„A döntés egyértelmű és meggyőző volt”

Június 2-ától Rogán Antal lesz a Fidesz frakcióvezetője – döntött keddi ülésén a képviselőcsoport. A frakció döntése egyértelmű és meggyőző volt – jelentette be Lázár János Rogán Antallal tartott közös sajtótájékoztatóján.

Rogán Antalt Orbán Viktor miniszterelnök ajánlotta a frakció számára. Más jelölt – bár erre jogi lehetőség lett volna – nem volt. A Fidesz keddi frakcióülésén Rogán Antalt két évre a képviselőcsoport vezetőjévé választották. A frakció döntése egyértelmű és meggyőző volt – jelentette ki Lázár János. Munkájához sok sikert kívánunk – fűzte hozzá. 

Rogán Antal június 2-án fogja átvenni a frakció vezetését, az átadás-átvétel folyamatban van, nem lesz túlzottan bonyolult dolog, az eddigi szoros együttműködésünkre való tekintettel – jegyezte meg Lázár János.

Fotó: fidesz.hu

 

 

Rogán Antal aláhúzta: külön elismerést és dicséretet érdemel az a munka, amit Lázár János vezetése alatt végzett el a Fidesz-frakció. Emlékeztetett: ebben a két esztendőben a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja szem előtt tartotta, a gazdasági válság ellenére sem felejtette el, hogy az ország életének az újjászervezésére kapott felhatalmazást és kérést a magyar választóktól. Rogán Antal fontosnak tartja, hogy ebben a két évben született meg a külhoni magyarok állampolgárságáról szóló törvény, az új alaptörvény, és a Fidesz-frakció valamint az Országgyűlés érdemben, parlamenti döntések formájában foglalkozott az önkormányzatok és az állam közötti feladatmegosztás újraértelmezésével, a közigazgatás újjászervezésével. A politikus aláhúzta: a frakció az elmúlt két évben az ország problémáira koncentrált, mint például az államadósság kérdése. A politikus szerint választ kellett találni arra, hogyan érjük el, hogy a következő esztendők ne a magyarok jövőjének az elzálogosításáról szóljanak, hanem arról, hogyan nyílhat új jövő Magyarország polgárai előtt.

 

 

 

Rogán Antal leszögezte: ha az elmúlt két év Magyarország fontos problémáiról szólt, akkor a következő két esztendőben a Fidesz képviselőcsoportjának az átlagemberek problémáira kell összpontosítania. Emlékeztetett: ha kellett, gazdasági érdekcsoportok rovására, az elmúlt két évben az Országgyűlés minden alkalommal odafigyelt a devizaadósok problémáira, ellentétben az azt megelőző évekkel szemben. Számtalan fontos döntést hoztunk, sok embernek segítettünk, és meggyőződésem, hogy meghozott jogszabályok segíteni fognak nekik a következő két évben is – fűzte hozzá. Rogán Antal azt szeretné, – az előbbiek mintájára – a Fidesz képviselőcsoportja arra koncentrálna, hogy milyen módszerekkel tudna segíteni az átlag magyar vállalkozónak, az átlagpolgárnak.

Én alapvetően a józan ész alapján gondolkodom. Így gondolkodtam az elmúlt hat évben polgármesterként, az elmúlt két évben frakcióvezető-helyettesként, a gazdasági bizottság elnökeként, és e téren nem kívánok megváltozni – fogalmazott Rogán Antal. A következő két évben nem fogom elkerülni a józan ész alapján folyó vitákat, és szeretném elérni, hogy a parlamentben a józan ész alapján zajló viták legyenek – fűzte hozzá.

 

 

 

A 106 választókerület fejlesztéspolitikai céljainak meg kell valósulnia

A tranzakciós illetéket érintő kérdés kapcsán Rogán Antal emlékeztetett: a telekom adók bevezetésekor is konzultált a kormány a szolgáltatókkal, az egyeztetések eredményét pedig egy módosító csomagban vezették át a normaszövegbe, hasonló módon kívánnak eljárni a most bevetendő illetékeknél is. „Mi most sem a gazdasági érdekcsoportok véleményére vagyunk kíváncsiak, hanem arra, hogy ez hogyan segítheti az átlag magyar emberek életét” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Rogán ezzel összefüggésben úgy vélekedett: nagyon fontos a következő két évben, hogy a magyar vállalkozások életét minél kevesebb dolog nehezítse. Hozzátette: a tranzakciós illetéket ennek fényében kell újragondolni.

„Azt szeretnénk, ha ez az adó a pénzügyi spekulációt érdemben és ténylegesen adóztatná” – mutatott rá a Fidesz országgyűlési képviselősportjának új vezetője, hozzátéve: éppen ezért jó néhány olyan módosító indítvány van, vagy szándék a bankok részéről, amit a kabinet változatlan formában nem tud elfogadni.

 

 

 

„A jegybanktörvény a kormány előterjesztése, mi a kormány szempontjaira figyelünk, a szükséges egyeztetéseket és tárgyalásokat a kormány folytatta le, és a kezdetektől világos volt, hogy a parlament elé került törvénymódosítás az Európai Bizottság által megfogalmazott kéréseknek megfelelően lett kialakítva” – válaszolt Rogán Antal egy újságírói kérdésre.

Lázár János a Miniszterelnökség feladatait érintő kérdésre válaszában kifejtette: a koordinációs jelleg erősödni fog. Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzet információi szerint ő kaphatja meg az európai uniós pénzek felülvizsgálatának hatáskörét, az uniós „kasszakulcsot”, Lázár János úgy reagált: felelőssége lesz abban, hogy a választókerületek fejlesztéspolitikai céljai megvalósuljanak.Megjegyezte ugyanakkor, „annyi kulcs van az asztalomon jelen pillanatban, hogy még válogatok, hogy most melyik kulccsal mit csinálok”.

Alapvetően abban gondolkodom – és erről a főpolgármester úrral már beszéltem is – hogy a fővárosi közgyűlésben betöltött pozícióimtól is megválnék. A közgyűlés holnapi munkájában még részt veszek, viszont június 1-jével meg kívánok válni a fővárosi közgyűlési képviselőségtől és az ott betöltött bizottsági posztoktól is – jelentette ki Rogán Antal hozzátéve, az utódlásról majd a Fidesz megfelelő testülete fog döntést hozni.

 

A polgármesterség tekintetében megkérdeztem nagyon sok belvárosit és úgy látom, hogy ugyanazt szeretnék tőlem, mint két évvel ezelőtt, tehát hogy a polgármesteri címet, illetve az ezzel együtt járó munkát és terhet is tartsam meg – folytatta Rogán. Hozzáfűzte: a parlamenti pozíciókról a frakciónak kell döntenie; de valószínűnek tartja, hogy egy ideig még be fogja tölteni az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöki tisztségét.

 

 

 

Csökkenteni kell a szociális deficitet

Lázár János arra a kérdésre, véleménye szerint mi az, ami a kormányzat elmúlt két éves munkájából kimaradt, illetve mik azok a feladatok, amelyeket államtitkárként feltétlenül meg kíván valósítani, úgy válaszolt, a miniszterelnökkel való megállapodásuk értelmében munkája legalább két részből tevődik össze. Az egyik a hivatalvezetés, ahol a koordinációs jelleg jelentős mértékben fog erősödni; változni fog a miniszterelnöki hivatal szerepe – mondta a leköszönő frakcióvezető. A miniszterelnök úr mellett dolgozva felelősségem és kötelességem bizonyos szempontok mérlegelésére kérni és felhívni a figyelmét arra, hogy a nyugati és hazai sajtó és egyéb társadalmi visszhanggal ellentétben nem demokratikus, hanem szociális deficit van Magyarországon – hívta fel a figyelmet.

 

 

 

Kitért rá, rengeteg áldozatot hoztak az emberek az elmúlt két évben, most már sikerekre van szükség, mindenkinek a személyes életében is, ezért az áldozatvállalások eredményit is fel kell tudni mutatni. Lázár hangsúlyozta, a következő két évben személyes felelősségének tekinti a szociális deficit csökkentését, másrészt olyan sikerek felmutatását, amelyek egy-egy közösség számára is kiutat jelenthet abból a kilátástalan világból, amiben ma élnek az emberek. Azt tartom a legnagyobb kihívásnak, hogy világos pályát és jövőt tudjunk mutatni minél több család számára – húzta alá.

 

 

 

Ha a progresszivitásra, határozottságra, a gyors döntésekre és a dolgok megvalósítására gondolok, akkor mondhatom, hogy hasonló karakterűek és meggyőződésűek vagyunk mindketten, ezért tudtunk már igen jól együtt dolgozni az elmúlt tíz évben, amit a közös eredmények és nehézségek egyaránt bizonyítanak – felelte Lázár János arra a kérdésre, a mostani pozícióváltás jelent-e valamiféle hangsúlyváltást a magyar gazdaságpolitikában. Rogán Antal hozzátette, az elmúlt két év lassan közelgő fordulópontja talán annak a dátuma is lehet, mikor Magyarországnak a szocialista örökség terhétől is részben sikerülhet megszabadulnia. Az egyik legsúlyosabb örökségünk az volt, hogy hazánk előtt végig ott lebegett az a veszély, hogy elvonják tőlünk az uniós forrásokat. Magyarország ellen 2004 óta túlzott deficiteljárás folyt, nem tehettünk mást, mint hogy az előző kormányok soha be nem tartott ígéreteit a költségvetés terén megpróbáltuk betartani – hívta fel a figyelmet Rogán Antal.

Június vége lehet az a pillanat, amikor talán elmondhatjuk, hogy lezárul a Magyarországgal szembeni túlzott deficiteljárás, ami elődeinknek soha nem sikerült és a magyar gazdaságpolitika a múlt helyett végre a jövőre koncentrálhat. Ha ezt sikerülne elérni, az lenne az igazán komoly változás – egészítette ki az elmondottakat a Fidesz frissen megválasztott frakcióvezetője.