A zsidóság sokak szemében egyet jelent többek közt a gazdagsággal. Turisták ezrei látogatják a VII. és XIII. kerületi egyházi és történelmi helyeit.

Józsefváros rejtett arca

 

A zsidóság sokak szemében egyet jelent többek közt a gazdagsággal. Turisták ezrei látogatják a VII. és XIII. kerületi egyházi és történelmi helyeit.

 

Arról, hogy a Józsefváros, József körút és Teleki tér között húzódó szakaszán sok szegény zsidó élt, dolgozott azonban nagyon kevesen tudnak. Ide nem járnak turisták. Azt is kevesen tudják, hogy még most is működő lakászsinagógákat rejtenek a lepusztult épületek. A Rákóczi tér sem arról nevezetes, hogy a 11. sz. alatti épületben több szobazsinagóga volt. Ha a Fecske utcába sétál, ma már nem találja meg valamikori kóser üzleteket. Az itt élt zsidó kereskedők emlékét csak egy lépcsőház Dávid csillagos ablakai őrzik. A holokauszt előtti időkben a környéken közel 70 zsinagóga, imaház működött. Mára alig maradt pár, azok is a Nagyfuvaros utcában és a Teleki téren vannak.

 

A Teleki téri szefárd zsinagóga, vallási értelemben a „gazdag” zsinagógákhoz tartozik. Az ide imádkozni betérőt különös hangulat fogadja, és egy pillanat alatt a múlt században találja magát. A környéken működött több mint húsz zsinagógából ide kerültek a padok, imakönyvek és egyéb liturgikus tárgyak.

 

A Nagyfuvaros utcában található zsinagóga országos ismerté tételében nagy szerepe volt Raj Tamás főrabbinak.

 

Ha a belzi csoda rabbi legendáját, a Népszínház utcai zsidó ellenállás történetét is meg szeretné ismerni, akkor keresse a Budapest Beyond Sightseeing programját.

 

 

 

 

2013. június 11.                                                                      (sztorma)