Hivatalosan is megerősítették helyi idő szerint csütörtök hajnalban Texasban, hogy vannak halálos áldozatai

Hivatalosan is megerősítették helyi idő szerint csütörtök hajnalban Texasban, hogy vannak halálos áldozatai az előző este egy műtrágyagyárban történt robbanásnak – jelentette honlapján a BBC brit közszolgálati tévé- és rádióadó.

Dean Wilson, Texas állam közbiztonsági hivatalának tisztségviselője sajtótájékoztatón erősítette meg azokat az értesüléseket, hogy vannak halálos áldozatok, de pontos adatot nem közölt. Egyes jelentések legalább hatvanra teszik a halottak számát.

Dean Wilson elmondta, hogy a mentőalakulatok házról házra járva átkutatják az érintett körzetet, a Dallastól 130 kilométerre délre fekvő West település műtrágyagyárának környékét. Az egyesült államokbeli kisváros 2700 lakosának felét evakuálták.

A tűz még mindig parázslik az üzemben, és a tűzoltók egyelőre távolabbról figyelik a helyszínt, mert tartani lehet esetleges újabb robbanásoktól.

Meg nem erősített hírek szerint a detonáció következtében összeomlott egy idősek otthona, és többen a romok alatt rekedtek. Szintén meg nem erősített hírek szerint több tűzoltó eltűnt. A tűzoltók egy kisebb tüzet oltottak a műtrágyagyár területén, amikor a robbanás bekövetkezett.

Katasztrófavédelmi illetékesek szerint ammónia okozhatta a robbanást. Egyes hírek szerint 20 tonna ammónium-nitrátot tároltak a gyár területén.

2001-ben Toulouse-ban 31 ember meghalt, több mint kétezren megsérültek, amikor felrobbant egy vegyi üzem hangárja, ahol 300 tonna ammónium-nitrátot tároltak. Az ammónium-nitrátot egyaránt használják műtrágyagyártásra és robbanószerek előállításához.