Mohamed el-Baradei egyiptomi liberális politikus elítélte hétfőn a legalább negyven halálos áldozatot követelő reggeli tömegmészárlást

Mohamed el-Baradei egyiptomi liberális politikus elítélte hétfőn a legalább negyven halálos áldozatot követelő reggeli tömegmészárlást

imgres.jpg

a Mohamed Murszi megbuktatott elnököt fogva tartó laktanya előtt, és kijelentette, hogy az ország lakosainak sürgősen meg kell békélniük egymással.

„Az erőszak nem (lehet) eszköz senkinek a részéről, azt szigorúan el kell ítélni. Azonnali független és átlátható vizsgálatot követelek. Egyiptomnak sürgős megbékélésre van szüksége” – írta Twitter-profilján.

A hatóságok közben bezárták a Muzulmán Testvériség mozgalom székhelyét, mert fegyvereket találtak az épületben – közölte egy magas rangú biztonsági tisztségviselő.

A rendőrség „gyúlékony folyadékokat, késeket és fegyvereket” talált a mozgalom pártjának a székhelyén – tette hozzá.

Hamdín Szabáhi, a legjelentősebb baloldali ellenzéki párt, a Népi Áramlat vezetője, volt államfőjelölt kijelentette hétfőn a Reutersnak, hogy azonnal meg kell alakulnia egy átmeneti kormánynak a veszélyes politikai űr kitöltésére.

„Az új hatóságok, amelyek megdöntötték Mohamed Murszi elnök hatalmát, nem várhatnak tovább” – mondta.

A kormányalakítás két napja megakadt, mert az an-Núr iszlamista párt elutasította mindkét világi kormányfőjelölt – Baradei és Zijád Baháaddín – jelölését. Szabáhi elmondta: az an-Núr annak ellenére utasította el ezeket a jelölteket, hogy a pártnak felajánlották a kormányfőjelölti vagy az alelnöki tisztséget.

Fontos, hogy a politikai átmenet folyamatában iszlamisták is részt vegyenek – tette hozzá.

Rövid fogva tartás után kiszabadult Murszi híveinek fogságából az a két katona, akivel hangosbemondókon elmondattak egy nyilatkozatot, amely támogatja a megbuktatott elnököt, és ellenséges a hadsereggel szemben. A két katonának „sikerült megszöknie”, miután gépkocsijukat körbevették, és ők felolvasták a nyilatkozatot – közölte a hadsereg egy magas rangú parancsnoka.

Megállításukkor az egyik katonát erősen megütötték – tette hozzá a parancsnok.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter és a Gázai övezetet az irányítása alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet is elítélte hétfőn a reggeli kairói tömegmészárlást. Davutoglu felszólította az egyiptomi belpolitikai erőket, hogy stabilizálják a helyzetet az országban, és tartsák tiszteletben a lakosság akaratát.

A török kormány is iszlamista gyökerű, hasonlóan az egyiptomi Muzulmán Testvériséghez, amely Murszi elnököt delegálta. Amikor az egyiptomi hadsereg elmozdította a hatalomból Murszit, Davutoglu elítélte és „katonai puccsnak” nevezte az akciót.

A Hamász – amely a Muzulmán Testvériség egyik ága – „végtelen fájdalmának és szomorúságának” adott hangot amiatt, hogy egyiptomi katonák és rendőrök ülősztrájkot folytató tüntetők közé lőttek, megölve legalább 40 embert. A Hamásznak sok előnye származott abból, hogy az iszlamista Murszi volt az elnök.