Moszkva és Washington párbeszédet akar elérni a damaszkuszi vezetés és annak ellenzéke között

Moszkva és Washington párbeszédet akar elérni a damaszkuszi vezetés és annak ellenzéke között, hogy véget vessenek a szíriai erőszaknak – jelentette ki Berlinben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután közel kétórás megbeszélést tartott John Kerry amerikai külügyminiszterrel.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Lavrov konstruktívnak nevezte első tárgyalását az új amerikai külügyminiszterrel, és úgy fogalmazott: Oroszország és az Egyesült Államok kész arra, hogy mindent megtegyenek e megbeszélések létrejöttéért.

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy a két külügyminiszter tárgyalásának mintegy a felét a szíriai kérdés megvitatására fordították, és „valóban komoly megbeszélést” folytattak. Kerry és Lavrov arról tárgyalt egymással, hogyan valósítsák meg a szíriai rendezésre kidolgozott, úgynevezett genfi megállapodásban foglaltakat.

A két külügyminiszter két nappal azelőtt egyeztetett a szíriai kérdésről, hogy Rómában közel tucatnyi ország képviselői tárgyalnak majd a szíriai ellenzékkel, miként folytassák azon út kijelölését, amely megoldást jelenthet a szíriai konfliktusra. Ez utóbbiban eddig már mintegy 70 ezren haltak meg.