Törökországban immár 35 ezer a szíriai menekült -Nemzeti Koordinációs Bizottság a Demokratikus Változásért

Szíriai katonák és civilek újabb csoportja szökött át szerdán Törökországba – tájékoztatta egy török diplomata az AFP-t.

E forrás szerint szerda délután 66 ember szökött át a szíriai harcok elől a török határon. A szökevények között egy tábornok és két ezredes is van, de több közkatona is oda menekült családjával.

Két nappal korábban 85 szíriai katona szökött át ugyanezen a helyen. Köztük is volt egy tábornok, egy ezredes, egy alezredes és további 18 tiszt. Ők egy 293 főből álló csoport tagjaiként lépték át a határt, a menekültek között sok gyerek és nő volt.

Törökországban immár 35 ezer szíriai menekültet szállásolnak el táborokban a határ közelében, különböző tartományokban. A civilek mellett sok katona van, szerdán az átszökött tábornokok száma elérte a tizenötöt.

A kül- és belföldi szíriai ellenzék számos csoportosulásból és mozgalomból áll, amelyek egy dologban egyetértenek: Bassár el-Aszad elnöknek mennie kell. A különböző csoportok azonban lényeges kérdésekben megosztottak, a vélemények többek között ott térnek el, hogy miként történjen a vezető eltávolítása, és mi legyen utána a közel-keleti országgal.

Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT)

A 2011 tavaszán Isztambulban alapított, számos csoportot tömörítő ernyőszervezet nyugati diplomaták szerint a legfontosabb ellenzéki erő a közel-keleti országban. Tagjai közé tartozik a Szíriában betiltott Muzulmán Testvériség, a kurd és a keresztény kisebbség egyes csoportjai, értelmiségiek, disszidensek és néhány fiatal forradalmár is. A szervezet számos külföldi képviselettel rendelkezik: Isztambul mellett Kairóban, Dubajban, valamint Londonban, Párizsban és Washingtonban is van irodája. A tanácsnak egyes jelentések szerint jelenleg mintegy 310 tagja van. Vezetője a svédországi emigrációban élő kurd Abdel-Bászet Szaida. Szaida elődjéhez, Burhan Galiunhoz, a párizsi Sorbonne egyetem előadójához hasonlóan az SZNT szekuláris szárnyához tartozik. A csoport háromhavonta választ új vezetőt.

Nemzeti Koordinációs Bizottság a Demokratikus Változásért

2011 májusában alapított, tizenhárom, főként baloldali politikai pártból és független politikusokból álló ellenzéki blokk. A reformereket és a rezsim kritikusait tömörítő csoport tevékenységét a kormány részben megtűri, de egyes tagjait korábban őrizetbe vették, illetve megtiltották nekik az ország elhagyását. A damaszkuszi központú bizottság vezetői hosszú ideje az Aszad-rezsimmel való párbeszéd mellett szállnak síkra, céljuk a diktatúrából a demokráciába vezető békés átmenet biztosítása. A csoport vezetője Haszan Abdel-Azim.

Helyi Koordinációs Bizottságok

Nemzetközileg kevésbe ismert szervezet, amely számos önszerveződő, szíriai városokban és tartományokban elsősorban diákok által alapított csoport ernyőszervezeteként működik. A nagyrészt fiatalokból álló ellenzéki szervezet – amelynek egyes tagjai a letartóztatástól félve külföldre menekültek – elsősorban az interneten, közösségi oldalakon és más honlapokon szervezkedik. A csoport egyes tagjai elutasítják a külföldi beavatkozást.

Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH)

Az Aszad-rezsimmel szembeni fegyveres ellenállás magja, amely dezertált katonákból áll. A felkelők részben a török határvidéken tevékenykednek, tevékenységük súlypontját képezi Idlíb és Homsz tartomány, illetve egyes Damaszkusz környéki települések is. A fegyveres csoport erejét illetően jelentősen eltérő becslések láttak napvilágot, a különböző jelentések kettő és 60 ezer fő közé teszik az SZSZH létszámát.