Mitt Romney ledolgozta a női szavazók körében

Mitt Romney ledolgozta a női szavazók körében korábban mért, Barack Obamával szembeni tetemes hátrányát az amerikai elnökválasztási kampányban, a szenátusért vívott küzdelemben pedig 8 helyen alakult ki holtverseny, így nem kizárt, hogy a republikánusok a korábbi előrejelzésekkel szemben mégis elhódítják a szövetségi felsőházat – derült ki a csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokból.

Az Associated Press hírügynökség és a GfK közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérése szerint Obama elnök támogatottságának eróziója a női szavazók körében a legerősebb: az elnökjelöltek közötti állás jelenleg 47:47 százalék arányú holtverseny, pedig a Fehér Ház jelenlegi lakója egy hónapja még 16 százalékponttal vezetett. Igaz, megcsappant az az előny is, amit korábban republikánus kihívó élvezett a férfiak körében: Romney 13 helyett már csak 5 százalékponttal vezet.

Romneynak a nők között mért népszerűség-növekedése az elemzők szerint annak köszönhető, hogy a volt massachusettsi képviselő a republikánus előválasztás során képviselt konzervatív álláspontnál centristább nézeteket hangoztat, és mert meg tudta őket győzni, hogy képes lehet a gazdaság fellendítésére.

A Rassmussen Reports csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint egyébként összességében, 49:41 százalék arányban Romney nyerte meg a két elnökjelölt három tévévitáját. A CNN és CBS televízió az első szópárbaj győzteséül a republikánus politikust hozta ki, a másik két fordulót Obamának ítélte oda. A Rasmussen szerint egyébként a valószínű választók 63 százaléka látta egészben vagy részben mindhárom élőben közvetített polémiát.

A fontosabb közvélemény-kutatásokat összegző RealClearPolitcs szerint Romney az országos támogatottság tekintetében csütörtökön 0,7 százalékkal előzte meg az elnököt. Az AP-GfK-adatok szerint kihívó 47:45 százalék arányban vezet Obama ellen.

A választásokat eldöntő „ingaállamokban” is szoros az állás. Az elnök Ohióban és Pennsylvaniában jobban áll, de Floridában és Észak-Karolinában Romneynál az előny. A számok megkérdőjelezik az a derűlátást, amely Barack Obama elnök szavaiból sugárzott, amikor szerda este interjút adott az NBC Newsnak.

„A helyzet jelenleg az, hogy megőriztük a verseny folyamán mindvégig meglévő előnyünket” – hangoztatta az elnök.

A The Washington Post csütörtökön arról írt, hogy a szenátusi mandátumért folytatott küzdelemben – idén az amerikai szövetségi felsőház mandátumainak egyharmadáról döntenek a választók – gyakorlatilag nyolc helyen alakult ki alakult holtverseny, ami felélesztette a republikánusok reményeit azzal kapcsolatban, hogy meg tudják szerezni a többséget.

Romney megerősödése ugyanis kedvezően hatott a republikánus jelöltek támogatottságára is. A szenátus elhódítása esetén a kongresszus mindkét háza republikánus ellenőrzés alá kerülne, mert a képviselőházban a párt pozíciói a várakozások szerint meggyengülnek ugyan, de a túlsúlya így is megmaradna.

A lap úgy látja, hogy a demokratáknak ugyanakkor még mindig előnyben vannak a szenátusi többségért vívott harcban. Ebben váratlan „segítséget” nyújtott nekik Richard Mourdoch indianai szenátorjelölt, aki kijelentette, hogy a nemi erőszakból eredő teherbeesés „Isten szándéka szerint való”.