Egy átmeneti kormány megalakítása felé tett lépést a szíriai ellenzék

Egy átmeneti kormány megalakítása felé tett lépést  a szíriai ellenzék, amelynek a legfrissebb jelzések szerint tovább növekszik a nemzetközi támogatottsága.

A nemrégiben létrehozott ellenzéki szövetség képviselői Kairóban tartottak találkozót, és ezen közelebb kerültek azoknak a szabályoknak a meghatározásához, amelyek alapján létrehozhatnak majd egy átmeneti árnyékkormányt. Egy ilyen testület megalakítása megfigyelők szerint további nyugati támogatást jelenthet az ellenzéknek.

A kairói találkozón részt vevő, névtelenül nyilatkozó küldöttek szerint a szövetség meghatározó erejévé a jelenlegi szíriai rezsim alatt háttérbe szorított iszlamista mozgalom, a Muzulmán Testvériség nőtte ki magát. A Háfez el-Aszad akkori elnök uralma ellen három évtizeddel ezelőtt indított iszlamista felkelés véres leverése után ezt a szervezetet Szíriában betiltották, aki tagjává vált, a halálbüntetést kockáztatta. A szervezet a mecsetekben és vallási iskolákban azonban ezt követően is szorgalmasan dolgozott azon, hogy kiterjessze befolyását, a tavaly márciusban kezdődött ellenzéki megmozdulással pedig új lehetőségek nyíltak meg a mozgalom számára.

A kairói találkozón részt vevő független küldöttek egy része szerint ez nem feltétlenül jelent jót a remélt szíriai demokratikus fejlődés szempontjából. Mint egyikük elmondta, a Nyugat már küldött olyan jelzést, hogy a Muzulmán Testvériséget kész elfogadni a stabilitás garantálójának. Hozzátette, hogy szerinte ez azt is jelenti, „a Nyugat nem tanult abból, ami Egyiptomban történt, … Szíria inkább Iránhoz lesz hasonlatos, semmint egy demokráciához”.

Az ellenzéki szövetséget néhány nyugati ország elismerte egy majdani átmeneti kormánypozíció legitim várományosaként, de például az Egyesült Államok eddig visszafogottabb volt, csupán támogatásáról biztosította az új szerveződést.

Csütörtökön mindazonáltal Hillary Clinton külügyminiszter elmozdulást jelzett az amerikai álláspontban, mert arról beszélt, hogy Washington többet kíván tenni az ellenzék segítésének érdekében, és ez már a következő hetekben látható is lesz. Ő is utalt arra, hogy az ellenzék lépést tett egy, „a Bassár el-Aszad rezsim utáni átfogó vízió” kialakítása felé. Úgy fogalmazott: az Egyesült Államok „arra törekszik, hogy segítsen az ellenzéknek abban, hogy ellenálljon”.

Egyes sajtótalálgatások szerint Washington arra készülődhet, hogy segíti az ellenzéki csoportok fegyverekhez való jutását, bár az amerikai diplomácia ezt eddig hivatalosan elutasította.