Görögország teljesíti, amit vállalt,

Görögországnak az euróövezetben kell maradnia, de „bizonyítania kell hitelességét” a költségvetés átalakítása terén vállalt kötelezettségek ügyében – mondta a sajtónak Francois Hollande francia államfő szombaton, miután Párizsban megbeszélést folytatott Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel.

„Görögország az eurózóna tagja, és az euróövezetben kell maradnia” – szögezte le Francois Hollande, aki szerint nem kérdés Görögország euróövezeti tagságának fenntartása. Mindazonáltal hozzátette, hogy az új athéni kormánynak „még bizonyítania kell programjának hitelességét, és azt, hogy vezetői végig akarnak menni a (megkezdett) úton”.

Hollande szinte szóról szóra megismételte azt, amit Angela Markel német kancellár mondott pénteken Berlinben a görög kormányfőnek. Merkel után Hollande is úgy fogalmazott: a következő lépés megtétele előtt meg kell várni, hogy elkészüljön a hitelezői trojka jelentése a görög reformok állásáról.

„Amint a trojka kiadja jelentését és megerősíti a vállalt kötelezettségek teljesítését, Európa megteszi azt, amit tennie kell… Nincs vesztenivaló időnk” – mondta a francia államfő.

Ugyanakkor semmilyen jelét nem adta annak, hogy hajlandó lenne elfogadni a Görögország számára előírt takarékossági intézkedések Athén által kért lazítását.

Egy nappal korábban Berlinben a görög kormányfő megismételte, hogy további két év haladékot szeretne kapni eladósodott országának azon reformok megvalósításához, amelyeket a nemzetközi hitelezők szabtak számára pénzügyi segélycsomagjuk feltételéül. „Nem kérünk több pénzt, csak időt, hogy levegőhöz juthassunk” – érvelt a német fővárosban, Angela Merkel kancellár oldalán.

Antonisz Szamarasz Párizsban bizakodónak mutatkozott.

„Azért jöttem ide, hogy elmondjam, Görögország teljesíti, amit vállalt, bennmarad az euróövezetben, és fontos szerepet fog játszani az Európai Unióban” – fejtette ki a görög kormányfő. „Meg fogjuk mutatni, hogy Európa képes megoldást találni nehézségeire és problémáira” – fűzte hozzá.

„Emellett azt gondolom, hogy képesek vagyunk megvalósítani céljainkat és teljesíteni a vállalt kötelezettségeinket, a deficit és az adósság csökkentését, a privatizáció és az igazságügy terén megkezdett strukturális változtatások véghezvitelét” – hangsúlyozta.