A Normafáról szóló törvényjavaslat szavazásának elhalasztását kéri a Levegő Munkacsoport

A Normafáról szóló törvényjavaslat szavazásának elhalasztását sürgeti a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet szerint a tervezett beruházás jelentősen károsítaná a környezetet, és kérdésesnek tartja azt is, hogy a mai gazdasági helyzetben ilyen célra kellene fordítani az adófizetők pénzét.

A tervek szerint több ezer férőhelyes parkoló, sípályák, felvonók, a hóágyúk működéséhez szükséges föld alatti víztározó, bobpálya és egyéb épületek, létesítmények épülnének zöldterületek helyén. A kormány úgy fogadtatná el a törvényt, hogy a beruházásról nem készült sem gazdasági, sem környezeti hatástanulmány – írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a szervezet.
A beruházás természetvédelmi területen valósulna meg, ami uniós szabályozásba is ütközik – olvasható a szövegben.
A szervezet szerint a területen sok fát kellene kivágni, és jelentősen megnövekedne a gépjármű-forgalom, ami szintén hozzájárulna a környék és a főváros környezeti állapotának romlásához.
A Levegő Munkacsoport szerint már önmagában is aggályos, hogy a főváros egy rendkívül értékes zöldfelületét épületekkel, utakkal és gépekkel „teleszórt” sportkomplexummá alakítanák át.
A szervezet elküldte annak a levélnek a másolatát is, amelyet a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének, Rogán Antalnak írt. Ebben az áll, hogy megkérdőjelezhető a valóságtartalma a törvényjavaslat indokolásában szereplő érvnek, miszerint a tervezett beruházást a fővárosi polgárok igénylik, a civil szervezet tudomása szerint ugyanis ezzel kapcsolatban semmiféle előzetes felmérés, kutatás nem készült, társadalmi vita nem folyt.

MTI / BreuerPress