Martonyi János a közel-keleti helyzetről tanácskozik Rómában

Martonyi János a közel-keleti helyzetről tanácskozik Rómában
Martonyi János külügyminiszter és Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdán részt vesz a NATO- és az EU-tagállamok, valamint Macedónia és Svájc képviselőinek informális találkozóján Rómában, az eseményen elsősorban az afganisztáni és közel-keleti helyzetről lesz szó – tájékoztatta a Külügyminisztérium az MTI-t.

Kiemelték, az úgynevezett transzatlanti vacsorát Rómában, a Villa Madamában tartják, és főként az afganisztáni és közel-keleti helyzetről, valamint a terrorizmus kérdéseiről tárgyalnak a résztvevők.

Az eseményen mások mellett részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter, aki a State Department vezetőjeként hétfőn Londonban kezdte meg első tengerentúli látogatását. Útján összesen kilenc országot keres fel Európában és a Közel-Keleten.

Az amerikai tárcavezető keddi berlini bemutatkozó látogatásán a transzatlanti kapcsolatok jelentőségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy elsőrendű fontosságú az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi övezet kialakítása.

Az amerikai külügyminiszter és német kollegája, Guido Westerwelle egyetértett abban, hogy az iráni atomprogram ügyében a diplomáciai megoldásra kell a hangsúlyt helyezni. A szíriai válsággal kapcsolatban mindketten úgy vélekedtek, hogy a civilek védelméért fokozni kell a nyomást a damaszkuszi vezetésre.