ORBÁN:Ígéretes jövő előtt áll a magyar mezőgazdaság

Ígéretes jövő előtt áll a magyar mezőgazdaság

Az új földtörvény – az uniós jogok megsértése nélkül -, képes teljes egészében megvédeni a magyar földet, és biztosítja, hogy az a magyar gazdák kezében maradjon – szögezte le nyitóbeszédében Orbán Viktor a 76. az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). Az eseményről készült képgalériánk itt megtekinthető.

 

 

Mi, magyarok Európa egyik legjobb adottságú földjét örököltük; kiegyensúlyozott éghajlatú, jó termőtalajú, és ipari szennyeződéstől mentes föld ez. Ezzel párosul az évszázadok alatt kifejlesztett gazdálkodási kultúránk, a birtokgondozás ösztöne és szakismerete – fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő aláhúzta, mindannyian tisztában vagyunk azzal is, hogy a föld nem pusztán kenyeret ad az embernek, hanem közösséget, kultúrát, történelmet is. A föld megmutatja, kik vagyunk, és mit érünk valójában; a föld tartást és büszkeséget annak, aki megbecsüli – tette hozzá.

 

Orbán Viktor beszéde a 76. OMÉK megnyitó ünnepségén

 

 

A kormányfő emlékeztetett: mégis, az elmúlt húsz évben folyamatosan azért kellett küzdenünk, hogy legyen magyar mezőgazdaság. Le kellett számolnunk azokkal a téveszmékkel, miszerint a mezőgazdaság a múlthoz, az ipar pedig a jövőhöz tartozik. Ismét világossá kellett tennünk: egy mezőgazdasági ország vagyunk, ezért nem mondhatunk le arról, amihez a leginkább értünk, és amihez a leginkább megvannak az adottságaink – fűzte hozzá. Felidézte, küzdenünk kellet azért, hogy a magyar termőföld ne kerüljön külföldiek kezébe, ne a spekulánsok, hanem a gazdák érdekei érvényesüljenek, és ne lehessen zsebszerződésekkel kihúzni a lábunk alól a termőföldet. Küzdenünk kellett azért is, hogy ne tudják olcsó, ám rossz minőségű élelmiszerekkel elárasztani hazánkat, miközben a kiváló magyar termékek a polcokon ragadnak – tette hozzá.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

Orbán Viktor leszögezte: mi, magyarok a mezőgazdaság terén gyökeres változásokat vittünk véghez; lezártuk a küszködés korszakát a magyar föld, a magyar mezőgazdaság és a magyar vidék ügyében. Az új földtörvény – az uniós jogok megsértése nélkül -, képes teljes egészében megvédeni a magyar földet, és biztosítja, hogy az a magyar gazdák kezében maradjon. Megtaláltuk azokat az eszközöket, amelyekkel a zsebszerződéses rendszert gyorsan és hatékonyan fel tudjuk számolni – fejtette ki. A miniszterelnök elmondta azt is, a mezőgazdasági hatóságok megkapták azokat az eszközöket, melyekkel meg tudják védeni a magyar termékeket a rossz minőségű, dömpingáron érkező, egészségtelen élelmiszerekkel szemben. A mezőgazdaság jövedelmezősége, gazdáink gazdasági, pénzügyi ereje is nőtt az elmúlt években – húzta alá.

 

 

 

A kormányfő szerint a jövő immár a kibontakozásról, a fejlődésről a kiteljesedésről szólhat, melynek kereteit a 2020-ig érvényes nemzeti vidékstratégia világosan megadja. Az ebben lefektetett célok és menetrend következtében az állami földek 75 százalékát őstermelők, egyéni mezőgazdasági vállalkozók, családi gazdálkodók és fiatal mezőgazdasági termelők művelhetik meg – fűzte hozzá. Jövőképet és bizonyítási lehetőséget adtunk és adunk a sokak által leírt tanyáknak; a költségvetésből támogatott programban eddig 434 tanyasi pályázat nyert közel 2,5 milliárd forint támogatást. A rosszul felhasznál uniós források háza táján is rendet tettünk. 1400 milliárd forint támogatásnak több mint a 90 százaléka le van kötve, és ezzel 3000 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg – sorolta Orbán Viktor.

 

 

 

A miniszterelnök kitért arra is, 2012-ben 15 ezerrel többen dolgoztak a mezőgazdaságban, mint egy évvel korábban, így az ágazatban dolgozók száma meghaladta a 200 ezer főt, a mezőgazdasági termelésben foglalkoztatottak aránya 5 százalék felé emelkedett, a szezonális időszakokban pedig ennél is többen dolgoznak a földeken. Három év alatt 30 ezer új munkahely létesült az agráriumban. A magyar mezőgazdaság nemzetgazdasági jelentősége meghaladja az uniós átlagot, 2010-ben 3,5; 2011-ben pedig már 4,5 százalékkal járult hozzá az agrárium a bruttó hazai termék összességéhez – közölte. Orbán Viktor emlékeztetett, tavaly az ágazat minden idők legjobb exportteljesítményét produkálta, a kivitel értéke megközelítette a 8 milliárd eurót. Piacaink bővültek, a keleti nyitás sikeres volt, új belépő országok jelentek meg. Különösen nagy öröm, hogy a komoly hagyományokra visszatekintő magyar-orosz együttműködés biztatóan alakul, az idei első négy hónapban jelentősen emelkedett a kereskedelem értéke – hangsúlyozta.

 

 

 

Orbán Viktor szerint fontos, hogy stabilizálódott a magyar mezőgazdaság belső piaca. Az országszerte egymás után nyíló termelői piacoknak köszönhetően egyre többen juthatnak hozzá kiváló minőségű magyar termékhez, ráadásul vásárlásukkal támogatják a magyar vidéket, a hazai munkahelyeket – fogalmazott. A kormányfő mindenkit arra biztat, vásároljon magyar élelmiszeripari terméket. A miniszterelnök szerint mindehhez arra is szükség volt, hogy növekedjen a magyar fogyasztók vásárlóereje. A rezsicsökkentés például azt a célt is szolgálja, hogy a magyar családok pénztárcájában több pénz maradjon az egészséges, jó minőségű magyar élelmiszerek megvásárlására – tette hozzá.

A kormányfő szerint egy magyar ember, különösen egy magyar gazda, soha az életben nem fogja azt mondani, hogy jól mennek a dolgok. Annyit azonban láthatunk, a magyar mezőgazdaság jobban teljesít, mint korábban, és ígéretes jövő előtt áll – zárta beszédét Orbán Viktor.