Pedagógusok számára 2013. évben egyhetes izraeli tanulmányúton és továbbképzésen való részvételre a jeruzsálemi a Jad Vasem Intézetben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma
NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET
Pedagógusok számára 2013. évben egyhetes izraeli tanulmányúton és
továbbképzésen való részvételre a jeruzsálemi a Jad Vasem Intézetben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkársága (a továbbiakban: EMMI) felhívást intéz a magyarországi nevelési-oktatási intézmények pedagógusaihoz, egyhetes izraeli tanulmányúton és továbbképzésen való részvételre a jeruzsálemi a Jad Vasem Holokauszt Mártírok és Hősök Emlékezete Intézetben (a továbbiakban: Jad Vasem Intézet). 

A pályázat célja: Segíteni a pedagógusokat a holokauszt oktatásában és az oktatásához szükséges módszertani ismeretekben a Jad Vasem Intézet által rendelkezésre álló eszközök, lehetőségek felhasználásával, másrészt tanulságok, következtetések levonásához, egyben a témához kapcsolódó emléknapok, rendezvények szervezéséhez a továbbképzésen és tanulmányúton szerzett ismeretek hasznosításával.
Háttér: Magyarország tagja az International Holocaust Remembrance Alliance-nak (IHRA) és magára nézve kötelező érvényűnek tekinti a Stockholmi Nemzetközi Fórum Holokausztról szóló Nyilatkozatát, melyben – többek között – ígéretet tesz a Holokauszt oktatás és megemlékezés további elősegítésére, valamint a holokauszt-tanulmányok és a holokauszttal kapcsolatos megemlékezések terjesztésére iskolákban, egyetemeken, közösségekben és más intézményekben. Ennek szellemében együttműködési szándéknyilatkozat aláírására került sor a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet és az EMMI között a 2012-2013-as évekre.
A holokauszt tanár-továbbképzés témában a magyar – izraeli kapcsolat 16 éves múltra tekint vissza, és mindkét fél részéről állami szinten támogatott. Magyarország első alkalommal 1997-ben kötött együttműködési megállapodást a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettel, melynek keretében pedagógusok számára évente lehetővé vált, hogy izraeli továbbképzésen vegyenek részt holokauszt témakörben.

A pályázat tárgya: A jeruzsálemi tanulmányút és továbbképzés különös jelentőségét az adja, hogy az erkölcsi nevelés fontosságát mindkét állam illetékes hatósága kiemelt prioritásnak tartja. A képzés tartalma felöleli nemcsak a holokauszt témáját, hanem a toleranciára nevelés, a rasszizmus elleni, az erkölcsi és esztétikai nevelés módszertanát is alapvetően megújítja. A magyar Holokauszt kutatás és oktatás mintaértékű a Jad Vasem Intézet kapcsolatrendszerében, és ezt a tudást, metódust ülteti át az Intézet általában a Kárpátmedencei holokauszt oktatásába is.

A pályázók köre: Pályázatot nyújthatnak be a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 7. § (1) bekezdés b)-h) pontjában meghatározott magyarországi székhelyű nevelésioktatási intézményekkel jogviszonyban álló pedagógusok.
Pályázni az alábbi módon lehet: A pályázat során elsősorban azokat a pedagógusokat támogatjuk, akik a helyi igényeknek megfelelően olyan célokat szolgáló kezdeményezéseket valósítottak már meg, amelyek a nevelési-oktatási intézményekben folyó oktató, nevelő munkájában szignifikánsan megjelentek.

Szakmai mellékletek:
– Rövid motivációs levél (maximum 1 A4 oldal, WORD formátumban)
– Beszámoló a holokauszt témakörben eddig végzett munkáról – maximum 2 A4 oldal terjedelmű – (mint pl. a tanulók bevonásával történeti, helytörténeti kutatások; publikációk, tankönyvírás, taneszköz-készítés, kiállítás rendezése, projekt szervezése, szakkör, vitakör, klub vezetése, képzőművészeti, irodalmi, filmes feldolgozásban való közreműködés, WORD formátumban);
– Tervezet arról, hogy a pályázó a továbbképzés tapasztalatait miként kívánja felhasználni, szélesebb körben továbbadni (szakkör, továbbképzés, tanfolyam, tanóra keretében, taneszköz, projekt, kiállítás, forgatókönyv és más, hasonló formában) – maximum 2 A4 oldal terjedelemben (WORD formátumban).
A pályázathoz rendelkezésre álló keretösszeg: 4 000 000 Ft, azaz négymillió forint.
A pályázat forrása: az EMMI 7501330 számú, a Gazdálkodási Főosztályon kezelt Igazgatási kerete.
A pályázat jellege: nyílt pályázat

A pályázat finanszírozása és az elnyerhető támogatás: A rendelkezésre álló keretösszegből a Támogató a pályázaton nyertes pedagógusok számára biztosítja az egyszeri Budapest-Tel Aviv közötti oda-vissza történő utazás és biztosítás költségeit.
A Jad Vasem Intézet szakértőkkel, szakmai műhelyekkel, helyi közlekedéssel, az étkezéssel és a kétágyas hotelszobákkal felmerülő költségeket biztosítja. A szemináriumi résztvevőket esetenként megkérhetik a tanfolyamhoz kapcsolódó olyan járulékos költségek kifizetésére, mint például a turista helyszínekhez kötődő belépődíjak, jegyek ára, melynek összköltsége a program ideje alatt a 30 USD-t nem haladja meg.

Egy intézményből maximum két pedagógus pályázhat. Egy pedagógus önállóan egy pályázatot nyújthat be. Összevont igazgatású nevelési-oktatási intézmény esetén is maximum két pedagógus pályázhat.

Nem nyújtható támogatás olyan pályázó részére
a) aki a döntés tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott, vagy ilyen nyilatkozatot tett;
b) aki már korábban részt vett a Jad Vasem Intézet által szervezett és az oktatási ágazat által támogatott továbbképzésen és tanulmányúton;
c) az a személy, akit nem pedagógus munkakörben foglalkoztatnak és semmilyen jogviszony nem áll fenn a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 7. § (1) bekezdés b)-h) pontjában meghatározott magyarországi székhelyű nevelési-oktatási intézmények egyikével sem;
d) aki a pályázati adatlap mellékletét képező Nyilatkozatokat vagy a jelen felhívásban meghatározott dokumentumokat a meghirdetett határidőre nem nyújtja be, vagy visszavonja;
e) akinek lejárt esedékességű és meg nem fizetett köztartozása van.
A pályázatot lebonyolító szervezet: Az EMMI Köznevelés-fejlesztési Főosztálya és az Oktatási Nemzetközi Főosztálya közösen
A pályázat benyújtásának feltételei:
Pályázati dokumentáció tartalma
Hiánytalanul kitöltött és összeállított:
– Pályázati adatlap eredeti példánya (1. számú melléklet)
– Nyilatkozatok eredeti példányai (2. és 3. számú melléklet)
– Pedagógus végzettséget igazoló dokumentum másolata
– Szakmai mellékletek
Pályázat benyújtása: A teljes pályázati dokumentáció beküldendő, amelyből a szakmai mellékletek elektronikusan (WORD formátumú dokumentum) az [email protected] e-mail címre, továbbá papír alapon 1-1 eredeti példányban az adatlap és a nyilatkozatok, illetve a pedagógus végzettséget igazoló dokumentum másolata a 1055 Budapest, Szalay utca 10-14. szám alá az Oktatási Nemzetközi Főosztály részére.
A pályázathoz kapcsolódó dokumentumok e pályázat mellékleteiként letölthető formátumban elérhetőek a www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelosallamtitkarsag/hirek oldalon, továbbá a Holokauszt Emlékközpont (www.hdke.hu) honlapon.
A pályázat benyújtásának határideje:
2013. július 31. éjfél (postai bélyegző, illetve az e-mail küldésének keltezése)
A pályázatot a megadott módon az EMMI Oktatási Nemzetközi Főosztály címére kell postai úton (1. 2, 3. számú mellékletek, továbbá a pedagógus végzettséget igazoló dokumentum másolata), valamint elektronikusan (szakmai mellékletek WORD formátumban) az [email protected] e-mail címre eljuttatni.
Postacím:
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Oktatási Nemzetközi Főosztály
1055 Budapest, Szalay utca 10-14.
Kérjük, hogy a borítékra írják rá: „Jad Vasem tanulmányút és továbbképzés 2013”
A pályázat elbírálásának folyamata:
A pályázat elbírálásának szempontjai:
– A pedagógus felkészültsége valamint a holokauszt kutatásának és oktatásának területén végzett eddigi szakmai tevékenysége
– A beszámolóban leírt, iskolában eddig végzett holokauszttal kapcsolatos tevékenység komplexitása, módszertani és pedagógiai hatékonysága
– A tervezetben felvázolt szakmai program megvalósíthatósága és hatékonysága
– A projekt fenntarthatósága, folytathatósága
A határidőn túl érkezett, valamint formai hibás, hiányos pályázatok érdemi bírálat nélkül elutasításra kerülnek.
HIÁNYPÓTLÁSRA NINCS LEHETŐSÉG.
A pályázat értékelésénél előnyt élvez:
– történelem szakos pedagógus végzettség,
– angol nyelvtudás,
– a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány szervezésében akkreditált továbbképzésen való részvétel, amelyet elvégzett és megfelelő módon igazolni tud.
A pályázók támogatásáról az EMMI által felkért delegáltakból e célra létrehozott 5 tagú Értékelő Bizottság javaslata alapján az EMMI Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkára legkésőbb a pályázat benyújtásának határidejétől számított három héten
belül dönt.
Az Értékelő Bizottság tagjai:
1. Gálffy Kolos főosztályvezető (EMMI, Oktatási Nemzetközi Főosztály)
2. Szakál Ferenc Pál főosztályvezető (EMMI, Köznevelés-fejlesztési Főosztály)
3. Dr. Szita Szabolcs ügyvezető igazgató (Holokauszt Emlékközpont)
4. Dr. Kaposi József főigazgató (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet)
5. Kamp Alfréd referens (EMMI, Köznevelés-fejlesztési Főosztály) Tanácskozási és véleményezési jogkörrel rendelkező tagok:
1. Öveges Enikő főtanácsos (EMMI, Köznevelési-fejlesztési Főosztály)
2. Simonyi István vezető-főtanácsos (EMMI, Köznevelés-fejlesztési Főosztály)
A pályázók a pályázat benyújtásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a benyújtott szakmai programjukat, valamint a szakmai beszámoló részét képező vizuális, audiovizuális dokumentációjukat – más pályázók hasonló dokumentációjával együtt – az EMMI, vagy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet disszeminálásra felhasználhassa, továbbá azokat jó példaként bármely adathordozón közzétegye (terjessze, a nyilvánossághoz közvetítse), valamint bemutassa a pályázóknak nyújtott külön ellenszolgáltatás nélkül.
A kedvezményezettek listáját a döntést követő 2 munkanapon belül az EMMI a Kormányzati honlapon www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/oktatasert-felelosallamtitkarsag/ hirek közzé teszi. Az EMMI Oktatási Nemzetközi Főosztálya a döntést követő 10 napon belül elektronikus úton írásban is értesíti a pályázókat a pályázat eredményéről.

A pályázaton nyertes és a Jad Vasem Intézet programján résztvevő pedagógus legkésőbb 2013. december 21-ig köteles minimum 2 A4 oldalas szakmai beszámolót megküldeni az EMMI Oktatási Nemzetközi Főosztálya számára az [email protected] e-mail címre).
Egyéb tudnivalók: A továbbképzés és tanulmányút tervezett időpontja 2013. november 10-17.
A holokauszt feldolgozását, oktatását fejlesztő program része egy hazai rövid tanfolyam, amely az izraeli kurzusra készít fel. A felkészítőn való részvétel feltétele a kiutazásnak, a pályázat benyújtása ennek elfogadását is jelenti.
A pályázó a pályázat benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy az EMMI, a Holokauszt Emlékközpont, valamint a Jad Vasem Intézet adatbázisában a pályázati adatlapon szereplő adatai rögzítésre kerüljenek, és a későbbiekben megkereshessék a témához kapcsolódó ügyekben.
A Jad Vasem Intézetnél szervezett szeminárium maximum 24 fő magyar pedagógus számára biztosított, beleértve a Samudaripe (Roma Holokauszt) oktatásával foglalkozó pedagógusokat is.
A változatos formájú foglalkozások magyar és angol nyelven (tolmácsolással) folynak. Az elhelyezés jeruzsálemi szállodában, 2 ágyas szobákban történik, a kurzus során teljes ellátás biztosított.
Betegség, vagy más ok miatt a pályázat nyertesei közül valaki a továbbképzési programon való részvételét a kiutazás előtt lemondja, a Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkár dönt az utazó személyéről.
A résztvevő pedagógusnak a továbbképzés teljesítését a 277/1997 (XII.22) Kormányrendelet 5.§ (4) bekezdése alapján ismerik el.
A pályázattal kapcsolatban munkanapokon 9.00-12.00 óra között a Közoktatás-fejlesztési Főosztályon Simonyi István a 795-4318 telefonszámon nyújt információt. A pályázatra egyebekben a magyar jog szabályai, így különösen az államháztartásról szóló az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bek. a) pontja az irányadó. A pályázó – jogszabálysértésre hivatkozással – az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 90. §-ában meghatározottak szerint kifogást nyújthat be az emberi erőforrások miniszterének címezve a kifogásolt intézkedésről vagy mulasztásról való tudomásszerzéstől számított 8 munkanapon belül, de legkésőbb a kifogásolt intézkedés megtörténtéről vagy a mulasztástól számított 30 munkanapon belül. A pályázati döntéssel szemben egyéb jogorvoslatnak helye nincs.

Jad Vasem.zip