Francois Hollande:”Valamennyi civilizáció elleni támadásnak”

„Valamennyi civilizáció elleni támadásnak” és „megmagyarázhatatlan ostobaságnak” nevezte Francois Hollande francia elnök a kulturális emlékhelyek lerombolását kedden a Louvre múzeumában, az iszlám művészeteknek szentelt új szárny megnyitóján.

Az államfő elsősorban a Mali északi részén lévő Timbuktu mauzóleumainak az iszlamizmus nevében történő lerombolására utalt, amely mauzóleumok „az egész emberiséget gazdagították”. A Louvre nyolcadik szárnyának létrehozását pedig „politikai gesztusnak” nevezte „a harmónia, a tisztelet és a béke érdekében”.

A francia elnök beszédében „nem az iszlám kultúráról, hanem kultúrákról” beszélt, amelyek „ősibbek, élőbbek és toleránsabbak néhány olyan civilizációnál, amelyek a nevükben próbálnak meg beszélni”. „Teljes ellentétei annak a sötétségnek, amely erőszakkal és gyűlölettel megsemmisíti és lerombolja az iszlám értékeit” – tette hozzá.

„A fanatizmus elleni harc legjobb fegyvereit az iszlámon belül lehet megtalálni” – hangsúlyozta Hollande. Szerinte a Louvre-ba látogató franciák és európaiak mostantól látni fogják, hogy milyen sokat köszönhetnek a keleti kultúráknak.

A 3 ezer műtárgyat bemutató, 100 millió euróba került állandó kiállítás – mint azt Hollande mondta – a Louvre legjelentősebb mecénási programjának köszönhetően jött létre. A támogatók közül az államfő külön kiemelte Marokkót, Kuvaitot, Szaúd-Arábiát, valamint Azerbajdzsánt, akinek elnökét délután fogadja a hivatalában.

Ilham Aliyev párizsi látogatását a Safarov-ügy miatt a Le Monde című napilap zavarónak nevezte, a franciaországi örmény közösség tagjai pedig este tüntetésen tiltakoznak ellene a párizsi azeri nagykövetség előtt.

A vezető francia liberális napilap kedd délutáni számában részletesen ismertette a Magyarországon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatiszt átadása, bakui megkegyelmezése és nemzeti hősként való ünneplése miatti „európai felháborodást” és „örményországi megbotránkozást”. Párizsi diplomáciai forrásokra hivatkozva a Le Monde azt írta, „Aliyev tudja, hogy óriási baklövést követett el a Safarov-üggyel”, ezért a bakui kormányzat most nagy erőfeszítéseket tesz, például a louvre-i mecenatúrával, a rezsim külföldi imázs-javításáért.

A franciaországi örmény közösség közleményekben tiltakozott azért, hogy az azeri elnököt fogadják Párizsban. A francia külügyminisztérium aggodalmának adott hangot a Safarovnak adott elnöki kegyelem miatt, Francois Hollande pedig – a Le Monde szerint – a kétoldalú találkozón a Hegyi Karabah helyzetéről szóló tárgyalások újraindítását fogja sürgetni.