A szíriai ellenzéki szervezetek előzetes megállapodást írtak alá

A szíriai ellenzéki szervezetek előzetes megállapodást írtak alá arról, hogy egy új koalícióba tömörülnek – közölte vasárnap a dohai ellenzéki tárgyalások egyik résztvevője.

„Az előzetes megállapodást aláírtuk. Az esti ülésen a testület elnökének és helyettesének a megválasztásáról lesz szó” – mondta Szadreddin al-Bajanuni, a Muzulmán Testvériség egyik delegáltja.

A Szíriában, illetve az ország határain túl tevékenykedő ellenzéki erőket tömörítő testületet az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciójának fogják nevezni.

A tervek között szerepel egy 55-60 fős ellenzéki gyűlés megalakítása egy katonai tanáccsal – amelyben szerepet vállal a Szíriai Szabad Hadsereg -, illetve egy igazságügyi tanáccsal egyetemben. Az ellenzéki koalíciónak az lesz a célja, hogy a szíriai nép legitim képviselőjeként kapjon nemzetközi elismerést, továbbá tíztagú emigráns kormányt alakítson, amely a későbbiekben átvenné a hatalmat – közölte Vael Merza, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT), az emigráns ellenzék legnagyobb gyűjtőszervezetének egyik tagja.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint az ellenzéki szervezet élére várhatóan Riad Szejf volt parlamenti képviselőt választják meg. A 66 éves ellenzéki politikus élvezi Washington bizalmát, és nyugati források szerint az egyesült ellenzék vezetőjévé válhat.

Az SZNT korábban igyekezett megakadályozni, hogy az ellenzék csoportjait a nemzetközi közösség által partnernek tekinthető közös végrehajtó testületben fogják össze, ugyanis saját szerepének marginalizálódásától tartott. A tanácskozásnak helyet adó Katar, az Egyesült Arab Emírségek és az Egyesült Államok azonban szombaton erős nyomást gyakorolt az SZNT-re az egyesülés elfogadása érdekében.