Az „egy Kína” elv elfogadása és a belügyekbe való be nem avatkozás előfeltétele a kínai-vatikáni kapcsolatok felvételének

Az „egy Kína” elv elfogadása és a belügyekbe való be nem avatkozás előfeltétele a kínai-vatikáni kapcsolatok felvételének – hangoztatta egy kérdésre válaszolva hétfői pekingi tájékoztatóján a kínai külügyi szóvivő.

Kína rendezni kívánja viszonyát a Vatikánnal, de csak akkor, ha a pápai állam megszakítja diplomáciai kapcsolatait Tajvannal, és tartózkodik attól, hogy beavatkozzon Kína belügyeibe – jelentette ki Hung Lej.

Mint mondta, országa reméli, hogy a Vatikán nagyobb rugalmassággal és őszinteséggel teremt majd olyan körülményeket, amelyek elősegíthetik a két ország közötti kapcsolatok fejlődését az új pápa időszakában.

Hung sürgette a Vatikánt, hogy ismerje el a Kínai Népköztársaságot, kormányát ismerje el Kína egyetlen képviselőjének, Tajvant pedig tekintse Kína részének. Hozzátette, hogy a Vatikánnak tartózkodnia kell a belügyekbe való beavatkozástól, attól pedig különösen, hogy ezt a vallásra való hivatkozással tegye.

A Kínai Népköztársaság 1951-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait a Szentszékkel, mert az kitartott a Kínai Köztársaság (Tajvan) elismerése mellett, és ma is diplomáciai kapcsolatot tart fenn ez utóbbival. Peking nem enged beleszólást a több mint tízmillió főt számláló katolikus közösségének irányításába, püspökeinek kinevezésébe.

Kínában az 1950-es évektől szentelnek fel katolikus püspököket pápai jóváhagyás nélkül. Ezek következményeként a Szentszék az érintetteket többnyire kiközösíti, noha volt már példa arra is, hogy a pápa jóváhagyott kinevezéseket.