Natalie Nougayrede a Le Monde új főszerkesztője

Natalie Nougayrede a Le Monde új főszerkesztője

Az újság történetében először női főszerkesztő került a Le Monde élére: Natalie Nougayrede jelölését az újságírók 79,4 százaléka támogatta a mértékadó liberális francia napilap szerkesztőségének pénteki közgyűlésén.

    A 46 éves újságírónő a 2011 januárban kinevezett Erik Izraelewicz után került a lap élére, aki tavaly novemberben a szerkesztőségben rosszul lett, majd kórházba szállítását követően szívrohamban elhunyt. 
    Natalie Nougayrede a volt Szovjetunió és Kelet-Közép-Európa szakértőjének számít: külsős kijevi tudósítóként 1996-ban került a laphoz, amelynek később moszkvai tudósítója lett, 2004-ben megkapta a nagy presztízsű Albert-Londres sajtódíjat a beszláni iskolai túszdrámáról írt sorozatáért. 
    A tulajdonosok – Matthieu Pigasse, a Lazard Paris bank vezetője, Pierre Bergé üzletember, a Les Inrockuptibles progresszív kulturális havilap részvényese és Xavier Niel, a Free telekommunikációs társaság alapítója – két héttel ezelőtt jelölték Nougayrede-et főszerkesztőnek, s a jelöltnek még kollegáit is meg kellett győznie alkalmasságáról. A szerkesztőség beleegyezése nélkül ugyanis a tulajdonosok nem nevezhetnek ki főszerkesztőt. A posztra összesen négyen jelentkeztek, mindannyian a lap munkatársai. A kinevezéshez a jelöltnek a lap munkatársai legalább hatvan százalékos támogatására is szükség volt.
    Natalie Nougayrede 1988-ban végzett Strasbourgban, a Politikai Tanulmányok Intézetében, majd Párizsban tanult újságírást. 1990-től a Libération című napilap külpolitikai rovatánál és a BBC-nél dolgozott. A kilencvenes években már a Le Monde munkatársaként követte a kelet-európai országok és a volt Szovjetunió tagállamainak demokratikus átalakulását, 2001 és 2005 között moszkvai tudósító volt.