Ez egyáltalán nem az algériai polgárháborús forgatókönyv, amelyben a hadsereg állt szemben az iszlamistákkal

Ez egyáltalán nem az algériai polgárháborús forgatókönyv, amelyben a hadsereg állt szemben az iszlamistákkal – mondta hétfőn az egyiptomi helyzetről Robert Solé, egyiptomi származású francia újságíró, a Le Pharaon renversé, Vingt jours qui ont changé l’Égypte (A megdöntött fáraó avagy húsz nap, amely megváltoztatta Egyiptomot) című, 2011-ben megjelent könyv szerzője a France Info francia hírrádióban.

Még semmi nem dőlt el, a tárgyalások folytatódnak a felek között. Sok múlik a szalafista An-Núr párton, amely éles ellentétbe került az új kormány megalakításáról tárgyaló többi erővel és a két nagy tábor között ingadozó mérsékelt iszlamistákon is – hangsúlyozta a szakértő. Hozzátette: „A helyzet annyit változott, hogy a Muzulmán Testvériség ellentábora az elmúlt két napban nehezebb helyzetbe került”.

Solé szerint tény, hogy az ország megosztott, a hadsereg kilépett a döntőbíró szerepkörből és egyértelműen a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalommal szemben foglalt állást. Az iszlamista táborban azonban számos más, radikálisabb csoport is található, köztük a szalafisták, akik át akarják venni a vezető szerepet az iszlamista térfélen – hívta fel a figyelmet a francia szakértő.

Velük szemben a „liberális és szekularizált” tábor is egy sokszínű koalíció, amelyben egyrészt megtalálhatók a katonai logika szerint gondolkodók, akiknek a rend a legfontosabb, rajtuk kívül jelen vannak a valódi forradalmárok, aki továbbra is a forradalom eszméjét védik, valamint több millió állampolgár, akik a gazdasági válságtól és a közbiztonság hiányától szenvednek, és „normális életre” vágynak.

A francia szakértő szerint érthető a Muzulmán Testvériség felháborodása, amely alig 24 óra alatt minden hatalmát elveszítette. Az viszont nem egyértelmű szerinte, hogy a párt mit akar elérni a jelenlegi helyzetben, hiszen tisztában van azzal, hogy a hadsereg, a rendőrség és több százezer tüntető áll vele szemben. Jelenleg a Muzulmán Testvériség van a „jó szerepében”, mert kétszeresen is áldozatnak tekinthető: egyrészt mert elmozdították a hatalomból, még akkor is, ha a másik tábor nem ismeri el az államcsíny tényét, másrészt a hadsereggel való összetűzéseknek is ők az áldozatai.

A Muzulmán Testvériség hétfőn felkelésre buzdította az ország népét, miután reggel a Köztársasági Gárda a mozgalom tüntető hívei közé lőtt annál a laktanyánál, ahol a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt tartják fogva, s legalább negyven ember meghalt. Az elemző hangsúlyozta, hogy az összetűzés pontos körülményei még nem ismertek, ő azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy a katonák békés és imádkozó tüntetőkre kezdtek volna lőni.