Sok külföldi vezető nem készült fel egy esetleges Romney-elnökségre

Miközben a közvélemény-kutatások szerint a két amerikai elnökjelölt között holtverseny alakult ki, külföldön Barack Obama népszerűsége még mindig töretlen és a jelek szerint sok külföldi vezető nem készült fel egy esetleges Romney-elnökségre – írta  a The Washington Post.

    A lap a Német Marshall Alapítvány szeptemberi felmérésére hivatkozott, amely szerint az európaiak 75 százaléka Obama-párti, és csak 8 százalékuk látná szívesebben Romneyt a Fehér Házban. Úgy tűnik, még a konzervatív vezetők is a hivatalban lévő amerikai elnökhöz közelebb állónak igyekeznek látszani, így erősítve tulajdon újraválasztási esélyeiket, noha Európában szertefoszlott már a 2008-ban tapasztalt, Obama iránti lelkesedés.
    Az európai vezetők attól tartanak, hogy Romney hatalomra kerülése lenullázná azt az együttműködést, amely az Obama-kormánnyal az euróövezet válságának kezelésével kapcsolatban kialakult. A republikánus kihívó szerint az európaiak a költekező kormányzat és a „szocialista” állam megtestesítői, és szerinte Obama ezt a mintát akarja követni Amerikában.
    A The Washington Post szerint talán még a kereszténydemokrata Angela Merkel német kancellár is Obama győzelmét látná szívesebben, mert a pénzügyi fenntarthatóság számára is egyszerre jelenti a magas adókat és a kormányzati kiadások visszafogását. Az Emnid intézet október közepi felmérése szerint a németek 82 százaléka számít az elnök újraválasztására és csak 11 százalék várja a volt massachusettsi kormányzó győzelmét.
    A konzervatívok által kormányzott Nagy-Britanniában – ahol David Cameron miniszterelnök felkarolta a melegházasságok, valamint a globális felmelegedés ügyét – úgy látják, hogy a Romney vezette párt a szociális kérdésekben egyre inkább jobbra tolódik.
    A lap szerint vannak olyan vezetők és országok, amelyek Romney győzelmét favorizálnák. Ennek egyik példájaként Kelet-Európát nevezte meg, ahol  régóta úgy látják, hogy a republikánusok azok, akik jobban rokonszenveznek a térségnek az Oroszország ellen folytatott küzdelmeivel. Lech Walesa volt lengyel elnök nyáron a támogatásáról biztosította Romneyt.
    Izraelben is, ahol gyanakvással kísérik Obama közel-keleti politikáját, sokan csendben Romney győzelmében bíznak. Egyiptomban a kérdés, hogy ki győz a két jelölt közül, nem számít elsőrendűnek.
    A hivatalos kínai tájékoztatás figyelme sokkal inkább a pekingi, mintsem a washingtoni utódlásra összpontosul. Az amerikai választási küzdelemmel kapcsolatban elsősorban az kerül előtérbe, ha a jelöltek abban vetélkednek, hogy melyikük ígért keményebb fellépést Kínával szemben.