A WikiLeaks-dráma világpremierjével nyílik meg szeptemberben a 38. Torontói Filmfesztivál,

A WikiLeaks-dráma világpremierjével nyílik meg szeptemberben a 38. Torontói Filmfesztivál, amelyen idén is egy sor Oscar-esélyes produkció mutatkozik be.

Észak-Amerika legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválján, amelyet az Oscar-szezon nyitányaként tartanak számon, a szervezők keddi tájékoztatása szerint látható majd a Nelson Mandela Long Walk to Freedom című önéletrajzából született film, a Colin Firth főszereplésével forgatott Railway Man, valamint a Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor sztárszereposztást felvonultató August: Osage County című családi dráma.

A szeptember 5-én kezdődő, 11 napos fesztiválon debütáló WikiLeaks-filmben Benedict Cumberbatch játssza Julian Assange-t. A The Fifth Estate című filmet Bill Condon rendezte.

„Amint megnéztük, azonnal tudtuk, hogy ez lesz a megfelelő felütés a nyitó gálaesthez” – fogalmazott Cameron Bailey, a fesztivál művészeti igazgatója, hozzátéve, hogy ez a film napjaink legfontosabb kérdéseiről szól – az információról, és arról, hogy ki tartja az ellenőrzése alatt.

Torontóban mutatja be a 12 Years a Slave című, rabszolgasorssal foglalkozó filmjét Steve McQueen, a Shame rendezője. A kanadai városba érkezik – a velencei filmfesztivál után – Alfonso Cuarón Gravitáció című, George Clooney-val és Sandra Bullockkal készült űrdrámája is. Cuarón Az ember gyermeke című, 2006-os alkotása óta először jelentkezik új munkával. A brit Ralph Fiennes a The Invisible Woman című Dickens-filmjét viszi a fesztiválra, amelyen a kanadai filmesek, köztük Don McKellar, Atom Egoyan és Jean-Marc Vallée is képviseltetik magukat friss produkcióikkal.

Az 1976-ban útjára indított filmes seregszemlére sokan az Oscar előszobájaként tekintenek. A Torontóban bemutatott Gettómilliomos, A király beszéde és a tavalyi programban szereplő Napos oldal is elnyerte az amerikai filmakadémia díját. Idén mások mellett a Mandela életét feldolgozó filmet övezi nagy várakozás, amelyben Idris Elba alakítja az apartheidrendszer ellen harcoló, 27 évig raboskodó legendás dél-afrikai vezetőt. A Justin Chadwick rendezte dráma másik fontos szereplője Naomie Harris, aki Winnie Mandelát formálja meg.

A torontói filmmustra szeptember 15-én a The Switch című Elmore Leonard-regény adaptációjával, a Life of Crime című krimivel búcsúzik a közönségtől.