Netanjahu: a zsidó emberek ma már meg tudják védeni magukat

Netanjahu: a zsidó emberek ma már meg tudják védeni magukat

– A zsidó embereknek ma már van saját államuk és hadseregük, soha többé nem kell a megmentésüket kérniük másoktól – mondta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kedden, amikor Sanghajban felkereste az egykori sanghaji zsidó közösség Ohei Moshe zsinagógáját, a sanghaji zsidó menekültek múzeumát.

    Netanjahu a náci üldözés elől egykor a kelet-kínai metropoliszba menekült zsidókra emlékezett és méltatta Sanghajt, amiért hetven évvel ezelőtt befogadta őket és menedéket nyújtott a számukra – írja a hongkongi South China Morning Post online kiadásában. Az 1930-as évek kezdetétől tízezrek érkeztek ide Európából, választották otthonukká a várost. „Sosem felejtjük el” – mondta Netanjahu.
    Sanghaj japán megszállása idején 1943-ban körülbelül 20 ezer zsidót különítettek el egy „kijelölt területre” a város északi kerületében, Hungkouban. Az egyébként védett történelmi területként kezelt gettó egyes részei rehabilitációra szorulnak, s a területen, a tervek elkészítésében együttműködés van a kínai Tungcsi Egyetem és a Tel-Aviv Egyetem között.
    Netanjahu a tiszteletére adott fogadáson kínai és izraeli üzletemberek előtt Sanghajról azt mondta, Kína és a világ jövőjét képviseli, s hisz abban, hogy e jövőnek Izrael is részese lesz.
    – A jövő azokon az országokon áll, amelyek képesek önálló szellemi terméket előállítani és amelyek élen járnak a megújulásban és a technológiai fejlesztésben – hangoztatta a kormányfő. Hozzátette, hogy bár Izrael nem oly nagy, mint Kína, hiszen 8 millió lakosa még a sanghajinak is csak mintegy egyharmadát teszi ki, de a maga méretéhez viszonyítottan a világban a legtöbb szellemi terméket állítja elő.
    – Ha létrehozunk egy olyan partnerséget, amelyben az izraeli leleményt párosítjuk a kínai gyáriparral, akkor egy nyerő kombinációt kapunk – fogalmazott Netanjahu.
    Médiajelentések szerint Netanjahu eddigi nyilvános szereplései alkalmával Sanghajban nem beszélt Szíriáról vagy a közel-keleti helyzetről. Közben viszont Pekingben – amelynek az elmúlt napokban vendége volt Mahmúd Abbász palesztin elnök – a palesztin-izraeli párbeszéd feltételeinek megteremtését sürgették.
    Hszi Csin-ping államelnök hétfőn négypontos javaslatot tett a palesztin kérdés rendezésére, s megerősítette, hogy Peking támogatja az önálló palesztin állam létrejöttét az 1967-es határok között, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.
    Kedden a kínai külügyi szóvivő kijelentette, hogy országa álláspontja szerint le kell állítani a (zsidó) telepek építését, az ártatlan civilek elleni erőszakot és a Gázai-övezet elleni blokádot. Hua Csun-jing aláhúzta, Kína mindig is ellenezte az Izrael által elfoglalt területeken az izraeli telepek építését, beleértve Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet.
    Szíriával kapcsolatban egy kérdésre válaszolva Hua megerősítette, Kína továbbra is abban hisz, hogy kizárólag politikai megoldás születhet a válságra. Egyben „az érintett feleket” arra hívta fel, hogy tartsák tiszteletben Szíria szuverenitását és területi integritását.
    Benjámin Netanjahu szerdán kezdi meg politikai tárgyalásait a kínai fővárosban, ahol találkozik partnerével, Li Ko-csiang kínai kormányfővel, majd Hszi Csin-ping államelnökkel.