Rogán: Bajnai programja súlyos lakossági megszorításokhoz vezet

Súlyos gazdasági visszaesés, valószínűleg növekvő költségvetési hiány, emelkedő államadósság, a lakosság terheinek jelentős növekedése; ezt jelenti Bajnai Gordon programja – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Bajnai Gordon programjából, illetve a hozzácsatolt elemzésekből egyértelműen kiderül, hogy elég rossz bizonyítványt állít ki a saját kormánya teljesítményéről – jelentette ki Rogán Antal. Mint ismert, a volt miniszterelnök hétfőn bemutatta a gazdaságpolitikai programját. A Fidesz frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az elemzésből látszik, hogy „a Bajnai-kormány szinte mindenben rosszabbul teljesített, mint a jelenlegi kabinet”.

 

www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10030&Media=14514
Rogán Antal sajtótájékoztatója

 

 

A GDP százalékos alakulásával kapcsolatban a fideszes politikus elmondta, hogy az Bajnai kormányzása idején, 2009-ben érte el a mélypontot. Akkor mínusz hét százalék közelében volt a gazdasági visszaesés, ehhez képest lényegesen jobb a 2012-es adat – fűzte hozzá.  A Bajnai-kormány 2009-ben egy, a mostani kabinetet messze felülmúló költségvetési hiányt produkált – emlékeztetett, hozzátéve, hogy 2011-ben és 2012-ben is lényegesen alacsonyabb a költségvetési deficit.

Rogán Antal szólt arról is, hogy a Bajnai-kormány idején az államadósság növekvő, a mostani kabinet idején pedig csökkenő tendenciát mutat. Bajnai Gordon kormányzása alatt a magyar államadósság elérte a csúcspontját – jegyezte meg, kiemelve, 2010 közepén az államadósság a GDP 85 százalékára rúgott, 2012 végén pedig 79 százalék. A foglalkoztatási ráta 2009 óta dinamikus növekedést mutat; a Bajnai-kormány idején- az előző három esztendőhöz képest – volt a legalacsonyabb a foglalkoztatottak száma – hangsúlyozta a frakcióvezető. A működőtőke-beáramlás kapcsán rámutatott, ez 2011-ben és 2012-ben is lényegesen magasabban volt, mint a 2009-es, 2010-es érték.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

Bajnai Gordon programja csak nagyon súlyos lakossági megszorítások árán valósítható meg – jelentette ki Rogán Antal. Úgy fogalmazott, Bajnai és az Együtt 2014 a bankadók és a különadók kivezetését, valamint az adójóváírás visszahozatalát ígéri. Ennek a költségvetési egyenlege mínusz 771 milliárd forint lenne – tette hozzá.

Rogán Antal elmondta, Bajnai az évi négymillió forint feletti jövedelműek esetében beiktatna egy második adókulcsot. Ha ennek mértéke 40 százalék, az 320 milliárdos költségvetési bevételt jelentene, akkor is hiányzik 450 milliárd. Ha az adókulcs alacsonyabb, 25 százalék körüli lenne, akkor pedig 600 milliárd hiányzik – szögezte le. Úgy fogalmazott, Bajnai Gordonnak ismertetnie kell, milyen megszorításokkal kívánja ezt az összeget behozni a költségvetésbe. Ha ezt nem teszi meg, akkor abból a feltételezésből kell kiindulnunk, hogy ugyanazt fogja csinálni, mint 2009-ben – jelentette ki.

 

 

 

Rogán Antal arról tájékoztatott, a GYES megszüntetése 64 milliárd forintot, a családi adókedvezmény lefaragása 183 milliárd forintot, a 0,5 százalékos, értékalapú, egységes ingatlanadó pedig 200 milliárd forint bevételt jelentene. Ha bármelyik ezekből nem valósul meg, akkor vagy a személyi jövedelemadót kell emelni, vagy a bérek, nyugdíjak csökkentésére kerülhet sor – hívta fel a figyelmet. Mindaddig, amíg ezekre a kérdésekre nem válaszol, joggal feltételezhetjük, hogy Bajnai vagy egy megalapozatlan programot készít elő, vagy ugyanazt tenné, amit 2009-ben tett a kormánya, azaz súlyos lakossági megszorításokra készül – hangsúlyozta.

 

 

 

Rogán Antal leszögezte, véleménye szerint Bajnai programja semmiben nem jelent újat, és megvalósítása súlyos gazdasági következményekhez vezet. Súlyos gazdasági visszaesés, valószínűleg növekvő költségvetési hiány, emelkedő államadósság, a lakosság terheinek jelentős növekedése; ezt jelenti Bajnai Gordon programja – húzta alá.
 
A Fidesz frakcióvezetője újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az európai válság nem 2009-ben érte el a mélypontját, sőt, az utóbbi években tovább mélyült. Ehhez képest látszik jól, hogy Bajnai kormánya rosszabbul teljesített, mint a jelenlegi kabinet – jegyezte meg.

Vizsgálatra van szükség

A hallgatói listázással kapcsolatban kiemelte: „szükségesnek látom, hogy egy ilyen lista keletkezésének körülményeit, ha ez fedi a valóságot, akkor alaposan vizsgálják ki”. Erről a közélet szereplőit is tájékoztatni kell, mert ez erősen megkérdőjelezi a diákszervezetek működését, hiszen joggal feltételezhetjük, hogy ha ezzel foglalkoznak a diákszervezetek, és ott ilyen listák készülnek, akkor ott valamilyen nagyon súlyos probléma van – szögezte le.

 

 

 

„Súlyos következményekkel jár az Alkotmánybíróság döntése”

Rogán az önkényuralmi jelképek használatát tiltó Btk.-paragrafus alkotmánybírósági megsemmisítése kapcsán elmondta, a testület szembemegy egy korábbi, 2000-ben meghozott döntésével. Az én megítélésem szerint ez az alkotmánybírósági döntés súlyos következményekkel járhat, hiszen ez azt jelenti, hogy „május 1-jétől szabadon lehet mászkálni az utcán horogkereszttel, vörös csillaggal vagy SS-jelvénnyel” – fogalmazott.

Mint mondta paragrafus megsemmisítése joggal sérti a magyarországi zsidó közösségeket és a kommunizmus minden élő áldozatát vagy családtagjaikat. Így ez a helyzet nem maradhat – fűzte hozzá, kiemelve, kíváncsi az ellenzék – különösen a szocialisták – véleményére, hogy mit gondolnak, ilyen esetben sem lehet alkotmányt módosítani a megoldás érdekében.