De még nincs vége! Jótékonysági gálaesttel ér véget a Zsidó Nyári Fesztivál!

De még nincs vége! 
Holnap (szombat) este 9-kor az Urániában „Swinging Amy”, azaz Amy Winehouse dalai swinges feldolgozásban Szűcs Gabi és Szabó Kimmel Tamás előadásában. Nehéz lesz ülve maradni! 🙂
Ugyancsak holnap este 9-kor a BMC-ben, Ivri Lider, izraeli popsztár koncertje lesz, akinek hazájában tízezrek mennek koncertjeire. A budapesti közönséggel először találkozik, de reméljük, nem utoljára! 🙂
Vasárnap a Dohány utcai zsinagógában magyarországi bemutatóra kerül sor: Rossini, Mózes c. operájának nápolyi változatát a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Vaszily Kórus, izraeli, valamint a Magyar Állami Operaház szólistái mutatják be. Karmester: Pál Tamás.
Az Urániában ugyanezen a napon Norbert Glanzberg lengyel származású francia zeneszerző két zongorára írt művét, a Jiddis szvitet hallhatja a közönség. Az est második részében pedig Glanzberg népszerű sanzonjait Jordán Adél, és Bardóczy Attila énekli. A zongoránál: Neumark Zoltán és Mocsári Károly.
A Goldmark teremben Békés Itala és Koltai Róbert lesz, a művésznő Találkozás az égi játszótársakkal c. könyve alapján összeállított műsorral. 
Az utolsó program szept. 2-án, hétfőn lesz.

 

Mert mindazok, akik szeretnének segíteni a rászoruló gyermekeknek, ott lesznek a MŰVÉSZNŐK A GYERMEKEKÉRT című jótékonysági gálaesten szeptember 2-án a Dohány utcai Zsinagógában. A Zsidó Nyári Fesztivál szervezői első alkalommal rendeznek Európa legszebb és legnagyobb zsinagógá- jában jótékonysági gálaestet a nagysikerű fesztivál zárónapján.

Mert a zsidó kultúra nagyszerű ünnepét jelentő fesztivál programjait élvezve sem feledkezhetünk meg arról, hogy mennyien vannak körülöttünk, akik nem részesülhetnek ilyen élményekben, akinek a számára a puszta létezés, a létfenntartás, az életben maradás is embertelen, nehéz küzdelem. Akik szá- mára a segítség – bármilyen formában érkezik is, megváltás lehet. Ha csak egy órára, egy napra, vagy egy kicsit tovább jó nekik … már megérte adni.

Mert éppen Kohn és Grün ne tudná, hogy milyen sokat számít az együttérzés, a segíteni akarás, a támogatás?

Magyarországon ma a legelesettebbek azok a gyermekek, akik súlyos betegségben szenvednek, és gyógyulásukért a szülők az egészségügyi intézmények szakembereivel közösen küzdenek. A legmegfe- lelőbb terápiához a korszerű orvosi eszközök, gyógyszerek beszerzése azonban sokszor nehézségekbe ütközik.

A Zsidó Nyári Fesztivál a jótékonysági gálaest bevételével támogatja az Együtt a Leukémiás Gyer- mekekért Alapítványt, amely számos esetben segített már a Heim Pál Gyermekkórház kis be- tegeinek a gyógyításában, adományai segítségével számos műszert kapott az intézmény. Hasonló gondokkal küzdenek a Tűzoltó utcai Gyermek Klinika orvosai is, tehát ez az intézmény is részesül a támogatásból. A nehéz sorsú gyermekek mindennapjait segítő Mátyás Király Mozgalom ugyan- csak a támogatandók között van. A mozgalom célja a szociális nyomor enyhítése, amit egy, vagy több beteg gyermek családtag súlyosbít. Segítségnyújtásuk az egész ország területére kiterjed, de kiemelt figyelmet kap Bátonyterenye és Miskolc – szegénysora. A többségében budapesti orvosok, egész- ségügyi dolgozók által alapított mozgalom a kisgyermekes családokat télen ivóvízzel, alapvető, és egészséges élelmiszerrel, szükség szerint gyógyszerrel támogatja.

A jótékony célú gálaest bevételéből részsül a Budapesti Zsidó Hitközség Israel Sela Lakóotthona is, ahol értelmi sérült fiatalok és felnőttek élnek. A lakók speciális élethelyzetének javítása érdekében az intézet készség fejlesztő foglalkozásokhoz szükséges eszközök, és anyagok bővítését tervezi.

Mert a Művésznők a Gyermekekért jótékonysági gála fellépői is önzetlenül csatlakoztak a kezdemé- nyezéshez.
A fellépők:
Amit Amar (Izrael)

Barak Dan (Izrael)
Bíró Eszter
Fullajtár Andrea
Falusi Mariann
Horgas Eszter
Klein Judit
Korcsolán Orsolya
Malek Andrea
Molnár Piroska
Mrs.Columbo női jazz trio
Szentpéteri Csilla
Ventoscala vonóskar, Karmester: Meskó Ilona Műsorvezető: Sárosdi Eszter

Molnár Piroska így vallott erről: „Nagy örömmel fogadtam el a felkérést, hogy vegyek részt a Zsidó Nyári Fesztiválon. Megtiszteltetés számomra, hogy színész társakkal éppen a gyermekekért szólhatunk majd a zsinagógában.”

Mert Amit Amar és Dan Barak a program két kiemelkedő fellépője!
A „ Holnap zenészei” jótékonysági szervezetet 2006-ban a világhírű hegedűművész Maxim Vengerov és Dr. Anna Rosnovsky az Izraeli Filharmonikus Zenekar nyugalmazott hegedűművész hozta létre. A cél, hogy a nehéz sorsú, de zeneileg tehetséges gyermekek esélyt kapjanak a kitörésre. Az álom valóra vált és a programot megismerték már egész Izraelben és szerte a világon.

Mert a legtöbb rabbi is ezt ajánlja….
Dr. Vadas Vera További információ: www.zsidonyarifesztival.hu

fesztiváligazgató Sajtóinformáció, interjúkérés, szakmai jegyigénylés: [email protected]