Félmilliárdból korszerűsítenék a szegedi új zsinagógát

Félmilliárdból korszerűsítenék a szegedi új zsinagógát

 

Vida-Szűcs Imre / Délmagyarország napilap

A szegedi új zsinagóga és a zsidó hitközség székháza folyamatosan felújításra szorul. Most 500 millió forint EU-s támogatásra pályáznak, amelyből egyebek mellett a homlokzatot, a Jósika és Gutenberg utca felőli kerítést hoznák helyre, és visszarendeznék a hajdani biblikus kertet.

szegedzsinagoga_1.jpg

Csaknem 110 éves a szegedi új zsinagóga, ebben a mondatban minden benne van. Kisebb felújítások zajlottak az elmúlt évtizedekben, de igazi, komplett rekonstrukció nem, és ahogy öregszik az épület, egyre több hiba jelentkezik. Néha szinte életmentő megoldásokat kell alkalmazni saját erőből és kisebb pályázatokból, de többre nem futja – mondja Lednitzky András, aki 1996 óta a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke.

Az elmúlt 16 évben megvalósították a kupola rekonstrukcióját, az orgona helyreállítását és erejének megkétszerezését, a padsorok rendbetételét a földszinten és az emeleten. A zsinagóga felső csatornahálózatát elektromos fűtőszállal vették körbe, így érhető el, hogy télen ne fagyjon be a csatorna, és ne ázzon be a tető – ez a korábbi években sokszor előfordult. A zsidó vallási központ teljes tetőborítását is rendbe hozták egy torony kivételével. Önkormányzati támogatásból évente 2,3 és 3 millió forint közötti összeget nyertek pályázaton keresztül, emellett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől, illetve – a Mazsihiszen keresztül – az egyházak állami támogatásából felújításra biztosított keretből is szerény mértékben részesültek.

Nagyon sok olyan szegedi polgár van, aki nem zsidó vallású, de a város értékének tekinti a zsinagóga műemlék épületét, és személyi jövedelemadója egy százalékával hozzájárul a helyreállításához. A zsinagógával egyidős Gutenberg utcai székházunkban is sikerült felújításokat végrehajtani a díszteremben, a szociális otthonban, de a tetőt és a teljes külső homlokzatot is javíttattuk. Idén a székházban teljes kéményfelújítást kell végrehajtanunk életveszély elhárítására. A zsinagógában tavaly kialakítottunk egy Löw Lipót-emlékszobát, és jövőre, a 110 éves évfordulóra egy Löw Immánuel – holokauszt emlékszoba létrehozását tervezzük – sorolja Lednitzky.

Szeptember 30-áig kell benyújtaniuk a most aktuális DAOP-pályázatot: a maximális 500 millió forintra számítanának. Csak úgy tudnak részt venni a pályázaton, ha az folyamatos rekonstrukciót feltételez. Lednitzky András szerint a mai helyzet és árak ismeretében körülbelül 2 milliárd forintba kerülne az új zsinagóga teljes rekonstrukciója. 

Helyreállítanánk a Jósika és a Gutenberg utcai fronton a külső homlokzatot, amelyről pörög a vakolat. A Róth Miksa által elkészített ablakok felújítását is tervezzük, valamint az út- és járdaépítések „áldozatává vált” kerítés teljes, háromoldalú rekonstrukcióját. Kiemelt szerepet kap a pályázatban a hajdani Löw Immánuel által létrehozott biblikus kert: ritkítani kellene például az elöregedett fákat, amelyek a gyökérzetükkel okoznak károkat. A lombozat is irtásra szorul, hogy jobban láthatóvá váljék az általa eltakart homlokzat, a külső díszkivilágítás jobban érvényesülhessen. A zsinagóga bejáratánál árusítóhelyet hoznánk létre, menórát és emlékfalat állítanánk fel az udvarban. A belső díszkivilágítást és hangosítást is megújítanánk – vázolja fel terveik egy részét a hitközség elnöke. Az 5-10 százaléknyi önrész saját erőből a rendelkezésükre áll.

Négyszer pályáztak sikertelenül. A Szegedi Zsidó Hitközség eddig négyszer pályázott felújítási forrásokra: kétszer a Norvég Fejlesztési Alaphoz nyújtottak be pályázatot, kétszer pedig a DAOP-pályázaton való részvétellel próbálkoztak. Minden alkalommal elutasították az anyagukat, a szakértők által fontosabbnak ítélt területekre adták a pénzt. – A legutolsó DAOP-pályázatnál megjegyezték, hogy rossz helyre nyújtottuk be a kérelmet, mert nem tekinthető kiemelt idegenforgalmi fejlesztésnek a lassan 110 éves, nemzetközileg elismert, országosan a második legnagyobb műemlék épület rekonstrukciója. Nem tudom, mi tekinthető akkor annak – fogalmaz a hitközség vezetője.

A pályázatot ismételten hűséges támogatójukkal, a McMillan & Baneth Kft.-vel készítik, az építészeti terveket ismét a König és Wagner Építészek Kft. aktualizálja.
 

6-8 ezer látogató évente

Az új zsinagóga 1900 és 1903 között épült Szegeden, a Jósika utcában, tervezője Baumhorn Lipót, aki az akkori főrabbi, Löw Immánuel szakmai útmutatása alapján dolgozott. Az épület valamennyi építészeti stílus jegyeit magán viseli a mór szecessziós épületjegyektől a barokkon és a gótikán át a román stílusig. A műemlék épület jelenleg az Alapítvány a Szegedi Zsinagógáért kezelésében van. Évente 6-8 ezer fő látogatja, de 13-14 ezerre szeretnék növelni a vendégek számát – már utazási irodákkal is szerződtek erre.