A szíriai rezsim már „minden vörös vonalat” átlépett

Szíria – Török külügyminiszter: a szíriai rezsim már „minden vörös vonalat” átlépett

 

A török kormány szerint „már minden vörös vonalat átlépett” a Bassár-el Aszad vezette szíriai rezsim, és erre azonnali választ kell adnia a nemzetközi közösségnek.

„Már minden vörös vonalat átlépett (a szíriai kormány), az ENSZ Biztonsági Tanácsa mégsem volt képes döntést hozni. Ez feladatot ró mindazokra, akik meghúzzák ezeket a vörös vonalakat, és mindannyiunkra” – fogalmazott Ahmet Davutoglu csütörtökön újságíróknak Berlinben, miután megbeszélést folytatott Guido Westerwelle német külügyminiszterrel.

A török tárcavezető arra utalt, hogy Barack Obama amerikai elnök korábban kijelentette: tömegpusztító eszközök – egyebek közt vegyi fegyverek – bevetésével a szíriai rezsim átlépne egy határt – „vörös vonalat” -, amely után az Egyesült Államok nem maradna tétlen.

A német külügyminiszter nem akart beszélni arról, mi lehet a következménye, ha bebizonyosodik, hogy igaz a szíriai felkelők állítása, miszerint Aszad hadereje ideggázt vetett be Damaszkusz közelében. Guido Westerwelle megismételte: a szíriai kormánynak be kell engednie az ENSZ ellenőreit az állítólagos mérgesgáztámadás helyszínére.

A szíriai lázadók azt állították, hogy több mint 1300 ember, köztük sok civil életét vesztette a gáztámadásban. A szíriai kormány tagadta, hogy vegyi fegyvert vetett volna be.