Rogán: A foglalkoztatottság elérte a válság előtti szintet

 
A munkahelyvédelmi akcióterv fontosságáról és az IMF-megállapodásról beszélt többek között Rogán Antal napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

A Fidesz képviselőcsoportjának meggyőződése szerint az ősz legfontosabb kihívása Magyarországon a munkahelyek védelme – jelentette ki Rogán Antal. A frakcióvezető figyelmeztető jelnek nevezte, hogy az unió tagállamaiban megtört az előző évek emelkedő trendje, és csökkenő tendenciát mutat a foglalkoztatottság. Emlékeztetett, a miniszterelnök helyesen fogalmazott akkor, amikor azt mondta, hazánkban ezzel szemben az elmúlt két év eseményei ellenkező irányba mutatnak: Magyarországon nemcsak nőtt a foglalkoztatottság, de az elmúlt napokban elérte a válság előtti szintet.

A képviselő szerint ügyelni kell arra, hogy a kedvezőtlen európai tendencia ne szivárogjon be Magyarországra, ezért van szükség arra, hogy a kormány megelőző lépéseket tegyen, és a munkahelyek teremtése mellett a munkahelyek megvédésére is nagy hangsúlyt fektessen. Ezért a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja támogatja, hogy a kormány maradéktalanul hajtsa végre 2013. január 1-jétől a munkahelyvédelmi akciótervet és az abban foglalt intézkedéseket – szögezte le Rogán Antal.

 

Fotók: fidesz.hu

 

 

Napirend előtti felszólalásában Rogán Antal az IMF-megállapodásról is beszélt. A frakcióvezető arra kérte a miniszterelnököt, kérdezze meg Mesterházy Attilától, hogyha az MSZP frakcióvezetője szerint nem elfogadhatók azok a bizonyos feltételek, akkor mi történt 2008-ban, 2009-ben. A szocialisták miért is szavazták meg 2009-ben a nyugdíjak jelentős csökkentését? – kérdezte. Rogán Antal aláhúzta, a baloldali kormány által kötött IMF-megállapodást ismerjük, pontosabban annak következményeit. A parlament 2009-ben törvényeket alkotott, amit az MSZP-s képviselők kivétel nélkül megszavaztak. Ebben benne volt a nyugdíjak és a bérek csökkentése – emlékeztetett a Fidesz frakcióvezetője. Minden magyar tanár, közalkalmazott, köztisztviselő, kórházakban dolgozó orvos vagy ápolónő fájdalmasan vehette észre, hogy elveszítették a 13. havi bért, jelentősen csökkent a fizetésük – sorolta.

 

 

 

 

A szocialisták programjában szerepelhetett az általános értékalapú ingatlanadó is, különben miért szavazták ezt meg tisztelt MSZP-s képviselők? – tette fel a kérdést Rogán Antal, hozzátéve: ez az adó csak azért nincs, mert szocialistáknak nem sikerült végrehajtaniuk, ellentétben az előbb felsorolt intézkedésekkel. Rogán Antal leszögezte: Magyarországnak ma nem a 2008-as IMF-megállapodásra van szüksége.

Rogán Antal szerint úgy tűnik, a parlamentben van két IMF-párt, az MSZP és az LMP. A frakcióvezető mindkét párt figyelmét felhívta arra, hogy nem mindegy, milyen IMF-megállapodást köt az ország. Felidézte, a 2008-as IMF-megállapodásnak nagyon súlyos következményei voltak. A politikus egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy a kormánynak meg kellene vizsgálnia, elérte-e az a megállapodás a célját, volt-e abból gazdasági növekedés. A fideszes képviselő emlékeztetett: 2009-ben volt Magyarországon a legnagyobb mértékű visszaesés, közel 7 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítmény, a 2002-es szinthez képest 2010-re kétszeresére nőtt a munkanélküliség, és 2010-ben a mostani kormánynak hihetetlen erőfeszítéseket kellett tenni annak érdekében, hogy a költségvetési hiányt tartani tudja. Lehet, hogy az IMF-pártok számára mindegy, milyen megállapodás születik, de Magyarország polgárai számára nem – jegyezte meg.

 

 

 

 

Rogán Antal arról is beszélt, hogy az elmúlt két évnek sok olyan fontos eredménye van, amiket az IMF nagyon sokszor nem támogatott. Példaként említette a gyerekek után járó adókedvezményt, a devizahitelesek megsegítését. A Fidesz frakcióvezetője arra kérte a miniszterelnököt és kormányt – ahogyan eddig is tette – , ezután is határozottan álljon ki a magyar emberek, a magyar családok és a magyar cégek érdekei mellett.  Minket azért küldtek annak idején kétharmados felhatalmazással ide a magyar parlamentbe, mert a választók tudták, kell egy olyan politikai erő, amely a legkeményebb nemzetközi viharok közepette is a legerőteljesebb nemzetközi érdekekkel szemben is ki tud állni az ő érdekeik mellett. Mert az ő érdekeik nem egyeznek sokszor sem Brüsszel, sem az IMF, sem a nagy cégek, sem a bankok érdekeivel. Mi eddig így cselekedtünk, és arra kérjük a miniszterelnök urat, hogy a kormány ezután is így cselekedjen – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

 

 

 

 

Rogán Antal megdöbbentőnk nevezte az LMP-s Jávor Benedek azon szavait, miszerint 2010-ben ért volna véget Magyarországon a demokrácia. Én addig azt hittem, az, ami 2006 október 23-án történt, azt az LMP képviselői nem fogadják el – tette hozzá. Nagyon szeretném, ha azt, ami 2006 október 23-án történt, legalább mi – akik nem az MSZP soraiban ülnek – , soha nem fogadnánk el a demokrácia részeként – zárta felszólalását a Fidesz frakcióvezetője.