Izrael-ellenes ellenállásra buzdítja a terroristákat az iráni elnök

Izrael-ellenes ellenállásra buzdítja a terroristákat az iráni elnök

Teheránban találkozott Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, valamint a Palesztin Népi Felszabadítási Front (PFLP) vezetője, Ahmad Dzsibril. A gépeltérítésekről és öngyilkos merényletekről hírhedt radikális, marxista-leninista palesztin terrorszervezet vezetője szerint Irán a palesztin nép „stratégiai reménysége”.

Teheránban hangoztatta Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, valamint Ahmad Dzsibril, a radikális Palesztin Népi Felszabadítási Front (PFLP) vezetője az Izrael elleni „ellenállás” fontosságát vasárnap. „Manapság az ellenállási csoportoknak sokkal inkább készen kell állniuk, mint korábban” – idézte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség az iráni elnök szavait. „A folyamatos ’ellenállás’ az egyetlen módja, hogy megzavarjuk az ellenség összeesküvéseit” – vélekedett a radikális palesztin terrorcsoport vezetőjével tartott egyeztetésen az iráni elnök.

A teheráni vezető szerint Izrael egy gyarmatosító állam, és az Egyesült Államokat jelképezi a „muzulmán Közel-Keleten.”

Ahmad Dzsibril, a PFLP vezetője a találkozó során méltatta Irán iszlamista forradalmát, valamint nagyra értékelte a „palesztin és iráni nép közötti kötelékeket.” A marxista-leninsta radikális szervezet vezetője szerint „Irán a palesztin nép stratégiai reménysége” – idézte Dzsibrilt a félhivatalos FARS hírügynökség.

A PFLP 2005-ben került fel az Egyesült Államok terrorszervezetek-listájára. A militáns csoportot emellett a többi között Kanada és több uniós szervezet is terrorcsoportként tartja számon. A PFLP – amely 1968 és 1984 között több mint egy tucat alkalommal térített el véres eszközökkel utasszállító repülőgépet, valamint autóbuszt – számos öngyilkos merényletet is végrehajtott. 2002-ben kétszer robbantottak, 2003-ban egyszer, 2004-ben szintén kétszer. A merényletekben számos izraeli civil életét vesztette.

atv.hu
/ JPost / Reuters /breuerpress.com / bpi.hu