Felsőoktatás: híd a Földközi-tenger két partja között

Ezentúl még több, dél-mediterrán országokból származó hallgató élhet az EU új oktatás-, képzés- és ifjúságpolitikai programja nyújtotta lehetőségekkel: ez az az üzenet, amelyet Andrula Vasziliu biztos asszony a ma Nicosiában megrendezett egyetemi konferencián megfogalmazott. Elmondta, hogy az új program – amelyet előreláthatólag 2014 januárjában indítanak útjára – a jelenleg működő Tempus és Erasmus Mundus programok sikerére épül. 2007 óta több mint 140 millió eurót juttattak a dél-mediterrán térség egyetemeit érintő projekteknek, amelyek új képzési tervek kidolgozására, pedagógusok átképzésére, új tanítási módszerek támogatására és eszközbeszerzésre irányultak. További 150 millió euró értékben biztosítottak ösztöndíjat több mint 4500, a régióból származó hallgató számára, akik így tanulmányaik egy részét az EU-ban végezhették. Az európai egyetemekkel megszervezett csereprogramokban több mint 750, a felsőoktatásban dolgozó pedagógus is részt vett.

Ezek a csereprogramok 200-nál is több észak-afrikai, közel-keleti és európai egyetemet érintettek. A program legaktívabb résztvevői francia, olasz, spanyol, német, egyiptomi és jordániai egyetemek voltak. 2004 óta közel 800, dél-mediterrán országokból származó hallgató és felsőoktatásban dolgozó pedagógus vehetett részt finanszírozott közös mester- és doktori képzésben.

„Az Erasmus Mundus 2004-es elindítása óta hatalmas népszerűségnek örvend, és örömmel jelentem be, hogy új programunknak köszönhetően a jövőben még több csereprogramot támogathatunk. Az ifjúságra fordított támogatás a lehető legjobb beruházás, legyen szó akár Európáról, akár a dél-mediterrán térségről. Szeretnénk támogatni a fiatalokat, akik nemcsak a társadalmi és a politikai változások kulcsfigurái, hanem a térség jövőbeni felvirágoztatásának letéteményesei is” – szögezte le a biztos asszony.

A nicosiai egyetemen megrendezett tájékoztató nap lehetőséget nyújtott a Bizottságnak arra, hogy a dél-mediterrán térség tudományos életének képviselőivel megvitathassa jövőbeni terveit. „Meg szeretnénk mutatni, hogy mennyire elkötelezettek vagyunk a felsőoktatás területén a szomszédainkkal történő tartós együttműködés mellett” – tette hozzá Vasziliu biztos asszony. Az eseményen 150-nél is több kormánytisztviselő, felsőoktatási szakember és más érdekelt vett részt Marokkóból, Algériából, Tunéziából, Líbiából, Egyiptomból, Palesztinából, Jordániából, Izraelből, Libanonból, valamint az Európai Unió tagállamaiból.

Az Erasmus Mundus program célja a felsőoktatás színvonalának növelése, amit ösztöndíjak odaítélésével, valamint az Európa és a világ többi része közötti tudományos együttműködés elősegítésével igyekszik megvalósítani. A program az intézmények számára pénzügyi támogatást, az egyének számára pedig ösztöndíjakat biztosít. Az alábbi programok részesülhetnek finanszírozásban:

  • közös európai mester- és doktori képzések (beleértve az ösztöndíjakat is)
  • partnerségek Európán kívüli felsőoktatási intézményekkel, valamint hallgatói és oktatói ösztöndíjak,
  • az európai felsőoktatás világszerte történő népszerűsítését célzó projektek.

A Tempus-program a környező országok – köztük a dél-mediterrán országok – felsőoktatási rendszereinek reformját és modernizációját célzó intézményi együttműködéseket támogat. A projektek, melyek költségvetése jellemzően 1,5 millió euróig terjed, a következő területekre összpontosítanak: új képzési tervek kidolgozása, az oktatás és a tanulás korszerűsítése, az üzleti vállalkozásokkal létesített partnerségek fejlesztése, illetve a jobb kormányzás elősegítése a felsőoktatásban. A Tempus-programon keresztül 2003 óta 220 millió eurót fordítottak a dél-mediterrán országok felsőoktatásának korszerűsítésére. 2007 óta a Tempus-programon keresztül 110 projekt részesült pénzügyi támogatásban; e programokban közel 200 felsőoktatási intézmény vett részt.

Az „arab tavasz” után mind a Tempus, mind pedig az Erasmus Mundus finanszírozását jelentősen megnövelték. 2011-ben a Tempusnak juttatott további 20 millió euró 4 új egyetemi partnerség és – az eredetileg a dél-mediterrán pályázóknak tervezett 525 ösztöndíjon felül – további csaknem 560 ösztöndíj létrehozását tette lehetővé. 2012-ben az Erasmus Mundus költségvetését megduplázták, ami azt jelentette, hogy 10 partnerség finanszírozására több mint 35 millió euró állt rendelkezésre. Ebből az összegből körülbelül 1500 nem uniós és 400 uniós állampolgárságú hallgató tanulhat vagy képezheti magát külföldön.

Az új uniós oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogram tovább segíti az Európai Unió tagállamai és a dél-mediterrán térség országai közötti együttműködést. Ugyanígy továbbra is támogatásban részesülnek azok a dél-mediterrán országokból származó hallgatók, akik közös oklevelet adó programokban vesznek részt, és ösztöndíjakat is igénybe vehetnek, hogy kitűnő közös mesterképzésekben vehessenek részt. A doktori ösztöndíjakat a jövőbeni Marie Sklodowska Curie program fogja finanszírozni.

Az Erasmus-programot most először az EU-n kívül található egyetemekre is ki fogják kiterjeszteni.

Forrás: Europa.eu Sajtóközlemény