Szombaton véget ér Izraelben a választások után a kormányalakításra kapott 28 nap Benjámin Netanjahu miniszterelnök számára

Szombaton véget ér Izraelben a választások után a kormányalakításra kapott 28 nap Benjámin Netanjahu miniszterelnök számára, és sajtóértesülések szerint a tárgyalások befejezéséhez minden bizonnyal hosszabbítást kell kérnie a köztársasági elnöktől.

Netanjahu – aki hat párt közös javaslata nyomán próbálhat újra kormányt alakítani – e hét végén kénytelen lesz megkérni a törvények szerint lehetséges újabb 14 napot Simon Peresz államfőtől.

Az elnöki rezidencia jogtanácsosa már meg is vitatta szakértő kollégáival, hogy pontosan mikor kell Netanjahunak megjelennie a hosszabbításért .

A törvények szövegének mérlegelése után a Peresz-titkárságon úgy döntöttek, hogy már szombat este esedékes lesz a koalíciós tárgyalások idejének növelése.

A kormányfőnek nem feltétlenül kell személyesen megjelennie az elnöki rezidencián, de a lapnál úgy tudják, hogy Netanjahu tárgyalni fog Peresszel, akinek jogában áll megtagadni vagy csak részben teljesíteni kérését. Peresz zárt ajtók mögött kijelentette, hogy szükség esetén megadja Netanjahunak a törvényben lehetővé tett újabb időszakot .
Ha a kéthetes hosszabbítás alatt sem sikerülne a kormánykoalíció megteremtése, akkor Peresz új jelöltet kérhet fel.

Netanjahu akár kellemetlen kompromisszumok árán is megpróbálja létrehozni a kormányt Barack Obama amerikai elnök március huszadikára tervezett útja előtt. Obama csak akkor látogat el Izraelbe, ha március közepéig lesz új kormány Jeruzsálemben, különben lemondanák első látogatását amerikai elnökként.

Hétfőn Netanjahu találkozót kért Simon Peresz államfőtől, ahol beszámolt a koalíciós tárgyalásokról és a ciszjordániai palesztin zavargásokról.