Elmozdítása óta Murszit a volt államfőt ismeretlen helyen tartják őrizetben.

Újabb vádat emeltek Murszi egyiptomi exelnök ellen

Szombati egyiptomi sajtójelentések szerint ezúttal az igazságszolgáltatás megsértésével gyanúsítják őt. Eszerint azt róják fel neki, hogy az országban 2005-ben tartott parlamenti választásokon az ellenzék vezetőjeként a szavazás állítólagos manipulálásával vádolta meg a választásokat igazságügyi hatóságokat.

Az egyiptomi főügyész szeptember elején már erőszakra való felbujtás gyanújával emelt vádat Murszi ellen. A volt elnöknek – akit július 3-án mozdított el a hadsereg – legalább hét tüntető haláláért kell felelnie a bíróság előtt. A tüntetők abban a demonstrációban vesztették életüket, amely 2012 decemberében zajlott le Kairóban, tiltakozásul az elnök által kiadott alkotmányos rendelet ellen.

Murszi ellen ezen kívül nyomozás folyik abban az ügyben, amelyben sokadmagával megszökött a börtönből a Hoszni Mubarak megbuktatott államfő elleni felkelés idején, 2011 elején. Azzal gyanúsítják, hogy több más szökevényhez hasonlóan ő is bűnrészes volt börtönőrök meggyilkolásában, valamint hogy a szökést a Hamász palesztin szervezettel együttműködve hajtották végre. Ebben az ügyben azonban még nem volt vádemelés.

Murszit sorozatos tömegtüntetések után a hadsereg fosztotta meg hatalmától alig egy évvel azután, hogy hivatalba lépett. A hatóságok azóta kíméletlen hadjáratot folytatnak a Muzulmán Testvériség tagjai ellen.

Elmozdítása óta a volt államfőt ismeretlen helyen tartják őrizetben.