A Külügyminisztérium visszautasítja!

Martin Schulz tisztességes emberek millióit sértette meg

A Külügyminisztérium visszautasítja, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke Magyarországot antiszemitának nyilvánítsa – közölte a tárca pénteken az MTI-vel.
A Külügyminisztérium megdöbbenéssel értesült Martin Schulnak a brüsszeli Metro napilapban csütörtökön megjelent nyilatkozatáról, amely szerint Magyarország „listázni akarja a zsidókat” – olvasható a közleményben. A brüsszeli újság az EU jövőjével kapcsolatos vélekedésekről közölt összeállítást, megszólaltatva különböző pártállású politikusokat.

A német szociáldemokrata EP-elnök annak a véleményének adott hangot, hogy az unió létrehozásával Európában lehetővé vált „a XX. század démonainak eltemetése”. Szerinte a rasszizmust, az antiszemitizmust már sikerült ellenőrzés alá vonni, de még nem sikerült megszüntetni, sőt a válság nyomán valós a veszélye annak, hogy újraélednek. Erre példaként említette Schulz a lap szerint, hogy Magyarország „össze akarja írni a zsidókat”.

A külügyi tárca közleményében visszautasítja, és teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja „az Európai Unió történetében példátlan vádat, amelyben az Európai Parlament elnöke egy egész országot nyilvánít antiszemitának”. Hangsúlyozzák: Magyarországon nem listázzák a zsidókat, az antiszemita jelenségeket a kormány határozottan elítéli és megtorolja; ennek jogi eszközeit a jelenlegi kormány teremtette meg. Orbán Viktor miniszterelnök az antiszemitizmussal szemben zéró toleranciát hirdetett, erről tanúskodik, többi között, a Zsidó Világkongresszuson (WJC) elmondott beszéde is – teszik hozzá.

Orbán Viktor a WJC háromnapos közgyűlésének megnyitóján, május 5-én azt mondta, a kormány erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben, az ugyanis elfogadhatatlan és eltűrhetetlen. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a magyar alkotmány valódi védelmet, biztonságot, emberi és közösségi méltóságot ad a velünk élő zsidóságnak és minden más kisebbségnek.

A Külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy az Európai Parlamentben vita folyik Magyarországról, kiemelve, fontos, hogy ennek eredményeként objektív jelentés szülessen. Ezért különösen aggasztó, ha maga a testület elnöke lehetetleníti el a tárgyilagos vitát „politikailag motivált, alaptalan és sértő kijelentésekkel”. Martin Schulz idézett nyilatkozata „tisztességes és jó szándékú magyar emberek millióit bántotta meg” – áll a kommünikében.

A tárca azt írja, amennyiben Martin Schulz nem tett ilyen kijelentést, elvárják, hogy igazíttassa helyre az újsággal a hibás közlést. Ha viszont valóban ezt mondta, nyomatékosan felszólítják, hogy kérjen bocsánatot az igaztalanul megvádolt magyar néptől.

A nap folyamán a Fidesz EP-képviselői bocsánatkérésre szólították fel az Európai Parlament elnökét nyilatkozata miatt. A képviselőcsoport a leghatározottabban visszautasítja „az egész magyar nemzetet és minden magyar polgárt becsületében súlyosan sértő kijelentést” – olvasható a magyar néppárti képviselők nyilatkozatában. A képviselőcsoport azt írta, hogy a magyar kormány nem tűri az antiszemitizmus semmilyen formáját, és a leghatározottabban fellép minden ilyen megnyilvánulással szemben.