A munkahelyvédelmi terv a foglalkoztatás bővülését is segítheti

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével, valamint Gaál József és Vereczkey Zoltán alelnökökkel illetve Dunai Péter főtitkárral a munkahelyvédelmi akciótervről egyeztetett hétfőn az MKIK székházában. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Rogán Antal kiemelte: az akcióterv intézkedései nemcsak a meglévő munkahelyek védelméhez, hanem újak teremtéséhez is hozzájárulnak.

Rogán Antal elmondta, azért kezdeményezte a Fidesz-KDNP a mai találkozót, mert szerettek volna meggyőződni arról, hogy milyen fogadásra talál az érintetteknél a két frakció, illetve a kormány által kezdeményezett munkahelyvédelmi és munkahelyteremtő akcióterv. A frakcióvezető aláhúzta: a 2013-as és a 2014-es év az új munkahelyek megteremtéséről, és az újak védelméről kell, hogy szóljon. Az akciótervvel a két frakció célja az, hogy az alacsony keresetű kisemberek foglalkoztatását segítsük, a kisvállalkozókat és a magyar kisvállalatokat helyzetbe hozzuk, számukra egyszerűbb adózást, és kisebb adóterhet kínáljunk. A tíz pont ennek a célnak megfelel – fogalmazott a politikus. Egyrészről a munkavállalók harmadának a foglalkoztatását fogja segíteni ez a program, az ő munkahelyeiket védi meg, másrészről a magyar kisvállalatok és a kisvállalkozások számára jelent egyszerűsítést és kevesebb adót 2013-ban – fejtette ki.

Fotó: fidesz.hu

 

 

A kisvállalatok és a kisvállalkozások adózása kapcsán Rogán Antal elmondta, minden vállalkozási csoport a maga számára kedvezőbb adózási módszert választhatja. A politikus bízik benne, hogy a most felkínált tételes adózás, illetve a kisvállalati adó lesz a legnépszerűbb a kisvállalatok és a kisvállalkozások között 2013-ban és 2014-ben. A politikus arra kérte a kamara vezetőit, hogy informálják a vállalkozásokat arról, hogy milyen szempontok alapján és kinek éri meg ezeket az adózási formákat választani. Rogán Antal szerint minél szélesebb körben választják ezeket az adózási formákat, az annál inkább segíteni fogja új munkahelyek teremtését, illetve munkahelyek megőrzését.

 

 

 

Cél a bürokrácia csökkentése

A Fidesz frakcióvezetője arról is tájékoztatott, hogy megegyeztek az MKIK-val abban, hogy a jövőben odafigyelnek az akcióterv tíz pontjának a sorsára. A két kormánypárti frakció nyitott arra, hogy minden olyan módosítási szándékot, ami a most benyújtott törvényjavaslatokhoz a kamara oldaláról érkezik, azt érdemben megtárgyaljon, és ha szükségesnek látja, akkor a parlamenti vitában, szeptemberben keresztül vezesse – fogalmazott Rogán Antal. A politikus arról is beszámolt, hogy megállapodtak az MKIK-val abban, hogy a törvények elfogadását követően októberben, novemberben nyomon követik, hogy a kormányzati apparátus hogyan készül fel a törvények alkalmazására. Elszánt szándékkel végigkísérjük azt, hogy ezt a rendszert senki se tudja bonyolultabbá tenni. Ha úgy látjuk, hogy bürokratikus szintű akadályokat támasztanak, akkor a parlament készen áll arra, hogy a kormánypárti frakciókon keresztül beavatkozzon. Az a célunk, hogy ezek az adózási formák egyszerűek legyenek, plusz nyomtatványokkal, bürokratikus terhekkel ne legyenek terhelve. Ha kell, akkor még novemberben is készen állunk arra, hogy a parlament változást eszközöljön – szögezte le.

 

 

 

A kormánypárti frakciók és a kamara megállapodott abba is, hogy a bürokrácia csökkentése a következő esztendő egyik legfontosabb célkitűzése lesz. A Fidesz és a KDNP készen áll arra, – hogy a tíz ponton túlmenően – ha a kamarának vannak érdemi javaslatai a bürokrácia csökkentésére, akkor azokat felkarolják, és ha kell, akkor a parlament elé viszik – húzta alá Rogán Antal. Arra is készen állunk, hogy akár alacsonyabb szintű jogszabályok módosítását kezdeményezzük a kormánynál, ha kell, akkor országgyűlési határozatokon keresztül – tette hozzá.

Harrach: a versenyképesség növelése és a kisember védelme a cél

Harrach Péter örömét fejezte ki, hogy az MKIK vezetői jól fogadták az akcióterv kettős szempontját: a versenyképesség növelését és a kisember védelmét. Az akcióterv intézkedései azoknak a helyzetét próbálják javítani, akik az átalakulás során még nehezebb helyzetbe kerültek. A KDNP frakcióvezetője szerint az intézkedéseket két veszély fenyegetheti; az esetleges visszaélések, és a bürokrácia útvesztőiben való eltévedés. Mindkettő ellen védekezni kell – szögezte le.

 

 

 

Parragh : A program végrehajtása 1,3 -1,7 millió munkavállalót érinthet

Parragh László örömét fejezte ki, hogy sok olyan javaslat is visszaköszön az akciótervben, melyeket korábban a kamara is megfogalmazott. Az MKIK elnöke szerint az akciótervben nagyon sok olyan, kisvállalkozásokat segítő és támogató lépés van benne, ami túlmutat a munkahelymegőrző kérdéseken. Ha ez a program a tervek szerint megy végbe, és a részletszabályozásba nem kerülnek lassító elemek, akkor jelentős létszámot érinthet az akcióterv. Az MKIK úgy számol, hogy a program végrehajtása 1,3 -1,7 millió munkavállalót érinthet – a teljes munkavállalói kör mintegy egyharmadát -, a kedvezményes kisvállalkozói adózást 150-200 ezer, de akár 300 ezer vállalkozás is választhatja – fejtette ki.

 

 

 

Parragh László beszámolt arról is, hogy a számításaik szerint, ha végigmegy a program, akkor ez akár 0,8-1 százalékpontos GDP-növekedést is eredményezhet. Az MKIK elnöke szerint nagyon fontos a részletszabályozás kézben tartása, és felhívta a figyelmet a megfelelő menetrendre is, hogy a vállalkozások megfelelően fel tudjanak készülni. Parragh László elmondta, a megbeszélésen szóba került a bürokrácia csökkentésének a kérdése, és a felnőttképzés is.

Gaál József, az MKIK ipari alelnöke fontosnak nevezte a vállalkozások számára, hogy a devizaárfolyam-változást tőkeveszteségként el lehet számolni.

„Ez fontos irány, mert ez segíti a munkahelyek megőrzését, és újak létrehozását”

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a tárgyaláson szóba került, hogy a kamarában is értékelik a kormány és a kormánypártok azon két éves erőfeszítését, hogy az élőmunka terheinek a csökkentése mellett adóátcsoportosítást hajt végre. A fogyasztási adók terhe nő Magyarországon, és ehhez képest az élőmunka terhei csökkennek. Ez fontos irány, mert ez segíti a munkahelyek megőrzését, és újak létrehozását. Rogán Antal konkrét példákon keresztül mutatta be, hogy ha megvalósul a munkahelyvédelmi terv, az hogyan jár a foglalkoztatás bővülésével.

A frakcióvezető emlékeztetett, az előző kormányok időszaka alatt óriási költségvetési hiány és a GDP arányában másfélszeresére növelt államadósság mellett közel kétszeresére nőtt a munkanélküliek száma. Ehhez képest az elmúlt két évben az Orbán-kormány lefaragta a költségvetési hiányt, csökkentette az államadósságot, az adópolitika eredményeként pedig nőtt a foglalkoztatottak száma – tette hozzá.

Rogán Antal kitért arra is, hogy a költségvetés tartalmazza a munkahelyvédelmi akcióterv forrásait. A sajtótájékoztatón a frakcióvezető megköszönte, hogy a vállalkozások többsége teljesítette a bérkompenzációt 2011-ben és 2012-ben.