A Hatok időt kértek, hogy reagáljanak az iráni javaslatokra

A Hatok időt kértek, hogy reagáljanak az iráni javaslatokra

A Hatok tárgyalóküldöttsége Moszkvában időt kért arra, hogy reagáljon Teherán javaslataira – szivárogtatta ki az iráni delegáció egyik tagja a keddi egyeztetésekről.

Az iráni küldöttség tagja szerint nem valószínű, hogy az orosz fővárosban folytatják a tárgyalásokat. Úgy tudja, hogy a Hatok a továbbiakban szakértői szintű egyeztetéseket javasoltak egy másik helyszínen. Az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország képviselői pedig Tel-Avivba készülnek, hogy tájékoztassák az izraeli vezetést a moszkvai megbeszélésekről.
Az iráni atomprogram miatti feszültségre megoldást kereső moszkvai tárgyaláson a plenáris ülése befejeződött, a tárgyalások azonban nem értek véget.
A plenáris ülést követően Szaíd Dzsalili iráni főtárgyalóval előbb Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője tárgyalt négyszemközt, majd a kínai főtárgyaló kezdett megbeszélést.
Orosz szakértők azt tartanák sikernek, ha a felek a tárgyalások folytatásában állapodnának meg. Áttörés lenne, ha Irán beleegyezne a 20 százalékos urándúsítás befagyasztásába. A nyugati hatalmak amiatt aggódnak, hogy a 20 százalékos dúsítottságról viszonylag gyorsan el lehet érni az atomfegyver előállításához szükséges 90 százalékos szintet.
Irán a találkozó előtt leszögezte, hogy haladás csak akkor lehet, ha a felek elismerik jogát az urándúsításra, amelyet, mint állítja, békés célokból folytat. A nyugati hatalmak kételkednek ebben, és azt akarják, hogy Teherán tegyen többet a kétségek eloszlatására.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 óta több határozatban is követelte az iráni urándúsítás teljes leállítását, és szankciókat is hozott ennek kikényszerítésére, sikertelenül.