Izrael: Kihívások és lehetőségek

Izrael: Kihívások és lehetőségek

Varga Gábor – 2012. 11. 12. 19:01:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Izrael: Kihívások és lehetőségek

A MEASZ Kávézó rendszeresen helyt ad aktuális bel- és külpolitikai beszélgetéseknek, előadásoknak. Hétfő délután Ilan Mor Izrael Állam magyarországi nagykövete volt a vendég, aki gondolatébresztő tájékoztatást tartott hazája törekvéseiről, napi gondjairól. Szomorú aktualitása volt a beszélgetésnek a hétvégén kialakult háborús helyzet, melyről a nagykövet külön is szót ejtett.

A beszélgetést Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke nyitotta meg, aki néhány szóban biztosította támogatásukról Izrael államot és mélyen elítélte a Magyarországon egyre inkább tapasztalható antiszemitizmust. Ilan Mor-t az eddigi legfelkészültebb nagykövetnek nevezte, sok sikert kívánt munkájához.
Az izraeli nagykövet napi aktualitással kezdte előadását. Elmondta, hogy a hétvégén több mint száz rakéta csapódott Izrael területére és azokban a percekben is százezrek töltik idejüket óvóhelyeken. A támadások aljasságát jelzi, hogy reggel nyolckor a legerősebb a tűzerő, hogy minél több fiatal essen áldozatául a rakétatűznek. Kijelentette, Izrael nem fogja tűrni a provokációt és a legközelebbi jövőben méltó választ kapnak az agresszorok. 
Visszatekintve a múltra Ilan Mor elmondta, hogy a Közel-Kelet egyetlen demokratikus állama hatvanöt éve olyan olvasztótégely, mely befogadja a világ minden tájáról hazatérő zsidókat, otthont, munkahelyet, egészségügyi biztonságot nyújt idősnek, fiatalnak. Létrehoztak egy csodát, mert ki hitte volna néhány évtizeddel ezelőtt, hogy Izrael példa országgá válik. Mindezt állandó fenyegetettség közepette, ellenséges országok, terrorista csoportosulások szomszédságában. Két fontos kérdést kell megválaszolniuk nap, mint nap, egyik a biztonság, másik a fejlődés. Ezek a sarokpontok, melyeket a vallás és a demokrácia eszközeivel kell megvalósítani. A Tórából vett idézettel folytatta: az Örökkévaló annak segít, aki maga is tesz érte. Így hát kezükbe vették sorsukat, kormányuk és a képviselők nyújtják azt a biztonságot, amiért a polgárok megválasztották őket. 
A nagykövet szólt az arab tavaszról (melyet ők arab télnek neveznek). Izrael számára a legfontosabb a kiszámíthatóság a szomszédos országokkal kapcsolatban, ám a sorozatos hatalomváltások következtében mindez már a múlté. A nép az utcán dönt, az iszlamisták ellopták a forradalmat. Mubarak is eltűnt a süllyesztőben, aki (bár diktátor volt) hajlott a párbeszédre. A kérdések a Tahrir téren dőltek el, a Sínai félsziget csatatérré vált. Mindenki mindenki ellen harcol, muszlim, beduin, al Kaida egyaránt megtalálható alig száz kilométerre Jeruzsálemtől. De a legnagyobb probléma Irán, ahol a vallási fanatizmus találkozik a technológiai fejlettséggel, az egyszemélyes döntések következtében nemcsak Izrael, hanem az egész világ veszélyeztetve van. Ilan Mor határozottan kijelentette, Iránt meg kell állítani.
A nagykövet végezetül megköszönte, hogy Magyarországon országának annyi barátja van. Szimpátia és példás diplomáciai kapcsolatok jellemzik a két ország kapcsolatát. A múlt és jelen egyaránt összeköt bennünket, így Ilan Mor mindenkit megkért, legyen Izrael tiszteletbeli nagykövete és ha teheti látogasson el országába.

Fotó: Varga Gábor

Default.aspx.gif