Az akcióterv célja a foglalkoztatás bővítése

Egyetértettünk abban, hogy a következő két esztendőnek elsősorban munkahelyvédelemről, új munkahelyek teremtéséről, és a gazdaság beindításáról kell szólnia, ennek a kapcsán tekintettük végig a miniszterelnök által meghirdetett tíz pontot, a kormány munkahelyvédelmi, illetve munkahelyteremtő akciótervét – jelentette ki Rogán Antal a Demján Sándorral és Harrach Péterrel folytatott egyeztetést követő sajtótájékoztatón pénteken. Ugyanitt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke kiemelte: az intézkedés hatásaként 100 ezer új adózó léphet be a közteherviselésbe. A KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta: a gazdaság élénkítése az egyik legalapvetőbb kérdés napjainkban.

Rogán Antal köszönetet mondott a vállalkozóknak a vállalkozók országos szövetségén keresztül, amiért 2011-ban és 2012-ban a kormánnyal kötött megállapodásnak megfelelően, kiválóan teljesítettek a bérkompenzációban. Ezért a mai válságos időkben a magyar vállalkozókat köszönet illeti – fűzte hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

Egyetértettünk abban, hogy a következő két esztendőnek elsősorban munkahelyvédelemről, új munkahelyek teremtéséről, és a gazdaság beindításáról kell szólnia, ennek a kapcsán tekintettük végig a miniszterelnök által meghirdetett tíz pontot, a kormány munkahelyvédelmi, illetve munkahelyteremtő akciótervét – jelentette ki az egyeztetésről szólva. Mint mondta, az akcióterv célja a kisemberek foglalkoztatásának segítése, illetve az, hogy a magyar kisvállalkozók, illetve kisvállalatok számára nyújtson olyan lehetőségeket, hogy „egyrészt meg tudja tartani a piacait, meg tudja védeni a munkahelyeit, és ha lehet, akkor plusz munkahelyeket is tudjon teremteni”.

 

 

 

Ez a tíz pont azoknak a foglalkoztatását segíti leginkább, akik a legalacsonyabb keresetűek: a pályakezdőket, a képesítés nélküli fizikai dolgozókat, a tartósan munkanélkülieket, a szülésről visszatérő nőket – hívta fel a figyelmet Rogán, hozzátéve, hogy emellett védelmet igényel az 55 év feletti dolgozók munkahelyeinek megvédése is.

A frakcióvezető szólt arról is, hogy az egyeztetésen kitértek arra is, hogy a kisvállalatok és a mikrovállalkozások tekintetében milyen kört érintenek az új tételes adózási lehetőségek. Ez két egyszerűsített adózási lehetőség: ami mindenkinek lehetőséget nyújt arra, hogy egyszerűen tudjon adózni, és ezáltal a valódi munkára tudjon koncentrálni – jegyezte meg a kisvállalati adóról és a kisadóról szólva. Felhívta a figyelmet arra, hogy elsősorban a munkaerő intenzív termelést folytató magyar kisvállalatoknál ezáltal több pénz maradhat, amit beruházásokra vagy munkahelyteremtésre tudnak fordítani.

 

 

 

Örülök annak, hogy megértésre talált a kormánynak az a törekvése, hogy a pénzforgalmi áfa tekintetében a következő évben egy előrelépés történik – hangsúlyozta. Hozzátette: a magyar kisvállalatok jelentős részénél komoly problémát jelentett, hogy az adót már befizette, de az ellenértéket még nem kapta meg. Mint mondta, a pénzforgalmi áfa bevezetése a 1500 millió forintos határ körül a következő évben lehetőséget teremt arra, hogy ezt a problémát ki tudják védeni – emelte ki. Úgy fogalmazott, a házipénztár működésének egyszerűsítése is ugyanilyen könnyítést jelentene. Ezeknek a részletszabályoknak a kidolgozásában kértük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a javaslatait is, az őszi parlamenti vita során ezeknek a figyelembevételével szeretnénk a végleges jogszabályokat kialakítani – jelentette ki.

 

 

 

Rogán Antal további közös célkitűzésként jelölte ki, hogy gondolkodjanak el azon, hogy „Magyarországon hogy tudunk olyan térségeket kijelölni, ahová plusz, speciális kedvezményekkel tudunk vonzani vállalakozásokat, befektetőket, beruházásokat”. Emellett szintén fontosnak nevezte a döntéshozatali folyamatok felgyorsítását. Nagyon sok gazdasági döntés nehezen születik meg, ezért a Fidesz- és a KDNP-frakció nemcsak támogatják, de nyomás alá fogják helyezni a kormányt, hogy minél hamarabb induljon be az uniós pénzek kiosztásának egyszerűsítési folyamata, minél hamarabb jelenjen meg a 30 százalékos előleg a magyar vállalkozásoknál és az uniós beruházási gyakorlatnál – hangsúlyozta. Hozzátette: a következő évtől megjelenik egy olyan önerő alap is, ami az önkormányzati és állami beruházásoknál is fel tudja gyorsítani az uniós pénzek lehívásának a gyakorlatát. Mint mondta, ilyen alapra a vállalkozások esetében is szükség van, erről konzultálni szeretnének a kormánnyal.

„A jó gazdaságpolitika a legjobb szociálpolitika”

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a magyar emberek és családok helyzetének javítását elsődleges célként megjelölve kifejtette: nagy segítséget kap a gazdasági szereplőktől a kormányzat abban, hogy eredményközpontú hatékony munkát végezzen. Ugyanakkor rámutatott, hogy az emberi és társadalmi problémák mellett a gazdaság élénkítése az egyik legalapvetőbb kérdés napjainkban.

 

 

 

Hozzátette: „nem véletlenül mondják azt, hogy a jó gazdaságpolitika a legjobb szociálpolitika”. Közölte, hogy a jövőben is folytatódó konzultációkon azokat az eszközöket fogják keresni, amelyekkel a lehető leghatékonyabban tudják a gazdaságot élénkíteni.

100 ezer új adózó léphet be a közteherviselésbe

Az egy jó lépés, ha a frakciók nyomást gyakorolnak a kormányra, hogy gyorsabban döntsön és cselekedjen – mondta Demján Sándor VOSZ-elnök a Rogán Antallal és Harrach Péterrel folytatott egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón, pénteken. Kifejtette: az a magyar bürokrácia több évtizedes hibája, hogy lassú, de a gazdasági válság közepette a döntéseket „nem nyújtani, hanem gyorsítani kell”. E tekintetben ez egy rendkívül pozitív példa – mutatott rá.

 

 

 

Demján Sándor beszámolt arról is, hogy azt kérték a kormánypárti frakcióktól, hogy a kormányzati munka felgyorsítása érdekében gyakrabban konzultáljanak az érdekképviseletekkel. A meghirdetett munkahelyvédelmi akciótervről szólva a VOSZ elnöke kiemelte: a lakossági szolgáltatások terén teremt dominánsan új munkahelyeket. Ezzel kapcsolatban Demján úgy vélekedett, hogy az intézkedés hatásaként 100 ezer új adózó léphet be a közteherviselésbe.