„Új fáraó”

Megerősítette Mohamed Murszi egyiptomi elnök csütörtök esti televíziós beszédében, hogy egy héttel korábban hozott, tömegtüntetéseket és tiltakozásokat kiváltó rendelete csak ideiglenes érvényű, az új alkotmány elfogadásáig lesz hatályban.

Az államfő tagadta, hogy egyeduralomra törne vagy – mint a rendelet egyes bírálói mondták – „új fáraó” próbálna lenni, és pozitívnak minősítette a közel egy hete folyó tüntetéseket, valamint az ellenzék állásfoglalásait. Mint fogalmazott, ez utóbbiak azt jelentik, hogy az ország népe hangot ad véleményének, a politikai szereplők pedig felvállalják felelősségüket. Levonta ebből azt a következtetést is, hogy az országban a politikai és társadalmi környezet „egészséges”.

A vitatott dekrétum kiterjeszti az elnök hatalmi jogköreit, abban az államfő egyebek között felhatalmazta magát, hogy minden olyan kérdésben döntsön, amelyet szükségesnek talál a „forradalom védelmében”.

Murszi most azért tartotta szükségesnek a megszólalást, mert a rendelet kibocsátása óta Egyiptomban folyamatossá váltak a tüntetések, és halálos összeütközésekre is sor került a dekrétum ellenzői és az elnök hívei között. Péntekre például az ellenzéki erők az „új fáraó” ellen hirdettek meg demonstrációkat a kairói Tahrír téren. Az iszlamisták is mozgósították híveiket, és a tervek szerint szombaton tüntetnek Murszi és a saría mellett – jóllehet óvatosságból nem az „arab tavasz” egyik jelképévé vált Tahrír téren.

A csütörtöki nyilatkozatban mindazonáltal Murszi óva intette az előző rezsim híveit attól, hogy a tüntetéseket kihasználva „beszivárogjanak a forradalmárok soraiba”.

A feszültség növekedésének további jeleként a magánkézben lévő újságok azt jelentették be, hogy a jövő hét egy napján nem jelennek meg, tiltakozásul a rendelet miatt.

A rendelet okozta feszültség enyhítését célozza ugyanakkor az alkotmányozási munkálatok felgyorsítsa a országban. Az új alaptörvény tervezete elkészült, az iszlamista többségű egyiptomi alkotmányozó gyűlés csütörtökön meg is kezdte róla a szavazást. A dokumentumot ezt követően még az államfőnek is jóvá kell hagynia, hogy aztán tizenöt napon belül népszavazás döntsön a végső elfogadásáról.

Murszi jelezte, hogy a népszavazást nagyon gyorsan igyekeznek megrendezni.

Az alkotmányról a péntekre is átnyúló voksolást a nem iszlamista erők bojkottálták.