A magyar zsidók ezreit megmentő Wallenbergre emlékeztek Debrecenben

Debrecen – Több ezer zsidó megmentőjére, a svéd diplomata Raoul Wallenbergre emlékeztek vasárnap a cívisvárosban.

 

A TEVA Gyógyszergyár előtti emlékműnél elhangzott, a száz éve, augusztusban született Raoul Wallenberg erővel, elszántsággal, pénzzel és fortéllyal magyarországi zsidók ezreit mentette meg a deportálástól a második világháború éveiben.

Szabó György:Raoul Wallenberg Emlékbizottság tagja a MAZSÖK (Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány) elnökének a helyszínen  elmondott  beszédét adjuk közre.

Tisztelt Egybegyűltek!

Az idén 100 éves Raul Wallenbergről és hányatott sorsáról nagyon sokat hallottunk. Sokat olvastunk hőstetteiről és hallgattuk a túlélők megemlékezéseit a hamis és valódi menlevelekről. Szinte biztosan mondhatjuk, hogy jóformán nincs olyan budapesti holocaust túlélő, akink ne legyen valamilyen emléke a védett házakról. Wallenberget és munkásságát elfelejteni nem lehet. Úgy ahogy a többi embermentő munkásságát sem. „Emberségből példát” volt a Wallenberg év rendezvényeinek egyik jelmondata. Ebben a rövid mondatban minden benne foglaltatik ami a múltat, a jövőt és különös tekintettel a jelent illeti.

Ez a szobor ami előtt most állunk, talán a legjobban emlékeztet Raul Wallenberg hányatott sorsára.

A Pátzay Pál által készített szobrot elsőként 1949. február 19-én kellett volna felállítani a XIII. kerületi Szent István parkban. A szoboravatást azonban a hatóságok elhalasztották.

Másodízben 1949. április 9-e volt az avatás időpontja. A helyszínre érkezők megdöbbenve tapasztalták, hogy a már felállított szobrot egy éjszaka alatt elbontották és eltüntették. A szoborfelújítás után kiállításra került a Képzőművészeti kiállításon 1950-ben, azonban már a Wallenberg relif nélkül. A szobor 1953-ban került arra a helyre ahol most mi is emlékezünk az embermentő hősre a Biogál iletve a Teva bejáratánál.

Egy szobor élete, amely akár jelképként is szolgálhat a XX. század második felére és bizony néha napjainkra is. Újra és újra átértékelt események, újra és újra átértékelt személyek. A bizonytalanság, sok esetben a történelmi tisztánlátás hiánya.

Ami biztos és állandó fényt adott a reménytelen időkben, és sokszor még napjainkban is azok az emberek, akik emberségből adtak példát az embermentők. Köztük Raul Wallenberg. Legyen emlékük áldott nemzedékeken keresztül az idők végezetéig.

 

 

 

Wallenberg magyar zsidók ezreit mentette meg

Wallenberg magyar zsidók ezreit mentette meg

 

A fennmaradt adatok szerint négy és fél ezer, de sokak szerint ennél sokkal több védő útlevelet készíttetett, a zsidók a svéd követség védelmével menekülhettek el az országból. A megemlékezés végén koszorúkat helyezett el többek között a város, a megyei önkormányzat, a Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság és a Debreceni Zsidó Hitközség.

– Raoul Wallenberg története egy kivételes ember hősies küzdelmét mutatja meg számunkra. Fontos, hogy életét és tetteit megismertessük a felnövekvő nemzedékekkel, felidézzük és felelősségteljesen értékeljük a múltat. Az erkölcsi tartás és a morális értékek egyetemességét kell megőriznünk és továbbadnunk utódainknak – hangsúlyozta a megemlékezésen – Papp László alpolgármester.

Az elhangzott beszédekre még visszatérünk további 3 beszéddel és képekkel