Rogán: A kommunizmus örökségei érintették a mindennapi életünket

Húsz évvel a rendszerváltás után megint oda jutottunk, hogy 2010-ben az új kormánynak Közép-Európa legnagyobb adósságállományának a ledolgozásával kellett kezdeni a szocialisták kormányzásának az eredményeként – jelentette ki hétfőn, napirend előtti felszólalásában Rogán Antal a Parlamentben.

Rogán Antal sajnálattal vette tudomásul, hogy az MSZP frakciója a hétfői emléknapon egyetlen egy mondatot sem szentelt a kommunizmus áldozatainak. „Nem helyes dolog, ha úgy gondolják szocialista képviselőtársaim, hogy önök csak az állampárt vagyonának az örökösei, és arról, amit az állampárt csinált, arról nincs mondanivalójuk. Kellene, hogy legyen” – jegyezte meg.

 

<script type=”text/javascript” src=”https://www.fidesz.hu/videoembed/fihuembed.php?Meret=1&Media=14547&Width=300&Height=225″></script>

Rogán Antal napirend előtti felszólalása a parlamentben

 

 

A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialista képviselőknek Ilyenkor legalább azt illendő lenne elmondaniuk, hogy volt egy rezsim, amit kommunizmusnak hívtak, aminek világszerte 73 millió vagy még több áldozata volt. Ez a minimum – szögezte le. A Parlamenttől néhány száz méterre található a gulag áldozatainak emlékműve. Ilyenkor illene szólni arról is, hogy a gulag nem javító munkatábor volt, hanem haláltábor. Mi pontosan azért gondoljuk azt, hogy a diktatúrák áldozatai között nem lehet különbséget tenni – fogalmazott a fideszes képviselő.

 

 

 

Rogán Antal kiemelte, a kommunizmusnak voltak olyan mélyreható örökségei is, melyek érintették mindennapi életünket. Nem véletlen, hogy a magyar kommunisták hagyták hátra az egyik legsúlyosabb örökséget 1990-ben az államadósság tekintetében – fűzte hozzá. Felidézte, a rendszerváltozáskor a volt szocialista országok közül Magyarország és Lengyelország fordult át a legsúlyosabb adósságteherrel. Ezt próbáljuk még ledolgozni ma is – húzta alá.

A frakcióvezető megjegyezte, ha az új és a régi szocialista kormányzások között van valami hasonlóság, akkor az adósságteher egészen biztosan az. Húsz évvel a rendszerváltozás után megint oda jutottunk, hogy 2010-ben az új kormánynak Közép-Európa legnagyobb adósságállományának a ledolgozásával kellett kezdeni a szocialisták kormányzásának az eredményeként – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lengyelek tanultak a történtekből, mert ott még a rövid ideig kormányzó kommunisták is ügyeltek arra, hogy ne növeljék az államadósságot.

 

 

 

Rogán Antal összehasonlította az új szocialista kormányzás időszakát a jelenlegi jobboldali kormányzáséval. Vannak dolgok, amire igenis büszkék vagyunk – szögezte le. Büszkék vagyunk arra, hogy vissza tudtuk hozni a gyerekek után járó adókedvezményt, melyet a szocialisták korábban eltöröltek. Büszkék vagyunk arra, hogy az új adórendszerben eltöröltük a Bajnaiék által 2009-ben kitalált félszuperbruttót, mely azt eredményezte, hogy akinek 100 ezer forintos jövedelme volt, az 126 ezer után adózott, így közel kétmillióan fizettek több adót, mint napjainkban. Büszkék vagyunk arra, hogy ismét megemeltük a gyes-t, amely újra három évig jár. Büszkék vagyunk arra, hogy minden gazdasági nehézség ellenére megőriztük a nyugdíjak reálértékét – sorolta a frakcióvezető.

A fideszes képviselő emlékeztetett arra is, hogy a szocialisták azt ígérték, nem emelik a gáz árát, de mégis háromszorosára emelték; és ezen kívül kétszeresére emelték a villamosenergia árát, lehetetlen helyzetbe hozva a kisembereket. Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország az első, aki 2013-ban képes arra, hogy csökkentse a rezsiköltségeket. Arra is büszkék vagyunk, hogy csökkentettük a magyar kisvállalkozások társasági adóját – fogalmazott a politikus.

 

 

 

Rogán Antal felidézte, hogy a szocialisták 2010 előtt a bűn üldözése helyett a rendőröket békés tüntetők szétverésére használták el. Mi büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt években 3500 fővel megemeltük az utcán szolgáló rendőrök számát, akiknek az a dolguk, hogy polgárokat segítsék. Ez a különbség – jegyezte meg a fideszes frakcióvezető.