Visszanyerte szabadságát a Szíriában májusban túszul ejtett tizenegy libanoni zarándok egyike,

Visszanyerte szabadságát a Szíriában májusban túszul ejtett tizenegy libanoni zarándok egyike, aki már megis érkezett Törökországba – közölték libanoni illetékesek szombaton.

Ahmet Davotolgu török külügyminiszter már tájékoztatta Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfőt, hogy a kiszabadult túszt, Huszein Ali Omárt török repülőgéppel szombat este szállítják el Bejrútba.

A libanoni síiták májusban Iránban jártak zarándokúton, amikor visszatérőben szíriai lázadók elrabolták őket. Rajtuk kívül egy jelentős libanoni síita klán tagját is túszul ejtették Szíriában, aminek következtében a feldühödött család elrabolta Libanonban tartózkodó szíriaiak tucatjait és egy törököt.

Az emberrablások hulláma tovább szította felkorbácsolta a szenvedélyeket Libanonban, amelynek társadalma mélyen megosztott a damaszkuszi rendszer támogatói és a ellenzői között.

Huszein Ali Omár szabadon engedése a zarándokok elengedését követelő „libanoni vallási méltóságok csoportja iránti jószándékú lépés” – mondta Mohammed Núr, a magát pontosan meg nem nevező „emberrablók” csoportjának szóvivője az al-Dzsazíra katari hírtelevízió által sugárzott videófelvételen.

Hozzátette: a túsz elengedése nem jelenti azt, hogy az emberrablók lemondtak volna Bassár el-Aszad elnököt támogató libanoni síita Hezbollahhal szembeni követeléseikről. A Hezbollah tagadta, hogy katonailag támogatná a szíriai rendszert.

A túszejtők azt követelik a Hezbollah vezetőjétől, Hasszán Naszralláh sejktől, hogy kérjen bocsánatot, amiért nemrégiben védelmébe vette Bassár el-Aszadot. Naszralláh sejk, a szíriai elnök támogatója viszont az hangoztatja, hogy az emberrablás nem változtat az álláspontján.