Rogán: Érdemi tehercsökkentés szükséges

Rogán: Érdemi tehercsökkentés szükséges
 
A frakció érdemi tehercsökkentést vár elsősorban a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a képesítés nélküli fizikai munkások valamint a nők, főleg a szülésről visszatérők foglalkoztatásánál – hangsúlyozta Rogán Antal a TV2 Mokka című műsorában hétfőn.
 

A 2013-as költségvetés tekintetében nem lehet forrásbőségről beszélni, viszont továbbra is tartani kell a hiányt. Ha valamire megéri forrást előteremteni a költségvetésben, akkor az a munkahelyek megvédése, és újak létrehozása – fogalmazott Rogán Antal.

Az adóbevételekre vonatkozó ÁSZ-kritika kapcsán a frakcióvezető felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos adótörvények még a Ház előtt vannak, még nem fogadták el őket. Ezeket az ügyeket a Parlament nyilvánvalóan be fogja fejezni – fűzte hozzá.

A politikus aláhúzta: a frakció érdemi tehercsökkentést vár elsősorban négy kategóriában. A 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a képesítés nélküli fizikai munkások valamint a nők, főleg a szülésről visszatérők foglalkoztatásánál – sorolta. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben a csoportokban a legalacsonyabb a foglalkoztatás. Ezen a rossz adaton a korábbi adójóváírás sem segített – jegyezte meg.

Rogán Antal kifejtette: ösztönözni kell a munkahelyeket arra, hogy ezen csoportokba eső munkavállalókat nagy számban foglalkoztassanak, illetve az állásokat megőrizzék. A politikus szerint a hétfői frakcióülésen eldől, hogy a kormány támogatja-e az elképzeléseket és hajlandó-e változtatásokat eszközölni a költségvetésben. A frakcióvezető vázolta: a csökkentés mértékeiről még ezen a héten egyeztetések lesznek. Rogán Antal sávos bevezetést is el tudna képzelni; a kedvezmények jórészét bevezetnék 2013-ban, és 2014-ben egy növekvő mérték lenne.

A járulékcsökkentés terén a Fidesz-frakció érdemi változást szeretne elérni az említett négy kategóriában. Ha az érdemi tehercsökkentést el tudjuk érni, akkor mind a munkáltató, mind a munkavállaló kedvezőbb helyzetben lesz a 2010 előttihez képest – fűzte hozzá a frakcióvezető.
Rogán Antal a kisadózók esetében is fontosnak tartja a tehercsökkentést és az egyszerűsítést.