Szombat délután fél ötkor nyitják meg a Szent Péter teret a virrasztáson részt venni akarók előtt.

Keresztények, muzulmánok, zsidók együtt imádkoznak Ferenc pápával a békéért

Szombat délután fél ötkor nyitják meg a Szent Péter teret a virrasztáson részt venni akarók előtt. Az egyházfő rendelkezése szerint a tér szélén és az oszlopcsarnokában lesz lehetőség gyónásra.

A Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért meghirdetett imavirrasztás körmenettel kezdődik fél hétkor. A Szent Péter téren körbe viszik a latinul Salus Populi Romani (a római nép üdvössége) nevű Mária-kegyképet. Az első évezredből származó, oltalmazó Szűz Mária-ikont a római Santa Maria Maggiore bazilikában őrzik, ahova Ferenc pápa megválasztása óta gyakran jár imádkozni.

Ezután felolvassák a pápának a múlt vasárnapi úrangyala imádságkor (angelus) elmondott beszédét (attualita.vatican.va/sala-stampa/bollettino/2013/09/01/news/31615.html). Ebben a pápa „békekiáltást” intézett a világhoz: „törjön ki a béke; soha többé ne legyen háború!”. Az egyházfő határozottan elítélte a vegyi fegyverek alkalmazását Szíriában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az erőszak sohasem vezet békéhez. A nemzetközi közösséget a pápa a szíriai helyzet békés megoldására szólította fel, a keresztény és más vallású, hívő és nem hívő „jó szándékú” embereket pedig a világ minden részén megtartandó böjt- és imanaphoz való csatlakozásra kérte. Ugyanezt hangoztatta a csütörtökön a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz és a G20-as országcsoport tagjainak Szentpétervárra küldött levelében (attualita.vatican.va/sala-stampa/bollettino/2013/09/05/news/31636.html).

A Szent Péter térre több százezres tömeget várnak szombaton.

Az előzetes vatikáni program szerint nyolc óra körül Ferenc pápa szól a jelenlevőkhöz és az imához minden földrészen csatlakozókhoz. Ezt a szentségimádás követi, majd a Szentírásból olvasnak fel a békéről szóló fejezeteket. Minden olvasmány után két-két ember vonul az oltárhoz Szíriát, Egyiptomot, a Szentföldet, az Egyesült Államokat és Oroszországot képviselve, és elvégzi a tömjén feláldozásának szertartását. A virrasztás alatt többször hosszabb csendes imát tartanak. Ferenc pápa tizenegy óra előtt zárja az eseményt apostoli áldásával.

A böjt- és imanaphoz a világ keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista vallási vezetői és közösségei is csatlakoztak, valamint számos pacifista mozgalom, politikai és civilszervezet. A Szent Péter térre várják Ahmed Badreddin al-Hasszún szíriai főmuftit, a szunniták vallási vezetőjét, aki ha nem tud Rómába jönni, a damaszkuszi mecsetben tart imát. Pénteken a párizsi mecsetben tartottak békeimát. Csatlakoznak az egyiptomi és közel-keleti keresztények, a Szentföldön szolgáló rendek, a libanoni menekülttáborok keresztény és muzulmán lakosai. A békéért imádkoznak Indonéziában és Irakban is, ahonnan Louis Raphael Sako, az iraki káld szertartású katolikusok pátriárkája jelezte csatlakozását. Csatlakozott a római zsidó közösség is Riccardo Di Segni főrabbi vezetésével.

A Szent Ferenc és a béke városaként ismert olasz Assisiben a Szent Péter téri virrasztással egy időben csendes menetet tartanak egy óriási, szivárvány színű békezászlóval. Nápolyban a San Carlo operaházban „laikus békeimát” rendeznek Schubert és Mozart zenéjével. Számos olasz város polgármesteri hivatalára már kitűzték a békezászlót, és ez lobog az olaszországi ablakokban és teraszokon is. A virrasztáshoz csatlakoztak az olasz szakszervezetek, Róma önkormányzati testülete, az olasz radikális párt, az olasz kormány balközép és jobbközép tagjai, közöttük Emma Bonino külügyminiszter és Mario Mauro védelmi miniszter.

Egy pénteki felmérés szerint a böjtnaphoz és imához az olaszok 28 százaléka csatlakozik, a gyakorló hívők több mint fele.

Részvételre szólította fel az európai egyházak híveit az Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által vezetett Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) is.

Róma egész városát és minden fiatalt várok! – üzente Ferenc pápa, aki twitteren a #prayforpeace hastag-címkével hirdeti az imát a szíriai békéért.