Szaúd-Arábia horvát fegyvereket vásárolt és juttatott el az Aszad-rezsim ellen harcoló szíriai ellenzéki erőkhöz

Szaúd-Arábia horvát fegyvereket vásárolt és juttatott el az Aszad-rezsim ellen harcoló szíriai ellenzéki erőkhöz – közölte kedden amerikai és más nyugati hivatalos személyekre hivatkozva a The New York Times.

A jugoszláv gyártmányú fegyverekből álló szállítmányok – amelyek a lap szerint decemberben, Jordánián keresztül jutottak el a felkelőkhöz – hozzájárultak ahhoz, hogy a kormányellenes erők a tél folyamán kisebb taktikai sikereket tudtak elérni a szíriai hadsereg és az Aszadhoz hű milíciák ellen.

Danijela Barisic, a horvát külügyminisztérium szóvivője az amerikai napilapnak kijelentette, hogy az „arab tavasz” kezdete óta Horvátország nem adott el fegyvert sem Szaúd-Arábiának, sem a szíriai felkelőknek.

„Mi nem szállítottunk fegyvert” – mondta Barisic, és cáfolta az értesülést a horvát fegyverexportőr vállalat is.

A lap a hivatalos zágrábi cáfolat ellenére tudni véli: egy magas rangú horvát tisztségviselő a tavaly nyáron tett washingtoni látogatása során vetette fel, hogy Horvátországban sok fegyver áll rendelkezésre, ha valakit érdekelne, hogy elszállítsa őket a szíriai lázadóknak.

Az Egyesült Államok egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személy szerint akkor még nem mutatott érdeklődést, ám decemberben, amikor menekültek tömegei érkeztek Törökországba és Jordániába, és humanitárius válság fenyegetett, a horvát fegyverek kérdése ismét napirendre került.

A The New York Times szerint nem világos, hogy Washington milyen szerepet játszott a fegyverszállításban, amelynek célja az Aszad-rezsimnek nyújtott hasonló iráni támogatás ellensúlyozása volt. Egy magas rangú amerikai hivatalos személy minden esetre úgy fogalmazott, hogy a szállítmányok „az ellenzék logisztikai szállítási vonalának éretté válását” jelzik.

Az amerikai lap beszámolója szerint december óta több repülőgépnyi fegyver hagyta el Horvátországot. A cikk utalt a Jutarnji List horvát napilap által szombaton közölt értesülésre, miszerint négy alkalommal láttak jordániai Il-76-os szállítógépet a zágrábi repülőtéren, de Ivica Nekic, a horvát fegyverexportőr cég igazgatója „spekulációnak” minősítette a jelentést.

Amerikai illetékesek szerint a szállítmányok forrását a 90-es évek balkáni háborújából visszamaradt, be nem jelentett horvát fölös készletek jelentették.

A The New York Times szerint a szíriai felkelőknél a jugoszláv eredetűek mellett ukrán, svájci és belga gyártmányú fegyvereket és lőszereket is láttak. A lap úgy tudja, hogy a Horvátországból származó fegyverek elosztásánál ügyeltek rá, hogy azok ne juthassanak dzsihádista felkelők kezébe.