén került sor a 6. néprajzi vásárra a vukovári Adica Öko-Etno Központban. A rendezvényen a Vukovári Magyarok Egyesülete is képviseltette magát. A kétnapos rendezvényen több mint hetven stand mögül kínálták portékájukat a különböző kézműves mesterek (ÚMKÚ)

ò  Nyári egyetem a kisebbségi jogok jegyében – A Zágrábi Politikatudományi Egyetem idén negyedik alkalommal szervezett nyári egyetemet kisebbségi jogok témakörben. Az idei rendezvényre az isztriai Medulin városában került sor szeptember 16-21. között. Az eseményre a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége is meghívást kapott. A Zágrábi Politikatudományi Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett a kisebbségpolitikára, a kisebbségek jogaira, legyen szó a Horvátországban élő nemzeti közösségekről vagy a más országban élő horvátokról. Ezt bizonyítja az a medulini találkozó is, amelyre meghívást kaptak többek között a Horvátországban élő kisebbségek szervezetei is (ÚMKÚ)

 

Szlovákia

ò  A külhoni magyar újságírás helyzetéről tanácskoztak Dunaszerdahelyen – A külhoni magyar újságírás aktuális helyzete, a szakmát érintő problémák és kihívások voltak a központi témái a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK) égisze alatt megrendezett nyolcadik, ezúttal a Felvidéken lezajlott találkozónak. A találkozón szakmai szervezetek képviselői a Kárpát-medence jelentősebb sajtóorgánumainak aktuális helyzetét elemezték. Központi témaként merült fel, hogy milyen célkitűzéseket kell teljesítenie a külhoni magyar sajtónak ahhoz, hogy a határokon túl európai színvonalú, magyar szellemiségű újságírás feladatának teljesítéséhez. A felvidéki magyar újságírással kapcsolatban ismételten felmerült a magyar újságírók érdekképviseleti egyesületének a hiánya és a szakmai képzés hiányosságai. Az előadók az egész felvidéki magyar médiát érintő fajsúlyos, negatív jelenségként értékelték, hogy az országban nincs a gyakorlati elvárásoknak is megfelelni képes magyar újságíróképzés, a szakmai továbbképzés hiányának következményei egyre inkább érzékelhetőek a szakmán belül (MTI)

ò  A KMÚEK zárónyilatkozata – A Kárpát-medencei magyar média szerepének és jelentőségének szentelt tanácskozás résztvevői a következő zárónyilatkozata fogadták el – „A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójába tömörült erdélyi, vajdasági, kárpátaljai és horvátországi tagszervezetek, valamint muravidéki és felvidéki magyar szerkesztőségek képviselőinek részvételével 2013. szeptember 20. és 22. között Dunaszerdahelyen, a Szabad Újság vendégeiként tartották meg évi közgyűlésüketFelismerve azt a szerepet, amelyet a sajtó játszik a nemzeti azonosságtudat megőrzésében, a nemzetegyesítésben nyomatékosították, hogy a magyar nemzetrészek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése, a nemzeti öntudat erősítése, anyanyelvünk és kultúránk ápolása, az egymásrautaltság tényének folyamatos napirenden tartása és a magyar nemzettesten belüli széthúzás megakadályozásáért halogatás nélkül ki kell dolgozni az egységes magyar médiastratégiát, amely a már meglévő médiumokat rendszerbe foglalva, az eddiginél jobb, hitelesebb, életképesebb, gazdaságosabb és hatékonyabb anyanyelvű médiahálózatot biztosítana a világ magyarsága számára…” (TiszaNews)

ò  Ki nyerte a legtöbbet a rendkívüli parlamenti ülésen? – Bár Robert Fico kormányfőnek bizalmat szavazott a Smer a múlt heti rendkívüli ülésen, a szakértők szerint a kormánypárt húzta a rövidebbet – az SPP-botrány kihathat választási preferenciáikra (Bumm.sk)

ò  Szembeszegültek Fico kormányával a szakszervezetek – Megelégelte az országos szakszervezet, hogy a közigazgatásban dolgozók bére 2010 óta be van fagyasztva, és a jelenlegi tervek szerint jövőre sem számíthatnak béremelésre. A kormánynak viszont 700 milliót kell találnia valahol a célok teljesítéséhez (Bumm.sk)

ò  Nincs megegyezés a jövő évi minimálbér kapcsán – „Nem született megállapodás a jövő évi minimálbér összegét illetően” – közölte Ján Richter munkaügyi miniszter a Gazdasági és Szociális Tanács tegnapi ülése után (Hírek.sk)

ò  Szakvélemény: a kormánypárt leszerepelt – Bár Robert Fico az ellenzék múlt heti bizalmatlansági indítványa után is kormányfői posztján maradhatott, politológusok szerint az Irány-Szociáldemokrácia a küzdelem során leszerepelt (Hírek.sk)

ò  Igor Matovič: Valószínűleg törölték a Smeres képviselők bűnösségét bizonyító videofelvételtMatovič szerint törölték azt a felvételt, mely bizonyítaná a smeres képviselők bűnösségét a parlamenti csetepatéban (Paraméter.sk)

ò  Csökkentenék a kommunista titkosszolgálat tagjainak nyugdíját – Az ŠtB tagjai 50-700 euró közötti szolgálati nyugdíjat kapnak kiegészítésként (Paraméter.sk)

ò  Megszűnik a párkányi körzeti hivatal – Október 1-jén megszűnnek a körzeti hivatalok, helyüket a járási hivatalok veszik át. Az ESO-programként jegyzett közigazgatási reform hozadékaként egy hét múlva megszűnik a Párkányi Körzeti Hivatal is. Jogköreit az Érsekújvári Járási Hivatal veszi át. Párkányban csupán kihelyezett irodák fognak működni (Új Szó)

ò  Magyar összefogás a Smerrel – Egymással nem, a Smerrel viszont meg tudott egyezni Kassa megyében az MKP és a Híd. Mindkét magyar párt Zdenko Trebuľa mögött sorakozott fel. Hétfőn Jakab Elemér, a Híd megyei vezetője arról számolt be, hogy pártja a Smer megyeelnökjelöltjét, Zdenko Trebuľát támogatja a novemberi megyei választásokon. A képviselőjelölteket az SDKÚ-val és a KDH-val indítja a Híd, megyei elnökségük viszont Jakab elmondása szerint egyhangúlag Trebuľa támogatását javasolta. „A legjobbat próbáltuk kiválasztani az induló jelöltek közül” – tette hozzá Jakab. Az SDKÚ, valamint a KDH jelöltjeit (Martin Padót, illetve Mária Sabolovát) korábban esélyteleneknek nevezte (Új Szó)

ò  A főiskola kirúgta a smeres képviselőt – A diószegi magánfőiskola elbocsátotta rektorát, a kormánypárti képviselő Mojmír Mamojkát. Az ok: Mamojka nem tartotta be az intézmény igazgatótanácsának utasításait, valamint az Akkreditációs Bizottság ajánlásait. A képviselő másként látja a helyzetet (Új Szó)

 

Ukrajna

ò  Összekötő és megtartó erő – Szombaton 24. alkalommal gyűjtötte egybe a népi kultúra művelőit és híveit a Kárpátaljai Magyar Folklórfesztivál. A nagyszabású rendezvénynek immár harmadszor a munkácsi járási Dercen adott otthont. Az előtérben, ahol népművészeti és iparművészeti kiállításon mutatkozott be a Téglási Kultúrház (Ignácz Mária), a Derceni Kultúrház (Korolovics Valéria), az Eszenyi Könyvtár (Szabó Tibor), illetve a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, már reggeltől nagy volt a nyüzsgés. Sorra érkeztek Kárpátalja számos településéről a hagyományőrzők, néptáncosok, népzenészek. A fellépők száma meghaladta a 350 főt (TiszaNews)

ò  Mikola Azarov: Ukrajna akár le is mondhat az orosz földgázról – „Ukrajna gyakorlatilag le is mondhat az orosz földgáz beszerzéséről annak drágulása miatt. Erről a ‡Rosszija 24 nevű orosz állami tévécsatorna adásában beszélt az ukrán miniszterelnök” — közölte az ‡UNN Hírügynökség (TiszaNews)

ò  Kosztyantin Jeliszejev: Ukrajna előrelépést ért el az EU minden kritériuma terén – „Kosztyantin Jeliszejev szerint Ukrajna előrelépést ért el minden szféra tekintetében az EU-val való társulási megállapodás aláírásához szükséges feltételek teljesítése terén. Az ország EU-nagykövete a Komerszant-Ukrajinának adott interjúja során azon meggyőződésének adott hangot, hogy a néhány hónappal ezelőtti helyzethez képest nagyon komoly mértékben megnőttek Ukrajna esélyei a megállapodás aláírását illetően” — közölte az ‡UNIAN Hírügynökség (TiszaNews)

ò  Azarov: „helytelen” előírni, hogy Ukrajna kit válasszon – „Helytelen” Ukrajnának egyetlen integrációs irányvonalat előírni, azaz választás elé állítani: vagy az Európai Unió, vagy az orosz-fehérorosz-kazah vámunió mellett kötelezze el magát” – jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök hétfőn, orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel tervezett találkozója előtt. „Engem ez az ismert jelmondatra emlékeztet, miszerint aki nincs velünk, az ellenünk van. Mi önökkel is akarunk lenni, de másokkal is” – szögezte le Azarov. Az ukrán kormányfő szerdán részt vesz a vámuniós ügyeket koordináló szerv, az Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén a kazah fővárosban, Asztanában. Látogatása alatt a tervek szerint négyszemközti megbeszélést folytat Dmitrij Medvegyevvel, amelyen elsősorban a Kijev és az EU közötti társulási megállapodás aláírásának következményeiről lesz szó (MTI)

ò  Ünnepelt a KMMI – Értelmiségi fórummal és kiállítással ünnepelték a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) fennállásának 20., valamint a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) 5. születésnapját (KISZO)

ò  Nagydobrony a hírvivő – Kárpátalján nem sok község büszkélkedhet saját újsággal és hírportállal. Vidékünk legnagyobb magyarlakta községe, Nagydobrony azonban nemcsak a paprika- és burgonyatermesztésben, a híradásban is az élen jár (KISZO)

 

A régió hírei û Világtükör

ò  Orosz tanulmánykötet jelent meg II. Rákóczi Ferenc korának magyar-orosz kapcsolatairólII. Rákóczi Ferenc korának magyar-orosz kapcsolatait elemző tanulmánykötet jelent meg Oroszországban, hivatalos bemutatóját hétfőn tartották a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központjában. Seres Attila, a Levéltári Intézet moszkvai képviselője örömmel számolt be az MTI-nek Az 1703-1711. évi Rákóczi-szabadságharc és I. Péter orosz cár külpolitikája című, külalakjában is tetszetős, tartalmában pedig rendkívül értékes kiadványról. A kötet a 2011 október végén Moszkvában rendezett tudományos konferencián elhangzott előadások alapján készült. A szimpóziumot a Szatmári békeszerződés 300. évfordulójára időzítették, és a moszkvai Rákóczi-napok keretében szervezték meg. A tanulmánykötet a Közép-Európai Tanulmányok című oroszországi sorozatban jelent meg a Nyesztor-Isztorija orosz kiadó gondozásában (MTI)

ò  A montenegrói külügyminiszter szerint a nyugat-balkáni hatoknak nem egy új Jugoszlávia a céljuk – „A nyugat-balkáni hatok elnevezésű kezdeményezés célja az európai uniós csatlakozások megkönnyítése, nem pedig Jugoszlávia megújítása” – hangsúlyozta a ‡Dnevne Novine című podgoricai napilapnak adott hétfői interjújában Igor Luksic montenegrói külügyminiszter. Luksic néhány nappal ezelőtt tette közzé azt a kezdeményezését, amelyben elképzelhetőnek tart egy – hat országot tömörítő – új délszláv parlamentet. A külügyminiszter újfajta nyugat-balkáni együttműködés kialakítását kezdeményezte Montenegró, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina között. A montenegrói diplomácia vezetője úgy tervezi, hogy a nyugat-balkáni hatok parlamentjébe az egyes tagok tíz-tíz képviselőt delegálnának. Emellett létrehoznának egy közös balkáni rendőrséget, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépés jegyében közös központot is megalakítanának. A tervezetben foglaltak megvalósulása esetén az aláíró országok egymás között egyszerűbbé tennék a határátlépést, akár még az útlevélhasználatot is megszüntetnék, a határok biztonságát azonban továbbra is fenntartanák (MTI)

ò  Medvegyev: Ukrajna uniós társult tagságával megszűnik Moszkva és Kijev különleges partneri kapcsolata – „Ukrajna uniós társult tagságával megszűnik Moszkva és Kijev különleges partneri kapcsolata” – jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev kormányfő az orosz parlament felsőházának vezető testülete előtt. Az orosz kormányfő szerint az Európai Unióhoz csatlakozást követően semmi esély sem marad arra, hogy a szomszédos Ukrajna belépjen az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, amelyet Moszkva szorgalmaz. A politikus ennél is továbbment és kijelentette, hogy Ukrajna Görögország és Ciprus sorsára juthat. Dmitrij Medvegyev a Szövetségi Tanácsban (az orosz felsőházban) erre azt mondta: „végre a partnereink kimondottan őszintén nyilatkoztak arról, hogy ezt (kapcsolataik fejlesztését a vámunióval) csak részben teszik meg, amennyiben az nem mond ellent az Európai Unióval szembeni kötelezettségvállalásaiknak. Ez pedig azt jelenti, hogy azután semmilyen esély nem marad a vámunióba belépésre” (MTI)

ò  Külügyi szakértő: a CDU nagyon nagy győzelmet aratott – „Az Angela Merkel vezette konzervatívok nagyon nagy győzelmet arattak, ekkora győzelemre senki sem számított a vasárnapi németországi választásokon” – nyilatkozta hétfőn az MTI-nek a Magyar Külügyi Intézet szakértője. Hettyey András szerint a győzelem fő letéteményese a pártelnök-kancellár Angela Merkel (MTI)

ò  Külföldi sajtó Magyarországról – amerikai újság az új budapesti nagykövetről, brit lap Orbán politikájáról – „Jó úton halad Colleen Bell hollywoodi producer jelölésének folyamata a budapesti nagyköveti tisztségre” – jelentette a ‡The Washington Post – „Orbán Viktor demokratikus módon gyakorolja a hatalmat” – mondta a cseh elnök a ‡Financial Timesnak. A londoni gazdasági napilap a magyar közműszolgáltatások állami tulajdonba vételéről is írt online kiadásában. Milos Zeman cseh államfő a Financial Times által hétfőn közölt interjúban kijelentette: a demokratikus legitimitás elengedhetetlen kellékei közé tartoznak a szabad választások és az erős ellenzéki pártok. Zeman szerint Orbán Viktor miniszterelnök esetében is mindkét kritérium érvényesül. A Financial Times név nélkül idézi az Európai Bizottság egy illetékesét, aki szerint Zeman intézkedései – jóllehet „figyelmet keltettek” – az államfő alkotmányos hatalmi jogkörein belül maradtak, így nem adtak okot az olyan bizottsági vizsgálatokra, amilyenek az utóbbi időben Magyarországgal és Romániával szemben folytak. A lap budapesti tudósítója, Kester Eddy a Financial Times online blogrovatában (beyondbrics) azt írta, hogy Orbán Viktor, „a névleg jobbközép” miniszterelnök államosítani akarja a „kommunisták” által az 1990-es években privatizált energiaszolgáltatókat, bár a kormányfő kerüli a kommunista múlthoz kapcsolódó „államosítás” szót, és a „közösségi tulajdon” kifejezést részesíti előnyben (MTI)

ò  Merkel hosszadalmas koalíciós tárgyalások elé néz – Gyorsan megkezdődtek a helyezkedések a német választások után. Angela Merkel kancellár már hétfő reggel kilenckor bejelentkezett az SPD elnökénél, hogy puhatolózzon a koalíciós tárgyalások megkezdéséről (Nsz)

ò  Új korszakot nyithat Ferenc pápa – „Új korszak nyílhat meg, ha Ferenc pápa beszédmódját a hatalomgyakorlásnak is újfajta, közösségibb gyakorlata fogja követni” – írta a ‡Le Monde (MNO)

ò  Merkel tárgyalni akar a nagykoalícióról – Németországban a konzervatívok a parlamenti választások megnyerése után egy nappal felvették a kapcsolatot a szociáldemokratákkal (MNO)

ò  A válság is besegített a CDU-nak – „Angela Merkel az euróválságnak köszönhetően nyert. Forradalmi változás nem várható Németország Európa-politikájában” – értékelte a német választást brüsszeli szempontból az Európai Politikai Központ (EPC) szakértője (Nsz)

ò  A német választások meglepetései – Elemzések Németországból – „Nem igaz a német néppártok feltartóztathatatlan hanyatlásáról szóló tétel, és az is hamis feltevés, hogy tartósan a Bundestagban marad az a párt, amelynek sikerül egymás után kétszer bejutni” – egyebek között ezek a német parlamenti választás első tanulságai a vezető közvélemény-kutató intézetek hétfői gyorsértékelései szerint (InfoRádió)

ò  Draghi: visszatért az euróövezet iránti bizalom – „Visszatért az euróövezet iránti bizalom, ami nemcsak az Európai Központi Bank (EKB) hagyományostól eltérő lépéseinek, hanem a tagállami kormányok erőfeszítéseinek is köszönhető” – jelentette ki Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az Európai Parlament (EP) gazdasági és monetáris bizottságában tartott meghallgatáson (InfoRádió)

ò  Nem változik a német Európa-politika – „Nem szükséges változtatni Németország Európa-politikáján azért, mert új összetételű kormány vezeti majd az országot” – mondta hétfőn Berlinben Angela Merkel kancellár, az előző napi választásokon győztes konzervatívok vezetője. A CDU/CSU pártszövetség vezető testületeinek ülése után tartott tájékoztatón Merkel elmondta: a konzervatívok győzelme „egyértelmű felhatalmazás” az eddigi politika folytatására, amelynek az a célja, hogy Európai Unió megerősödve emelkedjen ki a válságból (Kitekintő)

ò  Ferenc pápa nyitott egyháza – Az utóbbi hetekben megannyi írás látott napvilágot a nemzetközi és a magyar sajtóban, amely szerint sokan (az egyik magyar hetilap cikkírója szerint a „balliberális sajtó„) szembeállítják Ferenc pápát elődjével, XVI. Benedekkel, ami a magyarázat szerint azért súlyos hiba, mert az argentin származású egyházfő sem változtatta, s nem is kívánja megváltoztatni az egyház tanítását (Nszv)

ò  A szociáldemokratákkal kezd egyeztetést Angela Merkel – A legfrissebb hírek szerint Németországban a szociáldemokratákkal kezd egyeztetést a koalíciós tárgyalásokról a választásokon győztes Angela Merkel vezette konzervatív pártszövetség. Az SPD pénteken vitatja meg az ajánlatot, de nem törekszik mindenáron koalícióra. Angela Merkel elképzelhetőnek nevezte, hogy a Zöldekkel is egyeztetnek (OrientPress)

ò  Rövid ideig tarthat Merkel öröme – Egyelőre sem a szociáldemokraták, sem a Zöldek nem kívánnak koalícióban gondolkodni (Nsz)

ò  Erdélyi szász a Bundestagban – Erdélyi szász képviselő is bekerült a német parlament alsóházába a vasárnapi választásokat követően: a Nagyszebenben született, 48 éves Bernd Fabritius a Keresztényszociális Unió (CSU) listáján került be a Bundestagba – ez a választásokon győztes Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja (Krónika)

 

Vélemény, publicisztika, interjú

ò  Bajai főpróba – „Eddig nem volt olyan helyi érdekű, gyakorlati szempontból teljesen érdektelen (lásd 34 százalékos részvétel) időközi választás, amelynek ilyen mértékű, országos szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak volna, mint a bajainak. A fideszes vezetésű önkormányzat ugyanis fölényes kormánypárti többséggel működik. A helyzeten tehát az ellenzék győzelme sem változtatott volna semmit. Ennek ellenére a hétköznapi realitásoktól fényévekre elszakadt magyar politikai elit valóságos létkérdést, mintegy élet-halál harcot kreált belőle. Elszabadultak az indulatok, és megmutatkozott a magyar politika teljes irracionalitása, mélyen balkáni jellege. A hit- és erkölcstant kötelező tananyaggá tevő Fidesz-KDNP értelemszerűen mocskos és alávaló lejárató kampányt folytatott. Külön elemzés tárgya lehetne, hogy ebben milyen szerepet játszott az ellenfél nő (orbáni szóhasználattal élve: asszony) mivolta. Az ellenzék pedig egy olyan egységet igyekezett felmutatni, amely országos viszonylatban nem létezik. Baján is csupán a látszata mutatkozott meg. Hiszen Mesterházy, Bajnai és Gyurcsány sohasem együtt, hanem külön-külön kampányoltak Teket Melinda mellett. Az eredményt természetesen mindenki a saját győzelmeként értékeli és kommunikálja. De jelen pillanatban vajon milyen tanulságok vonhatók le belőle?…” Jakab Attila (Galamus)

ò  Berlin messze van – „Angela Merkel mosolyog, vastapssal köszöntik, önfeledten ünnepel. Megteheti. Párt nélkül is nyert volna. Az emberek nem a CDU-ra, hanem Merkelre szavaztak. Az általa képviselt stabilitásra. Az „édesanyára”, aki irigylésre méltó belső nyugalommal terelgeti honfitársait. A kampány az ő népszerűségére épült, így csak az volt a kérdés, hány százalékkal nyernek a kereszténydemokraták. Merkel végül mindent vitt. Vagyis csak majdnem mindent: 1957 után kis híján abszolút többséget szerzett a CDU. Mindössze öt mandátum hiányzik ahhoz, hogy a párt egyedül kormányozzék. Közép- és Kelet-Európában ez nem jelentene akadályt. Meglennének a megfelelő módszerek ahhoz, hogy a kormányoldal „meggyőzzön” néhány ellenzéki honatyát arról, hogy a döntő szavazásoknál a kabinet törvényjavaslatára szavazzanak. De ez Németország, a politikai korrektség fellegvára, ahol akkor is koalícióban, stabil többségben gondolkodna a kormányzó párt, ha néhány fős többségre tenne szert a törvényhozásban…” Rónay Tamás (Nszv)

ò  A német út – „Joggal övezte hatalmas érdeklődés a hét végi németországi választásokat Európa-szerte, hiszen az évek óta húzódó gazdasági válság közepette az uniós tagállamok polgárainak mindennapi életét is befolyásolja, hogy ki vezeti a kontinens alighanem legerősebb, leggazdagabb államát…” Farcádi Botond (Háromszék)

ò  Az ígéret szép szó… – „Ezen a helyen is többször foglalkoztunk már a nemzeti tanácsokról szóló szerbiai törvény módosításával. Szóltunk az okokról, a feltételezhető hatalmi szándékról, s arról is mi az, amit most tenni kellene. A minap az amerikai rezidens szervezet a PER (Project on Ethnic Relations) képviselői arról érdeklődtek mi a véleményünk a módosításról, mit javasolunk. Meglepődtem, hiszen ez a szervezet (megannyi más civilszervezethez hasonlóan) a Kárpát-medencében 1990-ben történt megjelenése óta nem az autonómia ügyében tevékenykedik. Mégis, most elsőként a nemzetköziek sorából a szerb törvény jobbításának lehetőségét tudakolja. Minden esetre, nem mintha ezt a PER nem tudná, felsoroltam a kifogásokat és elmondtam a megoldási javaslatot is. A nemzeti tanácsokról szóló sok sebből vérző szerb törvény alapvető hibája az, hogy nem teszi lehetővé a demokrácia általános szabályainak megfelelő legitim és legális nemzeti tanácsok létrejöttét. Ez volt a fő oka annak, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) nem vett részt a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megválasztásában. Mert a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) által keresztülvitt árvalányhajas aláírásgyűjtéssel „létrehozott” hiányos magyar választói névsor, legfeljebb a pártadatbázis funkcióját töltheti be. Hiteles választói névjegyzéket ugyanis, a demokrácia alapelveinek megfelelően, csak maga az államhatalom hozhat létre…” Ágoston András (VMDP Hírlevél)

ò  Első a dekrétum, aztán te, avagy hogyan tovább felvidéki ifjúság? – „Kétharmadrészt sérelem-fetisizmus és dekrétumozás zajlott a felvidéki magyar ifjúság jövőjéről rendezett komáromi monológ-konferencián. Duray lekommunistázta Berényit, a végén a fiatalok is szót kaptak. Baťáék vajon miért nem konferenciáznak?” – Szubjektív (Bumm.sk)

ò  Kinek kell szélmalom? – „Elutasította az Európai Bizottság az RMDSZ és partnerei kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésének bejegyzését. A bizottság indoklásában – néhány „fájdalomcsillapítónak” szánt mondat kíséretében – azt írta, hogy az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack Initiative című kezdeményezés nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe. Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint az EB politikai döntést hozott, Borbély László politikai alelnök pedig úgy véli, hogy azért kell továbbra is ott lenniük Brüsszelben az RMDSZ képviselőinek, hogy elmagyarázzák a közösségi döntéshozóknak: igenis, szükség van uniós szintű jogszabályra a kisebbségek védelmében. RMDSZ források szerint a Szövetség nem nyugszik bele az elutasításba, és jogorvoslatért folyamodik az Európai Bírósághoz. Az RMDSZ mint politikai érdekképviselet sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezik annál, hogy ne tudta volna: egy ilyen kezdeményezés nem illeszkedik az EU filozófiájába. Ugyanakkor azt is megtapasztalhatta, hogy ha el is tekintenénk az elvi kérdésektől, az Uniónak most van baja épp elég, aligha akarja a nyakába venni a kisebbségvédelmi szabályozásnak nagyon is kényes feladatát. Az Európai Tanácsban még húsz év alatt sem jutottak nyugvópontra a legegyszerűbbnek vélt fogalmi viták sem (például a nemzeti kisebbség meghatározásával kapcsolatban). Egy ilyen kérdés egyszerű napirendre vétele újabb frontot nyitna a tagállamok között, s erre van most a legkevésbé szükségük…” Székely Ervin (Maszol.ro)

ò  A szemünkkel van a baj? – „Talán már említettem, hogy én olyan nagy magyar, mint Horthy Miklós idejében voltam, a legnagyobb igyekezett mellett sem lehetek. Mint a legtöbb falusi gyermeknek, 1940-44-ben, amikor a kormányzó úr jóvoltából Észak-Erdély visszatért az anyaországhoz, ingem-gatyám piros-fehér-zöld vászonból volt. Később tudtam meg, hogy nem annyira a hazafiság, mint inkább a szükség okán készítették zászlóból az alsóneműt is. A szövetkezeti boltban ugyanis a nemzeti textílián kívül más kelmét nem lehetett kapni. Alkalmasint a kormányzó úr nem tudta, hogy nálunk mennyire kiürültek a boltok a román fennhatóság alatt, s úgy gondolta, hogy a nemzeti zászló a legnagyobb hiánycikk. Hát küldött bőven, hogy minden házra, kapura-kerítésre jusson belőle. Az már a mi bűnűnk, hogy oda csak egyet tettünk, a többiből inget-gatyát, surcot, lepedőt csináltunk. Utólag is ezer bocsánat, de a szükség törvényt bont. Mostanában ismét sok a zászló, Magyarországon is, Romániában is. Még az hagyján, hogy a magyar miniszterelnök mögött (amikor beszédet mond) legalább nyolccal-tízzel több zászló van, mint Obama elnök mögött. Ponta mögött azért kevesebb. Kinek-kinek saját joga, hogy minek tartja magát. Ha Orbán Viktor a valóságban kisebb egy fejjel, mint az amerikai elnök, szíve-joga, hogy a méretkülönbséget zászlókkal pótolja. Akár annyival, hogy Obamánál is nagyobbnak láttassa magát. Elvégre demokrácia van, mindenki úgy él vele, ahogy tud, és ahogy emberi méltósága engedi…” Sike Lajos (Maszol.ro)

ò  A proféta, az arany és az erdélyiek – „1. A premoníció adott, saját hazádban, mely Aranyosszék, nem való vizionáriusnak lenni, de résnyire húzott szemmel is látni vélem, amint a BBC megtelik ilyen szalagcímekkel, mondjuk 2024 őszén: A rendkívül bőséges csapadék katasztrofális következményei: átszakadt a verespataki zagytározó. A pártolók azzal hitegetnek, hogy a nagybányai ügy nem fordulhat elő, azóta már a technika, pénz, odafigyelés sokkal másabb, de legalábbis több. 2. Az Arany, most nem a csillogó nemesfém, a családi hagyatékban elhíresült nagynéni-kollekció és az orosz ortodox templomkupolák ájtatos hártyája: ipari mennyiségű sárgafém, több száz tonnányi, amitől illik vérszemet kapni bármely jelenkori konkvisztádornak. 3. Az erdélyiek ezúttal nincsenek magukra hagyatva. Bukarestben is átérzik, hogy itt több, mint lokális/szubregionális kérdés kavarja a hangulatot, mert ha beindul a kitermelés, ezzel zöldet villantanak a palagázaknak, és a térképen egyre sokasodnak a félelemgócok…” Rostás-Péter István (Szabadság)

ò  Kiszorítósdi – „Múlt héten a papírformának megfelelően az ellenzéknek nem sikerült elmozdítania a kormányfőt, s a hétvégén már mindenki a saját szája íze szerint értékelte a történteket. A moralizálásban természetesen a Smer vezetői jártak élen, sőt, a kormányfő már arról filozofált, kit kellene kiszorítani a politikai palettáról…” Nagy András (Új Szó)

ò  Kacin, a provokatőr – „Nem csodálkoztam volna, ha Jelko Kacin kék-zölden, sebtapasszal az arcán, esetleg félig gipszben hagyja el Belgrádot legutóbbi látogatása után. Múlt heti kijelentésével ugyanis annyira felháborította a patrióta erőket, hogy bármi megtörténhetett volna vele. Még az is, hogy buzgó nemzetféltők tettlegesen megleckéztetik, mint egy rivális fociszurkolót, vagy hogy a kormány nem kívánatos személynek, persona non gratának kiáltja ki, és jó időre kitiltja az országból. Mi az az óriási vétek, amit az Európai Parlament Szerbiával megbízott szlovén jelentéstevője újfent elkövetett? Az, hogy szóba hozta Vajdaságot egy brüsszeli tanácskozáson, amelyet Vajdaság: a demokratikus konszolidáció és az autonómia kihívásai címmel tartottak meg az unió rendezésében. Kacin, aki gyakran megfordul nálunk, és kiválóan ismeri tartományunk körülményeit, felszólalásában azt találta mondani, hogy Szerbia uniós felzárkózásának előrehaladtával eljött az idő, hogy tárgyaljanak Vajdaság autonómiájának alkotmányos helyzetéről. Az autonómia keretei nincsenek pontosan meghatározva, s ez meggátolja Vajdaságot és Szerbiát abban, hogy kibontakoztassa kapacitásait, vélekedett Kacin. Egyben sürgette Belgrádot, hogy oldja meg a tartomány pénzelésének problémáját, ami azért is ajánlatos lenne, mert multikulturális és multinacionális jellegével Vajdaság valóságos adu az uniós csatlakozásra készülő Szerbia számára…” J. Garai Béla (Vajdaságma.info)

 

Cikkek

& A külhoni magyar újságírás helyzetéről tanácskoztak Dunaszerdahelyen – FRISSÍTETT (új: a nyilatkozat tartalma)

 

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti:

Pozsony, 2013. szeptember 23., hétfő (MTI) – A külhoni magyar újságírás aktuális helyzete, a szakmát érintő problémák és kihívások voltak a központi témái a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK) égisze alatt megrendezett nyolcadik, ezúttal a Felvidéken lezajlott találkozónak.

 

A találkozón szakmai szervezetek képviselői a Kárpát-medence jelentősebb sajtóorgánumainak aktuális helyzetét elemezték. Központi témaként merült fel, hogy milyen célkitűzéseket kell teljesítenie a külhoni magyar sajtónak ahhoz, hogy a határokon túl európai színvonalú, magyar szellemiségű újságírás feladatának teljesítéséhez.

A felvidéki magyar újságírással kapcsolatban ismételten felmerült a magyar újságírók érdekképviseleti egyesületének a hiánya és a szakmai képzés hiányosságai. Az előadók az egész felvidéki magyar médiát érintő fajsúlyos, negatív jelenségként értékelték, hogy az országban nincs a gyakorlati elvárásoknak is megfelelni képes magyar újságíróképzés, a szakmai továbbképzés hiányának következményei egyre inkább érzékelhetőek a szakmán belül.

A találkozót lezárandó a résztvevők közös, hét pontban megfogalmazott nyilatkozatot fogadtak el a KMÚEK által jóváhagyott stratégiai célkitűzésekről. Ebben többek között megelégedéssel nyugtázták, hogy az ernyőszervezet nyolcéves működése során sikerült gyakorlattá tenni a külhoni magyar újságíró szakma együttműködését. Ezzel összefüggésben reményüket fejezték ki, hogy a jövőben a magyarországi és a külhoni magyar politikum a sajtóval kapcsolatos szakmai kérdésekben egyre inkább releváns tárgyalópartnernek tekinti majd a KMÚEK-et.

A szakmai szervezet nyilatkozatában rámutat a sajtónak a nemzeti azonosságtudat megőrzésében betöltött szerepére és ennek tükrében „a magyar nemzettesten belüli széthúzás megakadályozása” érdekében egy olyan egységes médiastratégia kidolgozását sürgeti, amely jobb, gazdaságosabb és hatékonyabb médiahálózatot biztosítana a világ magyarsága számára. Ezzel összefüggésben a zárónyilatkozat szignálói hangsúlyozzák egy hosszú távú, a kisebbségi magyar média zökkenőmentes működését szavatoló támogatási stratégia kidolgozásának szükségességét. Ennek, elképzelésük szerint, a határon túli magyar sajtónak szánt pénzösszegek odaítélésének és folyósításának a szempontrendszerét és alapelveit kellene pontosítania.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen mintegy harminc magyar újságíró vett részt számos Kárpát-medencei szakmai szervezet képviseletében. Az évente változó helyszínű találkozót, az idén a Szabad Újság és a Csallóköz hetilapok kiadója, Varga Péter szervezte meg a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen. Ûvissza

 

& A montenegrói külügyminiszter szerint a nyugat-balkáni hatoknak nem egy új Jugoszlávia a céljuk

 

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Podgorica/Belgrád, 2013. szeptember 23., hétfő (MTI) – A nyugat-balkáni hatok elnevezésű kezdeményezés célja az európai uniós csatlakozások megkönnyítése, nem pedig Jugoszlávia megújítása – hangsúlyozta a Dnevne Novine című podgoricai napilapnak adott hétfői interjújában Igor Luksic montenegrói külügyminiszter.

 

Luksic néhány nappal ezelőtt tette közzé azt a kezdeményezését, amelyben elképzelhetőnek tart egy – hat országot tömörítő – új délszláv parlamentet. A külügyminiszter újfajta nyugat-balkáni együttműködés kialakítását kezdeményezte Montenegró, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina között. A montenegrói diplomácia vezetője úgy tervezi, hogy a nyugat-balkáni hatok parlamentjébe az egyes tagok tíz-tíz képviselőt delegálnának. Emellett létrehoznának egy közös balkáni rendőrséget, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépés jegyében közös központot is megalakítanának. A tervezetben foglaltak megvalósulása esetén az aláíró országok egymás között egyszerűbbé tennék a határátlépést, akár még az útlevélhasználatot is megszüntetnék, a határok biztonságát azonban továbbra is fenntartanák.

Luksic hétfőn úgy érvelt, hogy Montenegró, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina együttműködése mindegyik ország számára előnyös lehet az uniós csatlakozás szempontjából. Véleménye szerint az EU legközelebbi bővítése legkevesebb 7-8 év múlva várható, és e hat államnak az EU-s csatlakozásra kellene felhasználnia ezt az időt.

Luksic kiemelte, hogy együttműködési elképzelése elsősorban három területet érint: az infrastruktúrába való befektetést, a tranzakciós költségek csökkentését és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet. A miniszter szerint az Európai Unió nagyobb hajlandóságot mutat majd a nyugat-balkáni befektetések iránt, ha azt látják, hogy a régió minden országa számára fontos a térség egésze, nem csak az egyes államok. A tranzakciós költségek csökkentése kapcsán Luksic az EU egyik legutóbbi döntését említette meg, amely megszünteti a roamingdíjat az unió országaiban. Szerinte a hat nyugat-balkáni ország is hasonló módon csökkenthetné a díjakat.

A montenegrói politikus úgy értékelte, hogy a sajtó félremagyarázta a hat államra vonatkozó kezdeményezését, amikor a nyugat-balkáni hatokat egy új Jugoszláviaként értelmezte. Szerinte nem egy új állam, hanem az Európai Unió kell, hogy összekösse ezeket az országokat. Ûvissza

 

& Honlapot hozott létre a román parlamenti különbizottság a javaslatok megfogalmazására

 

Bukarest, 2013. szeptember 23., hétfő (MTI) – Honlapot hozott létre a román parlamentnek a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházást vizsgáló különbizottsága, abból a célból, hogy minél többen javaslatot tegyenek a beruházást elősegítő törvénytervezettel kapcsolatban.

 

A román nyelvű honlap a www.comisiarosiamontana.ro címen érhető el, és hétfőn már üzemelt. Darius Valcov, a különbizottság szociáldemokrata párti elnöke elmondta, hogy a honlapon megtalálható maga a törvénytervezet, valamint minden olyan engedély, amely a bizottság rendelkezésére áll.

A honlapon bárki javaslatokat tehet Verespatak jövőjére vonatkozóan, valamint észrevételeket fogalmazhat meg a törvénytervezettel kapcsolatban.

A testület meghallgatta Daniel Barbu kulturális minisztert, aki elmondta, hogy a beruházó vállalta: 70 millió eurót fordít a helyi épített örökség megőrzésére, és ebből 32 millió eurót már beruháztak. A miniszter ugyanakkor elmondta: egyetlen román állami hatóság sem tudja igazolni, hogy valóban megtörtént ekkora értékű beruházás, mert ilyen szakvizsgálatot nem végzett senki, de a miniszter szerint „szabad szemmel is látható”, hogy a beruházó felújított olyan verespataki házakat, amelyek a tulajdonában vannak.

A különbizottság hétfőn arról határozott, hogy meghívja meghallgatásra a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) képviselőit is. Valcov szerint a bizottság elsősorban azt akarja tisztázni, hogy megalapozottak-e azok a gyanúk, amelyek a beruházó fizetésképtelenségére vonatkoznak. A beruházást ellenző civil szervezetek szerint ugyanis a vállalat nem rendelkezik elegendő pénzzel a költséges beruházás finanszírozására.

A román parlamentben azt követően állítottak fel különbizottságot, hogy a kormány augusztus végén a parlament elé terjesztette a Verespatakon tervezett bányaberuházást elősegítő törvénytervezetet. Ûvissza

 

& Medvegyev: Ukrajna uniós társult tagságával megszűnik Moszkva és Kijev különleges partneri kapcsolata

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti:

Moszkva, 2013. szeptember 23., hétfő (MTI) – Ukrajna uniós társult tagságával megszűnik Moszkva és Kijev különleges partneri kapcsolata – jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev kormányfő az orosz parlament felsőházának vezető testülete előtt.

 

Az orosz kormányfő szerint az Európai Unióhoz csatlakozást követően semmi esély sem marad arra, hogy a szomszédos Ukrajna belépjen az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, amelyet Moszkva szorgalmaz. A politikus ennél is továbbment és kijelentette, hogy Ukrajna Görögország és Ciprus sorsára juthat.

Dmitrij Medvegyev a Szövetségi Tanácsban (az orosz felsőházban) erre azt mondta: „végre a partnereink kimondottan őszintén nyilatkoztak arról, hogy ezt (kapcsolataik fejlesztését a vámunióval) csak részben teszik meg, amennyiben az nem mond ellent az Európai Unióval szembeni kötelezettségvállalásaiknak. Ez pedig azt jelenti, hogy azután semmilyen esély nem marad a vámunióba belépésre”.

Az orosz miniszterelnök bírálta az ukrán vezetést, amely szerinte nem őszinte a lakossághoz. Úgy vélte, azt kellene mondaniuk: „tudják, úgy gondoljuk, hogy országunk számára sokkal hasznosabb ilyen szövetséget létrehozni az Európai Unióval. Utána minden jól fog alakulni, úgy fogunk fejlődni, mint a többi európai ország, például mint Görögország, vagy Ciprus” – fogalmazott gunyorosan Medvegyev. Hozzátette, hogy Ukrajnának nem sikerülhet „egyszerre két kisszéken ülni” és mindkét szervezettől (az EU szabadkereskedelmi övezetétől és az orosz-fehérorosz-kazah vámuniótól) is előnyökben részesedni.

„Ez nem sikerül, nem kell becsapni az embereket” – mondta Dmitrij Medvegyev, aki szerdán részt vesz a három ország gazdasági-kereskedelmi kapcsolatait irányító Eurázsiai Gazdasági Tanács asztanai ülésén, és a kazah fővárosban várhatóan külön találkozik ukrán kollégájával, Mikola Azarovval is.

Moszkva ragaszkodik Ukrajna teljes értékű vámuniós tagságához. A Kreml szigorú kereskedelmi korlátozások bevezetését helyezte kilátásba arra az esetre, ha Kijev megköti a társulási megállapodást az EU-val.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök hétfőn helytelenítette, hogy Ukrajnát választás elé állítsák: vagy az Európai Unió, vagy az orosz-fehérorosz-kazah vámunió mellett kötelezze el magát. Ûvissza

 

& Külföldi sajtó Magyarországról – amerikai újság az új budapesti nagykövetről, brit lap Orbán politikájáról

 

Washington/London/Budapest, 2013. szeptember 23., hétfő (MTI) – Jó úton halad Colleen Bell hollywoodi producer jelölésének folyamata a budapesti nagyköveti tisztségre – jelentette a The Washington Post.

 

Az amerikai napilap értesülései szerint Bell kiválasztása már megtörtént, és nem fér kétség ahhoz, hogy a magyar fél megadja majd hozzájárulását, amelyre szükség van a jelöléséhez. Hamarosan bejelentés várható az ügyben. Bell asszony, aki leginkább a Gazdagok és szépek (The Bold and the Beautiful) című szappanoperáról ismert, jelentős adománnyal járult hozzá Barack Obama elnökválasztási kampányának sikeréhez.

A jelölés kapcsán a The Washington Post megjegyzi, hogy a Magyarországgal fennálló kapcsolatok jelenleg hűvösebbek, ami részben annak a következménye, hogy a lap szerint Orbán Viktor miniszterelnök emberi jogokkal kapcsolatos teljesítménye sok kívánnivalót hagy maga után.

– Orbán Viktor demokratikus módon gyakorolja a hatalmat – mondta a cseh elnök a Financial Timesnak. A londoni gazdasági napilap a magyar közműszolgáltatások állami tulajdonba vételéről is írt online kiadásában.

Milos Zeman cseh államfő a Financial Times által hétfőn közölt interjúban kijelentette: a demokratikus legitimitás elengedhetetlen kellékei közé tartoznak a szabad választások és az erős ellenzéki pártok. Zeman szerint Orbán Viktor miniszterelnök esetében is mindkét kritérium érvényesül.

A Financial Times név nélkül idézi az Európai Bizottság egy illetékesét, aki szerint Zeman intézkedései – jóllehet „figyelmet keltettek” – az államfő alkotmányos hatalmi jogkörein belül maradtak, így nem adtak okot az olyan bizottsági vizsgálatokra, amilyenek az utóbbi időben Magyarországgal és Romániával szemben folytak.

A lap budapesti tudósítója, Kester Eddy a Financial Times online blogrovatában (beyondbrics) azt írta, hogy Orbán Viktor, „a névleg jobbközép” miniszterelnök államosítani akarja a „kommunisták” által az 1990-es években privatizált energiaszolgáltatókat, bár a kormányfő kerüli a kommunista múlthoz kapcsolódó „államosítás” szót, és a „közösségi tulajdon” kifejezést részesíti előnyben.

A tudósító megszólaltatja Mujtaba Rahmant, az Eurasia Group kockázatelemző csoport európai igazgatóját, aki szerint Orbán Viktor mereven ellenzi a magán- és a multinacionális tőke jelenlétét a szolgáltatási szektorban, beleértve a bankok lakossági szolgáltatásait és a közműveket. Ûvissza

 

& Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át Balog Zoltán

 

Budapest, 2013. szeptember 23., hétfő (MTI) – Nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át az emberi erőforrások minisztere hétfőn a fővárosban.

 

Balog Zoltán a díjátadón tartott köszöntőjében kiemelte: hosszú, sikerekkel teli pillanatokkal és tragédiákkal, szomorúságokkal egyaránt terhelt történet a magyarországi nemzetiségeké.

Voltak és vannak olyan időszakok az ország történetében, amikor nemzetiséghez tartozni és kisebbségben lenni nem előny volt, hanem hátrány. Egyfajta megbélyegzés is érte azokat, akik egyszerre akartak magyarok lenni és valamelyik nemzetiséghez tartozni. Ugyanakkor vannak olyan időszakok is, amikor oly módon fogott össze Magyarország, és a különböző nemzetiségek jó és nemes célokért, amivel példát mutathatnak az egész világban – fejtette ki Balog Zoltán.

A miniszter szerint az 1993-as nemzetiségekről szóló törvény mérföldkő volt a magyarországi nemzetiségek újkori történetében.

Kitért arra is, hogy következő országgyűlési választásokon közvetlenül vagy szószóló útján megvalósulhat a nemzetiségek képviselete.

Az ösztöndíj, amivel most megjutalmazzák a diákokat, azt célozza, hogy legyen utánpótlás, legyen minden magyarországi nemzetiségnek olyan értelmisége, amely nemcsak saját élete jobb előmenetelén tevékenykedik, hanem gondol azokra is, ahová tartozik – mondta Balog Zoltán.

Kiemelte, hogy az ösztöndíj két dologról szól: a gyökerekről, ahonnan érkeznek a diákok, és a jövőről, a gyermekeikről, unokáikról.

A miniszter jelezte, azt szeretnék, hogy az a 13 nemzetiség, amelyeket az 1993-as törvénnyel elismertek, erősödjön. Ez a diákokon fog múlni, ehhez a kormány legfeljebb törvényi és anyagi segítséget tud nyújtani – mutatott rá.

Ösztöndíjban tíz német, két-két horvát és szlovák, egy-egy szerb és román nyelven tanító gimnázium mellett az idei évben már hat roma és két szlovén iskola diákjai is részesültek. Az összesen húsz tanuló az érettségi előtti két évben havi hatvanezer forintos támogatást kap.

A díjátadón ott volt Latorcai Csaba helyettes államtitkár és részt vettek az eseményen az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei is. Ûvissza

 

 

 

Készítette: Boér Krisztina

CEC © – Minden jog fenntartva

 

 

 

 

[1] a Figyelőben előforduló rövidítések:

– Nsz =

Népszabadság

– MN =

Magyar Nemzet

– MH =

Magyar Hírlap

– Nszv =

Népszava

– KMS =

Külhoni Magyar Sajtószolgálat

– MaNcs =

Magyar Narancs

– ÉS =

Élet és Irodalom

– VH =

Vasárnapi Hírek

– Vg =

Világgazdaság

– Ng =

Napi Gazdaság

– MR =

Magyar Rádió

– NYEST=

Nyelv és Tudomány

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Figyelőben szemlézett külhoni sajtó

Románia

Bihari Napló, Brassói Lapok, Erdon.ro, Erdély.ma, Hargita Népe, Háromszék, Krónika, Maszol.ro, Nyugati Jelen, Szabadság, Transindex, Manna.ro, Erdélyi Napló, Erdélyi Riport, Központ.ro, Szatmári Friss Újság, Székelyhon.ro, Szatmári Magyar Hírlap, Romániai Online Hírhatár, Reggeli Újság, Udvarhelyi Híradó

Szlovákia

Új Szó, Felvidék.ma, Szabad Újság, Szabad Újság Online, Bumm.sk, Paraméter.sk, Komáromi Lapok, Hírek.sk

Szerbia

Magyar Szó, Hét Nap, Pannon RTV, Vajdaság.ma

Horvátország

Új Magyar Képes Újság, Magyar Egyesületek Szövetsége

Szlovénia

Népújság (Lendva), Muravidéki Magyar Rádió

Ukrajna

Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja, KárpátInfo, Beregi Hírlap, Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség – Hírek, Kárpátalja.ma, Tiszanews

Ausztria

Bécsi Napló



[1] A szemlében szereplő cikkek nagy része a címre kattintva megjelenik – az MTI-hírekhez tartozó linkek egyes esetekben csak a www.mti.hu oldalon elvégzett egyszerű és ingyenes regisztráció után fognak működni