A palesztin választási bizottság bejelentette,

Általános választásokat sürgetett Ciszjordániában és a Gázai-övezetben Szalám Fajjád palesztin ügyvezető miniszterelnök, lemondása utáni első nyilakozatában.

„Általános választásokra van szükség, ez politikai rendszerünk újjáépítésének és nemzeti céljaink elérésének egyetlen útja” – mondta a Palesztina hangja rádióban.

Beszédében utalt arra, hogy vannak további politikai ambíciói. A szakértők szerint Fajjád egy új párt alakítása után megkísérelheti az elnöki poszt megszerzését a választásokon.

A hivatalosan szombaton lemondott Fajjád személye állandóan vitákat okozott Mahmúd Abbász palesztin elnök és a Gázát kormányzó Hamász között. A Hamász soha nem fogadta el Fajjádot, helyette Iszmáil Haníjét, saját miniszterelnökét tekinti vezetőjének, és a palesztin egység egyik feltételének mondja a számára is elfogadható kormányfő megtalálását.

A palesztin parlamenti és elnökválasztást eredetileg 2010. július 17-re írták ki, de többször elhalasztották a Fatáh és a Hamász vitája miatt. 2011-ben a két párt egyezségre jutott arról, hogy egy közösen kijelölt, független kormány készítse elő az egy éven belüli választásokat. Ugyanakkor a kairói megállapodást nem sikerült átültetniük a gyakorlatba, mert nem tudtak megegyezni az átmeneti kormányról.

Fajjád lemondásával most Mahmúd Abbász elnök kinevezhet egy új, a Hamász számára is elfogadható miniszterelnököt az átmeneti kormány élére a választásokig.

A palesztin választási bizottság bejelentette, hogy elvileg képes lebonyolítani a voksolást, ha utasítást kap rá az elnöktől. Közölték, hogy névsorukban jelenleg több mint 1,86 millió palesztin, a választásra jogosultak 82,1 százaléka szerepel.