A zsidó vallás és kultúra színes világába.

A Zsidó Kultúra Európai Napja Komáromban

2013. augusztus 25. vasárnap, 10:00 órától

A Komáromi Zsidó Hitközség az elmúlt évek hagyományait követve újra egész napos programmal vár minden érdeklődőt augusztus utolsó vasárnapján. A szervezők szeretnének betekintést nyújtani a zsidó vallás és kultúra színes világába.

A programoknak délelőtt a zsidó temető, majd a Menház Zsidó Kulturális és Közösségi Központ ad helyet. A ház udvarában ünnepi sátrat állítanak fel, ahol a délutáni programok kerülnek megrendezésre, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, 2013. augusztus 25-én vasárnap délelőtt 10:00 órától.

ezskn_2013_kom__rom_plak__t.jpg

PROGRAM
10:00 óra – Emlékezzünk a komáromi zsidó közösség áldozataira! 
Az idén az árvíz miatt elmaradt a Holokauszt áldozatainak júniusi emléknapja. Az őszi nagyünnepek előtti Elul hónapban a vészkorszakban elhunytak mellett mindazon hittestvéreinkre is emlékezünk, akik temetőnkben nyugszanak. Ünnepi beszédet mond Radnóti Zoltán rabbi, közreműködik Klavanszkij Anatolij kántor.
Helyszín: Zsidó temető, Aranyember utcája 1.

A program a Menház Zsidó Kulturális és Közösségi Központban (Eötvös utca 15.) folytatódik

11:30 óra – A közösség jövője: kerekasztal beszélgetés a zsinagógában

Bevezető előadást tart: Igor Rintel, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége elnöke

12:30 óra – Kóser ebéd
Bina Stiefel pöstyéni rebecen kóser ételeiből és ünnepváró gondolatok (rabbi Zev Stiefel) az udvaron felállított sátorban

14:00 óra – A kóser bor

Előadás és borkóstoló- az ausztriai Hafner pincészet kóser boraiból – Ladislav Polák a cég szlovákiai és csehországi képviselője vezetésével. Az ebédre és a borkóstolóra előzetes regisztráció szükséges a [email protected] címen 2013. augusztus 18–ig.

15:00 óra – Barhesz 
Rubin Eszter zsidó családregényének bemutatója – Rubin Eszter könyvének bemutatója és barchesz készítés, a szerzővel Miklós Dóra beszélget

16:00 óra – Tudománytörténeti előadás jubileumok jegyében: Scheiber Sándorról

Riszovannij Mihály előadása

16:45 óra – Kehila és Kehila Haver díjak átadása a zsinagógában

17:00 óra – To Life!- a zsidó kultúra impressziói
Koncert a zsinagógában- az Igényes Nézők egyesülete (Pozsony) előadásában.
Közreműködnek: Andrea Stankovká Hallon (fuvola, zongora és narrátor); Juraj Alexander – cselló; Štefan Reiter – hegedű; Dušan Stankovský- zongora.

A belépés díjtalan. Valamennyi program kétnyelvű: szlovákul és magyarul hangzik el, szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Támogatók:
Szlovák Köztársaság Kormányhivatala- Nemzetiségek kultúrája 2013 program, Komárom városa, Nyitra megye, Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége, EZRA Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, JHF