Adóegyszerűsítés és tehercsökkentés

A miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter is azt hangsúlyozták a frakcióülésen, hogy a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja által megfogalmazott javaslatokat elfogadhatónak tartják, és a kabinetben megvan a szándék arra, hogy a kormányzó pártszövetség frakcióival megvitassák az indítványokat – jelentette ki Rogán Antal hétfőn.

Mint mondta: e javaslatok valóban érdemi kedvezményt jelentenek a célzott munkavállalói csoportoknak – a 25 év alatti, 55 év feletti és a szakképesítéssel nem rendelkező fizikai dolgozóknak, valamint a gyermekvállalás után visszatérő hölgyeknek -, de a kormány fontosnak tartotta az úgynevezett „kisadózók” körének tehermentesítését is, ezért a kabinet részükre is kidolgozza az adóegyszerűsítés és a tehercsökkentés egy lehetséges modelljét.

Fotó: fidesz.hu

 

 

Megegyezés született a frakció és kormány között a tekintetben is, hogy 3-25 fő között foglalkoztató kis- és középvállalkozások terheit is mérsékelni kell, azonban erről még további egyeztetések várhatóak – tájékoztatott a Fidesz frakcióvezetője.

Tartani kell az államháztartási hiányt

A fentieknek természetesen van költségvetési vonzata is, ezért miniszterelnök a frakcióülésen is jelezte, hogy csak úgy tudják támogatni ezen indítványokat, ha bevezetésük mellett is tartható az államháztartási hiány – fogalmazott Rogán Antal.

 

 

 

Ennek kapcsán beszámolt arról is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már szerdán egyeztetni fog a Fidesz frakcióvezetőjével és Harrach Péterrel, a KDNP képviselőcsoportjának vezetőjével az ügyben. A két frakcióvezető felhatalmazást kapott a képviselőcsoportjaiktól arra, hogy a költségvetési munkacsoporttal lefolytatott egyeztetés után döntsenek, így az is elképzelhető, hogy a költségvetéshez kapcsolódó módosítások már ezen a héten a Ház elé kerülhetnek – tette hozzá.

 

 

 

Azt várjuk a kormánytól, hogy javaslataink költségvetési és kiadási oldalát egyaránt dolgozza ki – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a költségvetési oldalt szeretnék még július közepe előtt elfogadni. Az érdemi tehercsökkentésekre vonatkozó törvényeknél pedig az az elvárás, hogy kerüljenek be a Ház elé a nyári ülésszak vége előtt – fogalmazott. Ezt követően pedig egy társadalmi vitát kezdeményeznek a kormánypártok, és annak ismeretében kívánják megkezdeni a parlamenti vitát az őszi ülésszakban – emelte ki.

 

 

 

A célokhoz eszközök is párosulnak

Kérdésre válaszolva kifejtette: amennyiben kis-, és középvállalkozásokról, kisadózókról beszélünk akkor nyilvánvalóan meg kell kérdezni a kamarát és a legfontosabb munkaadó szervezeteket, hogy ezek a javaslatok minél szélesebb kör támogatását élvezhessék. A kormánytól várjuk, hogy meghatározza a tehercsökkentés mértékét – mutatott rá Rogán, hangsúlyozva, hogy nem egy-két százalékos, hanem érdemi tehercsökkentést várnak a kabinettől a foglalkoztatási csoportok és a kisadózók tekintetében is. Egy másik újságírói felvetésre pedig úgy reagált: nincs harc a kormány és a frakció között, a célokban egyetértünk. Hozzátette: képviselőcsoportunk most azt várja, hogy a célokhoz eszközök is párosuljanak.

Megvárják az EKB véleményét

A jegybanktörvény kapcsán a Fidesz frakcióvezetője arról számolt be, hogy az Európai Központi Bank (EKB) jelezte, hogy július elején alakítja ki álláspontját, ennek megfelelően normál tárgyalási rendben került az MNB-törvény a Ház elé. Hozzátette: kedden fog lezajlani a jogszabály általános vitája, de megvárják az EKB véleményét, és csak azt követően döntenek a jegybanktörvény végleges tartalmáról.

Azzal kapcsolatban, hogy kormányzati javaslat készül arról, hogy egy egyház ne vállalhassa több intézmény fenntartását annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban, Rogán Antal azt mondta, hasonló javaslattal már több történelmi egyház részéről találkoztak, de ilyen indítványról még nem tárgyalt a Fidesz-frakció.