Hol van a határ szekta és egyház között? – Bagi László újságíró jegyzete

Hol van a határ szekta és egyház között? – Bagi László újságíró jegyzete

Sokszor feltettem már magamban a kérdést, hogy hol van a határ szekta és egyház között? Bizonyára sokakban felmerült már a gondolat, hogy mi visz arra sokszor tanult, művelt, képzett embereket, hogy felüljenek különböző vallási szekták ostoba demagógiájának?
Persze jómagam is megdöbbentem, amikor fül és szemtanúja voltam egy önjelölt vallási vezér eszelős iránymutatásának… És mindezt a tévé képernyőjén kereszül!
Elképesztő volt számomra, ahogy a társadalom különböző keresztmetszetét képviselők – a takarítónőtől az egyetmi professzorig -, akárcsak a hipnotizált kígyók, tátott szájjal csüngtek szavain. Démonokról, sátáni megszállottakról beszélt, akik köztünk járnak.
Földi pokolról, vezeklésről, az anyagi javak lényegtelenségéről papolt, miközben sameszai körbejárva gyűjtögették a hipnotizált alattvalóktól az amúgy lényegtelennek kikiáltott lóvét. Na igen biztosan csak azért gyűjtötte be, mert előtte kiemelte, hogy a pénz is csak a sátán egyik eszköze.
Nehogy megrontsa őket!
Ráadásul gyakorlatilag bárki alapíthat úgynevezett egyházat, bár ezeket inkább mégiscsak szektának nevezném.
Az alattvalók adakoznak, a piramis csúcsán élő(-sködő) „szellemi” vezetőik pedig, kiskirály módjára élnek ebből. Ráadásul ezek az úgynevezett egyháznak csúfolt, szektás irányba eltolódott, nevezzük nevén: – jövedelmező pénzügyi vállalkozások, még adómentesek is.
A vezérnek és holdudvarának jó nem csoda…
De a kérdés nyitott marad: – hogyan ülhetnek fel értelmes emberek?

 

 

 

 

 

 
Bagi László újságíró jegyzete