Zoltai Gusztáv: A jövőnket látom ma itt

Zoltai Gusztáv: A jövőnket látom ma itt
Nagyon nagy öröm mindannyiunknak, hogy a magyarországi zsidóság magáénak tudhat egy olyan intézményt, ahol 100 gyermek cseperedik és tölti boldog gyermekkorának mindennapjai – fogalmazott Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgatója pénteken Budapesten, „a 20 éves Benjámin óvoda” című ünnepélyes eseményen. Alábbiakban Zoltai Gusztáv, az eseményen elhangzott beszédét olvashatják.

benjaminovi_2.jpg

Tisztelt Meghívottak! Kedves Vendégeink és Benjámin Óvodások! Nagyon sok szeretettel köszöntök minden jelenlévőt ezen az ünnepnapon!

Ma 20 éves a Benjamin Óvoda!

Nagyon nagy öröm mindannyiunknak, hogy a magyarországi zsidóság magáénak tudhat egy olyan intézményt, ahol 100 gyermek cseperedik és tölti boldog gyermekkorának mindennapjait. Játékosan elsajátítja a zsidó kultúrát és megismeri hagyományainkat, hogy majdan Ő is továbbadhassa gyermekeinek.

Egy olyan ember áll Önök előtt, akinek volt „szerencséje” túlélni egy szörnyű világégés poklát. A zsidóság története a kezdetektől napjainkig egybeforrt az újrakezdés küzdelmével, melynek egyik pillére a jövő zsidó nemzedékének nevelése jelentette mindig is.

Elődeink és mi is tisztában voltunk és vagyunk azzal, hogy túlélésünk záloga az, ha gyermekeinknek és unokáinknak átadjuk hitünket, megtanítjuk őket vallásunk alapjaira, tanításaira, a szokásainkra és hagyományainkra.

A jövőnket látom ma itt. Azt, hogy a zsidó nép képes volt ismét, újra és újra a hite mellett kitartva, azt megőrizve, a legifjabbaknak átörökíteni a lelkünkben lévő reményt és szeretetet. Van miért küzdenünk és élnünk! Egyre több fiatal zsidó család gondolja úgy, hogy megkeresi gyökereit és fontosnak tartja, hogy a legapróbbak is ismerjék hovatartozásukat és büszkén vállalják zsidóságukat!

1992-ben, amikor megnyitotta kapuit az intézmény csupán csak 5 gyermek kezdte itt egy régi, egykor volt bölcsőde épületben az óvodai életét. Akkor legmerészebb álmainkban sem remélhettük, hogy 20 év elteltével egy csodaszép új épületben ünnepelhetünk régi és új Benjáminosok együtt.

benjaminovi_1.jpg

Az első óvodásaink ifjú felnőttek. Az igazi nagybetűs életet most kezdik. Bízunk abban, ha gyermekeik születnek, örömmel jönnek vissza hozzánk, úgy, mint a mai napon is.

Köszönetet kell mondanunk az itt jelenlévő dr. Réti Sigridnek, aki létrehozta az óvodát. 20 évvel ezelőtt Izraeli forrásból életre hívta a Ben Yehuda Alapítványt.

A kezdeményező felismerte a rendszerváltásban rejlő azon lehetőségeket, mely az új korszakban felnövő zsidó gyermekekben rejtőzött. Ez a lehetőség pedig egyrészt a magyarországi zsidóság tényleges létszámának növelése, másrészt pedig a zsidó identitástudat terjesztése, mely alapja lehetett a hazai zsidóság kulturális és gazdasági felemelkedésének és társadalmi elismertségének.

Ezeket a távlati lehetőségeket a hitközség vezetése is elismerte és támogatásra méltónak találta, ezért döntöttünk úgy 1994.-ben, hogy az addig alapítványi formában létrejött intézményt a Budapesti Zsidó Hitközség keretein belül működtetjük tovább. 10 év elteltével a régi épület, amely életveszélyessé vált elbontásra került és helyére a fenntartó egy korszerű óvodát építetett.

Az intézmény 20 éve működik sikerrel. Nemcsak a fenntartók érdeme mindez! A magyar zsidóság érdeme! A szülőké, akik a zsidó hagyományokat őrizni és átörökíteni szeretnék. Az itt dolgozó nevelőké is a dicsőség. Mindannyiunké a siker!

Szeretném megköszönni Rádainé Somosi Évának az elmúlt 20 évet, mely alatt vezetésével az Intézményt ismertté és elismerté tette! Kitartóan küzdött és győzködte a fenntartót, hogy az óvodának van jövője és szükséges egy olyan épületet biztosítanunk, mely méltó arra méretében, felszereltségében és nem utolsó sorban szellemiségében, hogy a zsidó felnövekvő ifjúságot elindítsa első útján az emberré válásban.

Nagyon sok sikert kívánok a most iskolába menő gyermekeknek és szüleiknek, nagyszüleiknek. További boldog óvodás éveket kívánok a még Benjaminosoknak.

Kívánok mindenkinek sikeres, boldog jövőt, melyben gyermekeink büszkén viszik tovább hagyományainkat!