Nincs megoldás a szíriai válságra Bassár el-Aszad elnök távozása nélkül

Nincs megoldás a szíriai válságra Bassár el-Aszad elnök távozása nélkül – jelentette ki kedden Kairóban Laurent Fabius francia külügyminiszter.

A francia diplomácia vezetője egyiptomi kollégájával, Mohamed Kamel Amrral tartott közös sajtótájékoztatóján – miután tárgyalt Mohamed Murszi államfővel – kifejtette: Szíriát illetően most már nem csupán helyi, hanem regionális konfliktusról van szó, amelynek nemzetközi szintű következményei vannak. Óva intett attól, hogy a szíriai fegyveres konfliktus kiterjedjen a szomszédos Libanonra. Márpedig – hangsúlyozta – éppen ezt szeretné Bassár el-Aszad klánja, amelynek ezt a törekvését a libanoniak teljes joggal elutasítják.

Fabius rendkívül súlyosnak nevezte a kialakult helyzetet. Szerinte a szíriai válságot nem lehet megoldani Bassár el-Aszad elnök távozása nélkül. Hozzáfűzte: Murszi elnök e kérdéssel kapcsolatos álláspontja ugyanolyan szilárd, mint amilyen a francia kormányé.

Az egyiptomi külügyminiszter a sajtó képviselői előtt úgy fogalmazott: ha tovább súlyosbodik a helyzet Szíriában, annak nem csupán az az ország, hanem az egész térség fizeti meg az árát.

A két miniszter megállapodott abban, hogy országaik a jövőben fokozottan egyeztetni fognak a szíriai válság kérdésében. Fabius jelezte azt is, hogy Francois Hollande francia elnök és Mohamed Murszi a hónap végén találkozik majd New-Yorkban az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán.

Fabius hétfőn érkezett Kairóba, ahol külügyminiszteri minőségében először tesz látogatást. A külügyminiszternek ezzel az útjával Párizs – a többi nyugat-európai országhoz hasonlóan – jelezni kívánja érdekeltségét abban, hogy Egyiptom ismét megfelelő szerephez jusson a nemzetközi színtéren. Franciaország ugyanakkor szeretné támogatni az egyiptomi demokratizálási folyamatot Murszi elnökké választása után. Fabius hétfőn este maga is kijelentette: országa szorosabbra kívánja fűzni baráti kapcsolatait az új egyiptomi kormánnyal.