Az erőszak ellenére folytatják az ENSZ-missziót Szíriában

Az erőszak ellenére folytatják az ENSZ-missziót Szíriában

Az erőszak ellenére jövő héttől folytatják munkájukat Szíriában a katonai megfigyelők – jelentette be Damaszkuszban csütörtökön az ENSZ-misszió vezetője, Robert Mood tábornok. Az ENSZ-megfigyelők június 15-én szakították meg tevékenységüket az egyre romló biztonsági helyzet miatt.

Robert Mood elmondta: munkatársai nyolc szíriai városban látnak újra munkához. Műveleti tervük a konkrét helyzettől függ, naponta újra és újra áttekintik. A tábornok felszólította a szembenállókat, hogy a fegyvernyugvás iránti elkötelezettségüket tettekkel is bizonyítsák. A fegyvertelen katonai megfigyelők mandátuma július 20-án lejár. Mood úgy véli, hogy az ENSZ később is jelen kíván lenni Szíriában.

Eközben a török sajtó azt jelentette, hogy egy újabb szíriai tábornok dezertált Törökországba, immár a tizenötödik magas rangú katonatiszt, aki elhagyta hazája hadseregét. Egyes jelentések szerint Manaf Tlassz tábornokról van szó, akit Bassár el-Aszad elnök belső köréhez sorolnak.

Manaf Tlassz az egykori védelmi miniszter, Musztafa Tlassz fia, a Szíriai Köztársasági Gárda tábornoka. A biztonsági apparátussal kapcsolatokat ápoló Syriasteps weboldal szerint „egy magas rangú forrás megerősítette Tlassz szökését Törökországba.” A weboldal ugyanakkor egy katonai forrást akként idézett, hogy „(Tlassz) szökése nem jelent semmit”.

Csütörtökön folytatódott az erőszak Szíriában, a felkelők 28 halottról számoltak be. Többségük Idlib tartományban vesztette életét, amikor kormányerők rájuk támadtak.